Suomi
Gamereactor
artikkelit

Xbox Game Passin 10 varjoon jäänyttä laatupeliä

Näitä ei kannata missata Xbox Game Passin tilaajana.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Xbox Game Pass ja Playstation Now ovat väärällään pelejä, joten voi olla hankalaa tietää, mistä päästä lähteä niitä kokeilemaan. Tietysti on mahdollista selata Gamereactorin arvioita ja poimia niiden perusteella mielenkiintoiselta vaikuttava nimike. Kaikkea ei kuitenkaan ole mahdollista arvioida. Sitä paitsi jotkut julkaisussa kehnot pelit ovat saattaneet ajan kanssa päivittyä suorastaan mahtaviksi.

Viime vuoden lopulla artikkelissa tarkasteltiin Playstation Now -palvelun mielenkiintoisia nimikkeitä, ja nyt on aika tarkastella niitä Xbox Game Passin pelejä. Ja nimenomaan sellaisia, joita ei ihan ensimmäiseksi tulisi kokeilleeksi.

• CrossCode - Väärin käytetyt pikseligrafiikat saavat pelit tuntumaan rumemmilta ja vanhemmilta kuin mitä ne ovatkaan. 16-bittisen aikakauden monet mahtavat roolipelit näyttävät päinvastoin karmeammilta, kun moderni teknologia sumentaa pikseleitä tai korvaa ne polygoneilla. Mutta oikeissa käsissä taikaa tapahtuu. CrossCode on peli niille, jotka muistavat sellaiset pelit kuin Phantasy Star IV, Secret of Mana ja Chrono Trigger pikselisine grafiikkoineen kaikkineen. Ja se tarina yllättää monet ennen kaikkea älykkään käsikirjoituksen ja mielenkiintoisen teeman ansiosta. Niin ikään musiikki on mahtavaa, ja kokonaisuutta on tuunattu sopivaksi Xbox Series X:lle (ja S:lle).

Xbox Game Passin 10 varjoon jäänyttä laatupeliä
Tämä on mainos:

• Desperados III - Tsekkaa tämä: reaaliaikainen strategia, hiiviskely, western ja optimointi Xbox Series X:lle (ja S:lle). Numeron III ei kannata antaa hämätä, sillä kyseessä on itse asiassa sarjan prologi, ja siksi hyvä aloituspiste ryhtyä kokeilemaan Desperadosia. Pääasiassa peli on tarkoitettu hiiviskeltäväksi, mutta taipuu myös toimintapeliksi. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos Shadow Tactics: Blades of the Shogun miellytti.

Xbox Game Passin 10 varjoon jäänyttä laatupeliä

• Dungeon of the Endless - Jos kaverin kanssa pelaaminen ja roguelike miellyttävät, ei kannata missata luolastopuolustuspeli Dungeon of the Endlessiä, joka on hyvä myös yksin pelattuna. Vankeja kuljettanut alus on tehnyt haaksirikon planeetalle. Pelaaja tutkii ympäristöään muiden kanssa, raahaa mukanaan kristallia ja koettaa päästä pois planeetalta. Kentät ovat satunnaisesti muodostuvia, joten sen pariin voi palata aina uudelleen. Pitkästyminen on miltei mahdotonta.

Xbox Game Passin 10 varjoon jäänyttä laatupeliä
Tämä on mainos:

• Enter the Gungeon - Tässä on tarjolla satunnaisesti muodostuvat kentät, ja mikäs siinä. Enter the Gungeon kannattaa pelata yhdessä hyvien kavereiden kanssa. Tekijät ovat innoittuneet selvästi sellaisista peleistä kuin The Binding of Isaac ja Dark Souls. Haastetta riittää, ja pelaaminen on hauskempaa yhteen hitsautuneella peliporukalla. Niin ikään hauskemmaksi muuttuu, kun oppii ajan kanssa paremmin käyttämään mukana olevia välineitä. Mahtava huumori pisteenä iin päällä tekee tästä pelin, jota melkein kaikki voivat arvostaa.

