Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
You Were Never Really Here

You Were Never Really Here

Väkivaltainen meditaatio yllättävän vähällä väkivallalla

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Uudeksi Taksikuskiksikin ylistetty You Were Never Really Here elää päähenkilönsä Joen päässä. Väkivaltaisten lapsuudenmuistojen riivaama entinen sotilas pelastaa lapsia hyväksikäyttäjien käsistä koittaen kenties näin pelastaa samalla itsensä.

HQ

YWNRH jättää runsaasti tilaa tulkinnoille, koska se on äärimmäisen minimalistinen elokuva. Sen kuva- ja äänimaailma ovat toki rikkaita, mutta juonellisesti se on uskomattoman niukka, eikä siinä ole yhtään ylimääräistä kohtausta. Mukaan mahtuu petturuutta ja salajuonia, mutta me näemme niistä vain ne osat, jotka suoraan koskettavat Joen elämää. Lopputuloksena on lähes rajatapaus, elokuva jossa on juuri ja juuri riittävästi narratiivia kannattelemaan omaa painoaan.

Joe on brutaali hahmo, ja brutaaleja ovat elokuvan tapahtumatkin, mutta suurin osa sen väkivallasta jää varsinaisen otoksen ulkopuolelle. Joe jakaa omankäden oikeutta yksinkertaisella vasaralla, mutta yleisö näkee enimmäkseen lyömään kohoavia käsiä ja jo maassa makaavia ruumiita. Leffasta jää silti suuhun varsin rautainen maku.

Joaquin Phoenix on näyttelijä paikallaan elokuvan pääroolissa. Hänen käsissään Joe on yhtä aikaa hiljaista uhkaa säteilevä tappaja sekä syvästi masentunut ja itsetuhoinen mies. Joe on vaarallinen sekä muille että itselleen etsiessään jonkinlaista tarkoitusta tai oikeutusta elämälleen, ja Phoenix sukeltaa selkeästi syvälle etsiessään omalla tahollaan hahmon ydintä.

Vaikka tämä onkin kieltämättä Phoenixin leffa, tekee elokuvauransa aikanaan Eraserheadissa aloittanut Judith Roberts mieleenpainuvan suorituksen Joen ikääntyneenä ja hieman muistisairaana äitinä. Näiden yhteiset kohtaukset vaihtelevat sydäntälämmittävistä äärimmäisen raadollisiin, ja ne antavat Joelle paljon kaivattuja uusia ulottuvuuksia, joita ilman hän jäisi lähinnä toistoksi Driven päähenkilöstä.

Tämä on mainos:

YWNRH ei ole niitä leffoja, joiden aikana pystyy käymään vessassa tai räpläämään kännykkää. Kuten jo todettua, siinä ei ole ylimääräisiä osia, ja jopa yksittäinen ilme saattaa olla kriittinen pala kokonaiskuvaa. Keskittyminen on toisaalta helppoa, koska kyseessä on erittäin tiivistunnelmainen kokemus, joka pitää kyllä otteessaan. Katsojan tulee silti varautua siihen, että nämä 90 minuuttia on varattu nimenomaan elokuvaa eikä mitään oheistoimintoja varten.

YWNRH:lla olisi kaikki lähtökohdat päätyä suosikkilistalleni, mutta jokin siinä jää kolahtamatta. Phoenix on, kuten sanottua, erinomainen, ja kaikki muotoseikat ovat kohdallaan, mutta lopulta jään arvostamaan tätä lähinnä teknisenä suorituksena. Sellaisenakin se on toki melkoinen.

You Were Never Really HereYou Were Never Really Here
You Were Never Really HereYou Were Never Really HereYou Were Never Really Here
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä