Suomi
Gamereactor
arviot
Wolfenstein II: The New Colossus

Wolfenstein II: The New Colossus

B.J. on palannut, ja tällä kertaa sota natseja vastaan jatkuu rapakon takana.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Jälkitarkastelussa voidaan sanoa, että Wolfenstein: The New Order oli aliarvostettu peli. Teoksen nauttima jälkimaine ei heijastele niitä arvioita, joita se julkaisussaan sai. Joka tapauksessa odotukset jatko-osan suhteen olivat korkealla, ja onneksi niihin on myös onnistuttu vastaamaan.

Tarina on edelleen yhtä hölmö kuin edeltäjässään, mutta asioita ei kuitenkaan oteta yhtä kevyesti. Joukko persoonallisia vastarintataistelijoita käy taistoa teknologisesti erittäin edistyksellisiä natseja vastaan. Kansallissosialistit kun hallitsevat koko planeettaa voitettuaan toisen maailmansodan. Hitlerin kiinnostus okkultismia kohtaan tuotti tulokseksi sodan kulun muuttaneet aseet, ja tässä vaihtoehtoisessa historiassa natsit pitävät Yhdysvaltoja rautaisessa otteessaan. The New Colossus rakentaa The New Orderin päälle, mutta lisää joukkoon aiempaa enemmän niin laatua kuin absurdiuttakin. Machine Games ottaa myös omalla tavallaan kantaa päivänpoliittisiin aiheisiin.

Wolfenstein II: The New Colossus on tiukasti yksinpeliseikkailu. Nykyisenä moninpelien luvattuna aikana on kuitenkin selvää, että Wolfenstein II yhdessä Super Mario Odysseyn ja Assassin's Creed Originsin kanssa osoittavat tarinavetoisissa yksinpeleissä olevan edelleen puhtia.

Henkilökohtaisesti en ole aikoihin nauttinut yhtä paljon ensimmäisen persoonan pyssyttelypelin tarinasta. Mukana on hieman kaikkea: haastavia taisteluja, hiiviskelyosioita, isoja räjähdyksiä, hirmuisia pahiksia, vaikuttavaa estetiikkaa, isoja aseita ja vetoavasti etenevä tarinankerronta. Nämä kaikki yhdessä saavat pelaamaan eteenpäin nähdäkseen, mitä seuraavaksi tapahtuu. Wolfenstein II:n suurin ansio on sen tavassa esittää vaihtoehtoinen historiansa uskottavalla tavalla. Natsien alistama Yhdysvallat tuntuu todelliselta paikalta. Mukaan on ujutettu myös purevaa poliittista satiiria: toisen terroristi on toisen vapaustaistelija, ja konfliktissa on aina kaksi osapuolta. Mainittava on myös persoonalliset henkilöhahmot, joiden onnistunut sanailu osoittaa Machine Gamesin osaavan asiansa.

Tämä on mainos:

Visuaalisesti peli näyttää oikein hyvältä. Natsit näyttävät uhkaavilta, ja asiaankuuluvat symbolit ja muut kuvat ovat vahvasti esillä. Pisteenä iin päällä ovat edistyneen mekaaniset puvut ja muut futuristiset varusteet. Onneksi pelaaja pääsee myös käsiksi tehokkaisiin aseisiin, joista useita voi käyttää kahta samaan aikaan. Tiukoissa paikoissa tämä ylimääräinen tulivoima on erittäin tervetullutta. Taistelut vaihtelevat hitaan hiiviskelyn ja äänekkäiden tulitaistelujen välillä. Tekoälyä on ilmeisesti hiottu alkuperäiseen peliin verrattuna, joskin muutaman kerran pahikset tekevät edelleen tyhmyyksiä taistelun tiimellyksessä. Ajoittain nokkelasti hiipimällä voi ohittaa merkittävän osan taisteluista, mutta suoraviivainen eteenpäin pyssyt paukkuen -lähestymistapa toimii myös. Tällöin on kuitenkin varauduttava siihen, että natsit kutsuvat avukseen lisävoimia.

Wolfenstein II: The New ColossusWolfenstein II: The New ColossusWolfenstein II: The New Colossus

Aseiden käyttäminen on entistä nautinnollisempaa, ja Wolfenstein II on samalla tasolla Destiny 2:n kanssa niin äänien kuin aseiden tuntumankin osalta. Aseita ei määrällisesti ole paljoa, mutta kaikki ovat laadukkaita, ja niitä voi lisävarusteilla muokata matkan aikana mieleisekseen. Ehkä mieleenpainuvin on ajoittain erilaisilla asemilla latausta vaativa Laserkraftwerk.

Aseiden ohella myös B.J.:n kykyjä parannellaan. Tarjolla on muun muassa tuplahyppyä, ahtaisiin koloihin mahtumista ja tiettyjen seinien läpi ryntäämistä. Näiden avulla taisteluihin tulee uudenlaista syvyyttä lisääntyneiden mahdollisuuksien muodossa. Myös tasosuunnittelu on tehty tukemaan erilaisia lähestymistapoja, ja näin ollen ympäristön kanssa voi olla eri tavoin vuorovaikutuksessa edetessään. Kentät itsessään ovat kookkaita, ja ajoittain tehtävänanto ei ole riittävän selkeä. Asiaa ei auta sekään, että joskus maastossa ei olekaan niin helppoa liikkua kuin ulkoisesti voisi ajatella. Muuten Machine Games on onnistunut luomaan vaihtelevan kavalkadin maisemia, joissa on mukava samoilla. Tunnelma on kohdallaan, ja lisäksi nurkissa riittää salaisuuksia löydettäväksi. Kerättävät tavarat taustoittavat omalla tavallaan tarinaa, mutta ne istuvat huonosti muuhun tempoon. Adrenaliinihuuruinen toiminta pysähtyy kuin seinään, jos haluaa välillä uppoutua lueskelemaan keräämiään tiedostoja. Toisaalta maailmaan immersioituminen saattaa olla mitä parhain ajanviete toisella kierroksella.

