Microsoft julkaisi marraskuussa kauppoihin uuden ohjaimen, joka sai ennakkoon monet ihmettelemään tervejärkisyyttään. Kyseessä on nimittäin ohjain, jollaista ei ole nähty ominaisuuksiensa tai hintansa suhteen yleensä muilta kuin lisälaitevalmistajilta. Siinä missä suurin osa Microsoftin lisukkeista on suunniteltu mahdollisimman laajalle yleisölle, on Xbox One Elite Controller jotain täysin vastakkaista. Se on kehitetty kaikkein vannoutuneimmille Xbox-pelaajille, jotka haluavat muokata ohjauskokemuksensa äärimmilleen hinnalla millä hyvänsä.
Parin viikon testijakson jälkeen Xbox One Elite Controller on tehnyt erittäin hyvän vaikutuksen. Ohjain on materiaaleiltaan todella laadukkaan tuntuinen ja vankkaa tekoa. Se tuntuu huomattavasti kestävämmältä kuin normaalit Xbox One -ohjaimet, joskaan en uskaltanut alkaa sen kummemmin koettamaan hurjan kalliin vekottimen kestävyyden rajoja.
Pidin ohjainta käytön ulkopuolella visusti tyylikkäässä ja kätevässä suojakotelossa, joka tulee mukana myyntipakkauksessa. Siihen mahtuvat myös kaikki vaihdettavat osat, joita ovat neljä takasiivekettä, vaihtoehtoinen ristiohjain, kolmet erilaiset analogitatit sekä usb-kaapeli. Kaikki komponentit noudattelevat samaa laadukasta fiilistä ja tekoa. Metalliset siivekkeet ja tatit napsahtavat paikoilleen vaivatta magneettisesti, eikä sormi mennyt missään vaiheessa suuhun niiden kanssa.
Mikä kuitenkin parasta, ohjain tarjoaa todella hyvän tuntuman ja ohjaustarkkuuden. Ohjaimen pintamateriaali on mattapintaista kovaa kumia ja muovia, joka tuottaa kauttaaltaan hyvän pidon. Se pitää kapulan tukevasti hyppysissä kovissakin pelisessioissa, vaikka kädet hikoaisivat paljonkin.
Uudet metalliset siivekkeet ohjaimen selkäpuolella tuovat oman vivahteensa Eliten käyttöön. Niiden ansioista peukaloita ei tarvitse halutessaan nostaa analogitateilta lainkaan, mikä tietysti mahdollistaa nopeamman reagoinnin. Niihin tottumattomalle siivekkeiden käytön opettelussa voi mennä aikaa. Kaikki neljä samanaikaisesti osoittautuivat omille vanhoille nakkisormilleni liian monimutkaiseksi yhdistelmäksi, joten tyydyin kahteen. Lihasmuistiin niiden poraaminen ei ole helppoa, mutta nuoremmat pelaajat pääsevät varmasti niiden kanssa sinuksi nopeammin.
Kaikkien nappien, analogiohjainten ja liipaisimien tarkkuus ja vaste ovat kerta kaikkiaan moitteettomat. Ohjaaminen on perustarpeisiin terävää ja välitöntä jopa suoraan avausasetuksilla, mutta niitä voi tuunata entisestään omaan makuunsa. Xbox Liven syyspäivitys ja Eliten julkaisu toivat Xbox Onelle uuden sovelluksen, jossa napit voi säätää ja määrittää juuri sellaisiksi kuin huvittaa. Lisäksi tattien ja liipaisimien herkkyyttä voi muokata. Ohjaimeen pystyy kerralla lataamaan kaksi erilaista preset-asetusta, joita voi vaihtaa koska tahansa. Ohjelmointi oli myös vaivatonta ja nopeaa, tosin helpotukseksi tarjolla on useita valmiita vaihtoehtoja Microsoftin peleille, kuten Halo 5:lle, Forzalle sekä Gears of Warille.
Kookas ohjain on toisaalta varsin painava. Se painaa noin 348 g, mikä on vajaan kolmanneksen enemmän kuin tavallinen Xbox One -ohjain. Tämän huomasi myös käytössä lisärasituksena ranteissa. Tässä kyse on tietysti makukysymyksestä, mutta pidän itse hieman pienemmästä ohjainkoosta, joten sirompi malli Elitestä olisi mukava. Toisaalta takasiivekkeitä varten ohjain tuskin voisi olla enää kovinkaan paljon pienempi, sillä kaikki liitettynä tila on kortilla. Toinen pieni motkotuksen aihe on akkujen puute. Mukana tulee kaksi AA-paristoa, mutta ottaen huomioon korkean hinnan olisi play&charge-tyylinen ratkaisu ollut reilumpi veto Microsoftilta. Onneksi ohjain syö virtaa todella vähän ja paristot kestävät helposti jopa 30 pelituntia.
Kuten alussa jo totesin, ei Xbox One Elite -ohjain luonnollisesti sovi kaikille. Sen 150 euron tienoilla huiteleva hinta pitää siitä huolen. Kyseisellä satsauksella saisi nimittäin jo kolme normaalihintaista Xbox One -ohjainta. Hinnasta ei voi kuitenkaan napsaista pois kuin puolisen pistettä. Elite on Premium-tuote, joten sitä kannattaa lähteä harkitsemaan vasta silloin, jos pelitunteja Xbox Onella kertyy viikossa työpäiväksi asti. Olisihan se toki mukavaa, että muutkin pääsivät sen laadusta nauttimaan. Toivottavasti Microsoft harkitsee jossain vaiheessa jonkinlaista välimuotomallia tai sitten puhdasta hinnanalennusta reilusti alle sataan euroon. Siinä vaiheessa ohjainta voisi jo suositella kaikille Xbox-pelaajille lompakon koosta huolimatta.