Suomi
Gamereactor
arviot
World War Z

World War Z

Max Brooksin kirja on kääntynyt videopelimuotoon.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Left 4 Dead 2 julkaistiin vuonna 2009, ja sen jälkeen lajityypissä ei ole paljoa tapahtunutkaan. Saber Interactive on päättänyt korjata puutteen, ja sen nimi on World War Z. Peli perustuu Max Brooksin kirjaan, tai oikeammin Brad Pittin tähdittämään elokuvaan, ja on käytännössä neljän pelaajan yhteistoimintaan luottava kolmannen persoonan Left 4 Dead. Painopiste on odotetusti kavereiden kanssa pelaamisessa, ja zombiaaltojen alta hengissä selviämisessä.

Kavereiden kanssa pelattava tarina jakautuu neljään erilliseen jaksoon, joista kolmessa on kolme erilaista "skenaariota". Viimeisessä on jostain syystä vain kaksi. Skenaariot eroavat toisistaan merkittävästi niin paikan, valintojen kuin tavoitteidenkin suhteen. Ennen jokaista tehtävää valitaan skenaario, yksi viidestä vaikeustasosta, hahmoluokka ja yksi neljästä juuri tässä skenaariossa tarjolla olevasta hahmosta. Moninpelissä hahmon valinta ei kuitenkaan ole lopullinen, vaan ainoastaan toivomus. Eroa hahmojen välillä ei juuri ole ulkonäön ja äänien lisäksi.

Hahmoluokat ovat tuliaseisiin keskittyvä Gunslinger, räjähteisiin keskittyvä Hellraiser, parantamista painottava Medic, monipuolinen Fixer, teräaseita fanittava Slasher ja joukkojen hallinnan osaava Exterminator. Kaikilla on omat päivitettävät kykypuunsa. Kehittämisessä on pidettävä ajatus mukana, sillä pojoja voi käyttää ainoastaan niihin hahmoluokkiin, joita käyttää. Toisin sanoen kannattaa katsella kykypuut läpi ja avata sellaisia kykyjä, jotka tukevat omaa pelityyliä. Jokaisen hahmoluokan maksimi on 30, joten hetken verran kuluu aikaa kaiken avaamiseen.

Ennen taistoon menemistä on syytä tarkastella vielä aseiden tuunaamiseen tarkoitettua valikkoa. Tarjolla on runsaasti kosmeettista roinaa, jos sellaisia vain on avattuna. Lisäksi omia aseita saa paranneltua erilaisilla odotetuilla lisävarusteilla, kuten tähtäimillä, isommilla lippailla ja niin edelleen. Lisätavaraa avautuu käyttöön sitten, kun kyseistä asetta on käyttänyt riittävästi.

Tämä on mainos:

Itse pelaaminen on varsin helposti ymmärrettävissä. Yhdessä pelaaminen on avain voittoon, koska muuten käy huonosti. Pelaaminen onnistuu onneksi myös yksin tekoälykavereiden kanssa. Tavoitteena on selviytyä, ja Descent-tehtävässä on määrä paeta New Yorkista. Jokainen vaihe on jollakin tavalla aikarajoitettu, kuten riittävän kauan selviytyminen ennen seuraavan vaiheen avautumista ja niin edelleen. Kentissä on myös erikoisempia salahuoneita, joista löytyvillä tehokkaammilla aseilla voi pelaamistaan helpottaa.

World War ZWorld War ZWorld War ZWorld War Z

Pelin aikana zombien etenemisessä tulee tutuksi myös elokuvassa nähty pyramiditaktiikka. Toisin sanoen toistensa päälle kasautuvien ruumiiden avulla zombit pääsevät ennen pitkää kipuamaan esteen ylitse. Tämän estämiseksi onkin parasta käyttää räjähteitä, jottei ruumispino pääse kasvamaan riittävän korkeaksi ylitykselle. Päälle käyvät laumat ovat kieltämättä vaikuttavaa katseltavaa.

Välillä peliin ilmaantuu erikoisempia zombeja, joita on neljä erilaista. Bull puskee päälle ja tarttuu poloiseen pelaajaan iskien tätä maahan riittävän kauan. Lurker hyppää yhden pelaajan kimppuun salavihkaa. Screamer kirkuu muita zombeja paikalle ja Hazmat laskee ilmoille myrkyllistä kaasua kuollessaan. Jokainen erikoiszombi on suuri uhka muusta joukosta eroon joutuneelle selviytyjälle.

Tämä on mainos:

Kuten jo mainitsin, pelaaminen onnistuu yksinkin kolmen tekoälykaverin kanssa. Jos kuitenkin mielii yhtään edistyä, on ihmispelaajien apu välttämätön jo helpommillakin vaikeustasoilla. Tämä johtuu muun muassa siitä, että tehtävissä saattaa olla samaan aikaan useampi tehtävä suoritettavana. Jerusalemiin sijoittuvassa tehtävässä täytyy esimerkiksi suojella tekoälyn ohjastamaa hahmoa, ja sen lisäksi kerätä pitkin karttaa osia etenemistä varten. Tekoälykaverien kanssa pelatessa on enemmän tai vähemmän hallinnoitava itse kaikkea.

Tarinan pelaamisen ohella World War Z:ssa on viisi erilaista kilpailullista moninpelimuotoa. Swarm Dominationissa pidetään hallussa maastonkohtia, kun samaan aikaan sekä vihollisjoukkue että zombit aiheuttavat päänvaivaa. Muita pelimuotoja ovat King of the Hill, Swarm Deathmatch, Scavenge Raid ja Vaccine Hunt. Toisin sanoen tarjolla on varsin perinteinen kattaus moninpelaamista. Zombien mukana oleminen mahdollistaa lisäksi sen, että enemmän ympäristön uhkiin painottuvat pelaajat pääsevät hekin loistamaan aina välillä tulostauluilla. Moninpelissä on mukana omat erilliset hahmoluokkansa, jotka valitaan ennen ottelun alkamista. Survivor, Trapper, Specialist, Warfighter, Phantom, Demolisher, Striker, Support, Assassin ja Shadow aloittavat matsin kukin omilla aseillaan, ja jokaisella on oma kykypuunsa availtavaksi.

World War Z:ssa ei tullut vastaan mitään isompaa teknistä ongelmaa, mutta senkin edestä paljon pieniä. Tavallisin oli se, että hahmon puheet muuttuvat äänestä toiseen kesken kaiken. Joskus saattoi myös pudota kartan ulkopuolelle, joka teki jatkamisen mahdottomaksi. Onneksi suurin osa julkaisun jälkeisistä ongelmista on jo korjattu. World War Z onkin hauska kavereiden kanssa pelattava toimintapeli, joka jatkaa menoaan myös perinteisessä kilpailullisessa moninpelissä.

World War Z
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Pahiksissa paljon vaihtelua, hyvä taistelu, hauska kavereiden kanssa, paljon moninpelimuotoja, syvällinen hahmonkehitys, nopea seuranhaku
-
Paljon pieniä bugeja
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
World War ZScore

World War Z

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Yllättäen jotain uutta ja jännää moninpelien ja zombien parissa



Ladataan seuraavaa sisältöä