Tämä on mainos:

Tukikohtana toimii kookas sukellusvene, josta asumisen ohella lähdetään tehtäviin. Myös täällä riittää monenlaista tekemistä ja eri hahmojen kanssa jutustelua. Pelattavaa riittää varsinaisen tarinan jälkeenkin: tehtävät sijoittuvat jo nähtyihin kenttiin, mutta niitä on sovitettu uusiksi tilanteiden vaatimalla tavalla.

Kaiken kaikkiaan Wolfenstein II:n sekoitus toimintaa ja tarinaa on mitä parhaiten onnistunut. Ensimmäisen pelin B-elokuvien kliseet tekevät paluun, mutta nyt ne yhdessä muun tarinan kanssa ovat aiempaa paremmin toteutettu. Tämän ohella on mainittava tyydyttävä pelattavuus ja monipuolisen persoonallinen hahmokavalkadi. Toistaiseksi kyseessä on vuoden paras pyssyttelypeli. Toki on muistettava, että Call of Duty: WWII ja Star Wars Battlefront II ovat vielä tulossa ennen vuoden vaihtumista.

HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Pelattavuus, tasosuunnittelu, tarina, reilu parannus alkuperäiseen peliin verrattuna
-
Joskus tehtävänanto liian ylimalkainen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Matti Isotalo

Uudella kolossuksella on pienoinen identiteettikriisi, joka ei kuitenkaan pääse pilaamaan erinomaista toimintaa. B.J. Blasckow...Blackochi...päähenkilö on ensimmäisen osan jäljiltä kirjaimellisesti murtunut mies. B.J. ja pelaaja elävätkin pelin alkupuolella hiuskarvan varassa, koska perinteisestä 100 pisteen terveysmittarista puuttuu puolet. Sen takia ensimmäiset tunnit Kolossuksen parissa menevätkin hieman ristiriitaisissa tunnelmissa. Toisaalta pelaajan odotetaan lanaavan jälleen kerran natsipataljoonan toisensa jälkeen, vaikka kerronnallisesti rikki räjäytetty mies ei pysy edes pystyssä ilman erikoisvalmisteista haarniskaansa. Pelin edetessä tämä tarinan ja toiminnan välinen dissonanssi katoaa vähitellen ja Wolfensteinin diesel jyrähtää kunnolla käyntiin ase- ja ominaisuusvalikoiman kasvaessa.

Tukikohtana toimiva sukellusvene on hyvä esimerkki pelin kenttäsuunnittelusta, joka on hieman kaksiteräinen pistin. Päällekkäisiä tasoja ja reittejä on paljon, ja valinnanvapauden mukana tulevat myös pienet navigointiongelmat. Peli ei tyrkytä reittimerkkejä tai apuja silmille erityisen kärkkäästi, joten muutamissa kentissä joutuu oikeasti pysähtymään hetkeksi etenemisreitin hahmottaakseen. The New Order oli selkeästi suoraviivaisempi suunnittelultaan. The New Colossus saattaa välillä jäädä pienelle tyhjäkäynnille puhtaasti siksi, että vihollisten loputtua haahuilu hukkaa osan pelin synnyttämästä liikevoimasta.

Kokonaisuutena Wolfenstein II: The New Colossus on edelleen huima toimintapeli. Vaihtoehtoistodellisuusnatsien puukottaminen, ampuminen ja räjäyttely on vähintään yhtä hauskaa kuin aiemminkin. Aseet tuntuvat tehokkailta mutta riittävän uskottavilta, ja perusvaikeustasokaan ei päästä pelaajaa liian helpolla. Jälkimmäisestä voi tosin syyttää hieman liian hienovaraista osumaindikaattoria, eli vahinkoa saattaa ottaa lähes huomaamattaan. Tarina on yllättävän voimakkaasti läsnä niin hektisissä kuin seesteisemmissäkin tilanteissa, ja hahmot oppii tuntemaan hyvin.

Vanhaa ja uutta räiskintäkoulukuntaa häpeilemättä yhdistellyt The New Order pääsi livahtamaan monien tutkan alta aivan suotta, joten on hienoa havaita Machine Gamesin jatkaneen samalla anteeksipyytelemättömällä linjalla myös The New Colossuksen kanssa. Se ei välttämättä keksi pyörää enää uudelleen, mutta laajentaa ykkösen elementtejä entisestään.

8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Wolfenstein II nyt Xbox Game Passissa

Wolfenstein II nyt Xbox Game Passissa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Xbox Game Pass sen kuin laajenee. Microsoft on paljastanut, mitkä nimikkeet saadaan palveluun seuraavien viikkojen aikana. Tänään 2. toukokuuta valikoimiin saadaan...Ladataan seuraavaa sisältöä