Xbox Game Passin 10 varjoon jäänyttä laatupeliä

• Greedfall - Greedfall ei oikeastaan voi olla varjoon jäänyt laatupeli, koska kuka tahansa länsimaalaisista roolipeleistä pitävä ei toivottavasti ole sitä ohittanut. Kyseessä on monipuolinen seikkailu, joka painii samassa sarjassa Biowaren parhaimpien kanssa. Syvällinen seikkailu ja hyvin kirjoitettu tarina, eikä kaikki pyöri sitä paitsi pelaajan ympärillä. Maailma tuntuu uskottavalta huolimatta niin taikavoimista kuin erikoisista olioistakin. Jos siis sellaiset pelit kuin Jade Empire ja The Elder Scrolls V: Skyrim miellyttivät, kannattaa Greedfallia kokeilla.

Xbox Game Passin 10 varjoon jäänyttä laatupeliä

• Lonely Mountains: Downhill - Vanhemman polven pelaajat saattavat muistaa pelit Excite Bike, Ridge Racer, Tony Hawk's Pro Skater ja SSX Tricky. Maalia lähestyttäessä tunnelma kohosi, koska silloin saattoi olla uusi ennätys tulossa. Samanlaista tunnelmaa tarjoaa Lonely Mountains: Downhill, jossa tullaan alas vauhdilla jyrkkää vuorta polkupyörällä. Ohjaus on loistava, ja jokaista kierrosta haluaa kokeilla uudestaankin itsensä voittaakseen. Tämä peli koukuttaa.

Xbox Game Passin 10 varjoon jäänyttä laatupeliä

• Octopath Traveler - Yksi viime vuosien parhaista japanilaisista roolipeleistä on Octopath Traveler. Se julkaistiin alun perin yksinoikeudella Nintendo Switchille, mutta saatiin myöhemmin myös PC:lle ja Google Stadialle. Viime kuussa se julkaistiin salavihkaa Xbox Game Passille, joten se on saattanut jäädä monella huomaamatta. Jos vuoropohjaiset japanilaiset roolipelit retroilevalla tyylillä kauniissa ympäristöissä miellyttävät, ei tätä kannata missata. Ja on se musiikkikin niin mahtavaa, että se seuraava suosikkipelisi saattaa olla tässä.

Xbox Game Passin 10 varjoon jäänyttä laatupeliä

• River City Girls - Battletoads ja Streets of Rage 4 olivat molemmat viime vuoden mahtavia pelejä, mutta hauskinta mätkintää on itse asiassa tarjonnut River City Girls. Kyseessä on omanlaisensa sivuaskel eli niin sanottu spinoff Kunio-kun-sarjasta, ja teoksen on kehittänyt retroilun asiantuntija Wayforward. Nyt pelastetaan kidnapattuja poikaystäviä, ja tietysti se paras tapa on mätkiä paljon. Hauskimmillaan peli on kaverin kanssa värikkäissä ja kauniissa ympäristöissä. Lisäksi pomotaistot kuuluvat lajityypin muistettavimpiin.

Xbox Game Passin 10 varjoon jäänyttä laatupeliä

• Supraland - Monet avoimen maailman pelit eivät hyödynnä avointa tilaansa asianmukaisesti. Usein tyhjää tilaa on paljon, ja pelaajan odotetaan silti tekevän asiat tietyssä järjestyksessä. Supraland on tasoloikka aidosti avoimessa maailmassa, ja vaihtelua piisaa. Useat erilaiset lajityypit menevät iloisesti sekaisin, ja mieleen tulevat ainakin Portal ja Zelda siinä missä Metroid kuin Super Mariokin. Tämä jos mikä on se varjoon jäänyt laatupeli, eikä sitä siis kannata missata.

Xbox Game Passin 10 varjoon jäänyttä laatupeliä

• Thumper - Listalta on toistaiseksi puuttunut rytminen musiikkipeli. Sellainen on Thumper, jossa pelataan vauhdikkaalla tavalla koppakuoriaisella. Hyvä jos uskaltaa silmiään räpäyttää välillä. Suunnittelu on tehty hyvin, ja pelattavuus on viihdyttävää. Tietysti se musiikki on mahtavaa, ja pian aika suorastaan katoaa.

Xbox Game Passin 10 varjoon jäänyttä laatupeliä


Ladataan seuraavaa sisältöä