Suomi
Gamereactor
arviot
Yoshi's Crafted World

Yoshi's Crafted World

Vain pinnalta pahvinen seikkailu

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Marion seikkailuissa Yoshi-sauruksien kohtalo on usein kavala. Kun putkimies paahtaa pitkin baanaa, Yoshit pudotetaan rotkoon, tai vaihtoehtoisesti jätetään tylysti maaliviivan viereen vilkuttelemaan. Onneksi Yoshit saavat välillä seikkailla ilmankin italialaista viiksimiestä.

Yoshi's Crafted World on siltikin vasta kolmas pelkästään yosheille omistettu tasoloikkaseikkailu, ilman vaatimusta raahata rääkyvää vauva-Mariota matkassa. Edellinen peli, Yoshi's Woolly World oli pelisarjalle ominaisesti hyväntuulinen ja kaunis, mutta turhan helppo seikkailu. Crafted Worldissa kehittäjä Good-Feel on onneksi kuunnellut edellisestä osasta saatua palautetta. Hyvin harva peli tarjoaa oikeasti kaiken tasoisille pelaajille jotain, mutta Yoshi's Crafted World onnistuu milteipä mahdottomassa.

Jo pelkästään pelin ennakkomateriaalin perusteella oli selvää, että luvassa on ulkoasun puolesta niin karkkista menoa, että hampaisiin sattuu. Hammaslääkäriaikaa ei silti kannata varata ainakaan heti, sillä ystävällisen värikkyyden ohella peli on visuaalisesti todella kekseliäs. Kenttä toisensa jälkeen on rakennettu pahvista, pilleistä, kertakäyttökupeista ja kaikesta muusta lapsuusvuosien askarteluhetkiin kuuluvasta. Rakennelmat ovat todella kauniita ja hauskoja paikkoja seikkailla.

Kekseliäisyys ei kuitenkaan lopu pelkkään ulkoasuun. Jokainen kenttä on täysin omanlaisensa kokonaisuus, ja eteen tulee todella mielikuvituksellisia rakennelmia ja koneita. Pelkkään tasoloikintaan ei muutenkaan tarvitse tyytyä, sillä erilaisia kenttävariaatioita on todella paljon, eikä seuraavaan kenttään astuessaan voi koskaan arvata, mitä yllätyksiä se sisällään pitää. Mikä parasta, vaihtelu todellakin virkistää. Variaatiot on toteutettu niin onnistuneesti, että pelin kesken jättäminen on aina todella hankalaa. Joka kerta tekisi mieli pelata vielä yksi kenttä lisää ihan vain nähdäkseen, mitä kehittäjät ovat kartongista tällä kertaa keksineet.

Tämä on mainos:
Yoshi's Crafted WorldYoshi's Crafted WorldYoshi's Crafted WorldYoshi's Crafted World

Eteenpäin päästäkseen ei myöskään tarvitse isommin hikoilla paitsi aivan loppumetreillä. Peli on nimittäin jälleen vaikeustasoltaan todella helppo - jos siis tyytyy vain pelaamaan tarinan loppuun. Sen lisäksi peliään voi helpottaa lisää valitsemalla valikoista leppoisamman pelityylin, jossa Yoshille lyödään siivet selkään. Hauskana yksityiskohtana kaksinpelissä toinen pelaaja voi hypätä toisen Yoshin selkään, jolloin esimerkiksi turhan vaikeat kohdat voi laittaa iskän pelattavaksi ja peliin pääsee heti takaisin napin napautuksella.

Vaan istu ja pala, miten hankalaksi kaiken mahdollisen kerääminen on tehty. Kun jo loppupään kentät ovat riittävän hankalia läpäistä, punaisten kolikoiden ja hymykukkien kerääminen onkin sitten todella haastavaa. Sen enempää paljastamatta keräily myös kannattaa, sillä Nintendolle ominaiseen tyyliin peli ei lopu lopputeksteihin. Ensimmäistä kertaa koskaan Yoshi-sarjan peli aiheutti vaikeustasonsa ansiosta spontaaneja kirosanoja. Jokaisen hyvän pelin tavoin syy epäonnistumiseen löytyy aina padin takaa, sillä kontrollit ovat viimeisen päälle viilatut ja mikä parasta, nopeasti opittavat mutta riittävän syvälliset.

Keräily on oikeastaan ainoa asia, missä Good-Feelin pojilla ja tytöillä on lähtenyt turhankin huolella lapasesta. Jokaisessa kentässä on kääntöpuoli, josta metsästetään Poochy-koiran pentuja aikarajan tikittäessä. Kenttien läpäisemisen jälkeen niihin ilmestyy uutta kerättävää. Niinpä kaiken kerätäkseen jokainen kenttä on pelattava läpi useampaan otteeseen. Toisto on raa'assa ristiriidassa pelin muun kekseliäisyyden kanssa, mutta onneksi uusintakierrokset eivät yleensä kestä muutamaa minuuttia pidempään, eivätkä ole pelin läpäisemisen kannalta pakollisia.

Tämä on mainos:

Haitta on kuitenkin pieni. Yoshi's Crafted World on nimittäin monella tavalla täydellinen peli stressaavan työpäivän jälkeen. Lupsakka tunnelma ja yleinen hyväntuulisuus ovat kerrassaan vertaansa vailla. Ohjaimen voi lyödä huoletta vauvan tai vaarin kouriin samalla, kun enemmän pelanneelle on kuitenkin haastetta luvassa. Kun koko paketti on vielä kuorrutettu pistämättömällä Nintendo-magialla, ei tästä kerta kaikkiaan voi olla pitämättä. Vihdoinkin Yoshin oma seikkailu vetää vertoja kovemmille Nintendo-klassikoille.

Yoshi's Crafted WorldYoshi's Crafted WorldYoshi's Crafted WorldYoshi's Crafted World
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Hyväntuulisin peli koskaan, kaunis ja kekseliäs ulkoasu, luvassa myös haastetta, erinomaiset kontrollit, sopii oikeasti kenelle tahansa
-
Turhan helppo tarina, keräilyn kanssa on liioiteltu
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Yoshi's Crafted Worldin demo on ulkona

Yoshi's Crafted Worldin demo on ulkona

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Söpöilevän Yoshi's Crafted Worldin demo on julkaistu Nintendo Switchillä. Kokeiltavana on ainakin nikkarointia, kilpa-ajoa ja lennokkien ohjaamista. Toisin sanoen esillä...Ladataan seuraavaa sisältöä