Suomi
Gamereactor
arviot
Wipeout HD

Wipeout HD

Syyskuussa 1995 ensimmäisen Playstationin lanseerauksen yhteydessä julkaistu Wipeout oli yksi tulokaskonsolin tärkeimmistä peleistä. Wipeoutin suurin saavutus oli tehdä pelaamisesta coolia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Alkuperäisen Wipeoutin vahvuuksia olivat huima vauhti, näyttävä grafiikka ja messevä konemusiikki-soundtrack. Radalla liideltiin futuristisilla kilpa-aluksilla, ja vastustajia saattoi ammuskella erilaisilla radalta löytyvillä aseilla. Kolmentoista vuoden kehitys on tuonut pelisarjan... niin, ei juuri minnekään.

Wipeout HD on hyvin pitkälti sama peli kuin Wipeout, ainoastaan kauniimpana ja järeämmän kuuloisena. Wipeout HD:ssä on kolme pääpelimuotoa: kampanja, racebox ja online. Kampanjassa pelaaja osallistuu turnajaisiin, jotka koostuvat useammasta kilpailusta. Tarjolla on viisi erilaista kisavaihtoehtoa: nopea kierros, aika-ajo, aluekisa, yksittäinen kilpailu tai turnaus. Raceboxissa ajetaan yksittäisiä kisoja, ja online-tilassa pääsee ajamaan kilpaa toisten pelaajien kanssa.

Nopean kierroksen kisassa pelaajan on saavutettava tavoiteaika, joita on kolme eritasoista: kulta, hopea ja pronssi. Pelaajalla on seitsemän kierrosta aikaa saavuttaa kultataso, ja mikäli hän onnistuu tässä, kisa loppuu samantien. Aika-ajo muistuttaa nopeaa kierrosta, mutta tällä kertaa kolmen kierroksen yhteisaika ratkaisee. Jokaiselle kierrokselle saa molemmissa aikahaasteissa ainoastaan yhden turboboostin, joten radat täytyy opetella tuntemaan tarkasti.

Yksittäiset kisat ja turnaukset lienevät itseselitteisiä, mutta aluekisat ovat Wipeout HD:n parasta antia. Aluekisassa pelaaja kiertää yhtä rataa ympäri niin kauan, kunnes aluksen energia menee nolliin. Hommaa hankaloittaa se, että aluksen nopeus kiihtyy automaattisesti. Aluekisoissa myös Wipeout HD:n ulkonäkö muuttuu. Normaalisti minimalistisen futuristinen grafiikka väistyy jokseenkin happoisen yksinkertaisia värejä käyttävän ulkoasun tieltä. Aluekisat näyttävät ja tuntuvat erilaiselta kuin loppupeli, ja juuri niiden aikana pääsee parhaiten peliin sisään. Parhaimmillaan Wipeout HD vie pelaajan transsimaiseen tilaan, jossa pelin konemusiikkitausta ja värikäs grafiikka muodostavat saumattoman pelikokemuksen. Valitettavasti loppupeli ei yllä samalle tasolle.

Tämä on mainos:

Etenkin muiden kuskien kanssa kisailu on kömpelöä. Radalle on sijoiteltu nopeutta lisäävien vauhtialustojen lisäksi myös asealustoja, joiden yli ajamalla saa käyttöönsä erilaisia apuvälineitä. Nämä vaihtelevat turboboostista suojaan tai ohjuksista miinoihin. Halutessaan saadun aseen voi myös sulauttaa alukseen, jolloin sen energiataso nousee hieman.

Ilmeisesti Wipeoutia suunnitellessa on pohdittu kaavoja kilpa-ajo = hauskaa sekä aseet = hauskaa, ja tultu siihen tulokseen, että kilpa-ajo + aseet = tuplasti hauskaa. Käytännössä tämä yhtälö ei toteudu juuri koskaan. Omat aseet eivät tunnu juuri kilpailijoita hetkauttavan, mutta kun itse saa ohjuksesta, pysähtyy vauhti kuin seinään. Törmäilemällä kilpakumppaneihin menettää vain energiaa, joten rehellisestä runttauksestakaan ei saa nautintoa.

Asiaa pahentaa vielä oikutteleva vaikeusaste. Kampanjan puolivälissä pelin haastekäyrä pompsahtaa roimasti ylöspäin. Seitsemänteen kilpailutapahtumaan mennessä pelkät hopeamitalit eivät enää riitä, ja etenkin aikahaasteiden kultamitalirajat hipovat täydellistä kierrosta. Wipeout HD vaatii pelaajalta loppua kohti todella paljon, muttei anna vastineena läheskään tarpeeksi kannustimia.

Wipeout HD lienee suunnattu sarjan pitkäaikaisille faneille. Sen takia onkin omituista, ettei pelissä ole yhtään uutta rataa. Pelin kahdeksasta radasta kuusi on muokattu PSP:n Wipeout Puresta ja kaksi Wipeout Pulsesta. Niin ikään alusten design on tehty Pulsen alusten pohjalta.

Tämä on mainos:

Wipeout HD ei ole missään nimessä huono peli. Se näyttää kauniilta, kuulostaa hyvältä ja pyörii todella sulavasti, mutta jää jokseenkin hengettömäksi. Sarjan ystävät tunnistavat pelin ehdaksi Wipeoutiksi, mutta uusia faneja tällä paketilla tuskin luodaan. Fanitkin saavat aluksi pelkän nykyaikaan päivitetyn version vanhasta suosikistaan, ja uutta sisältöä vasta joskus hamassa tulevaisuudessa julkaistavissa, maksullisissa lisäpaketeissa.

Wipeout HD
Wipeout HD
Wipeout HD
Wipeout HD
Wipeout HD
Wipeout HD
Wipeout HD
Wipeout HD
Wipeout HD
Wipeout HD
Wipeout HD
Wipeout HD
Wipeout HD
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Kaunis, hyvän kuuloinen, aluekisat tuntuvat todella huikeilta
-
Nopeasti kiristyvä vaikeusaste, ei palkitse pelaajaa, hieman hengetön
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • modernipoika
    Nykyään kaahailupelejä on jo mielin määrin kaupoissa, mutta harvaa tämän tyylistä futuristista kaahailupeliä on kehitelty. Wipeout, nyt HD,... 7/10
  • Darkrain91
    Aluksi kivaa ajelua tulevaisuuden turboahdetuilla autoilla, mutta parin pelitunnin jälkeen monotonista ja puuduttavaa pelaamista. Grafiikat ovat... 6/10
  • Viper7
    Pienen kahden pelin mittaisen käsikonsoli pyörähdyksen jälkeen, Wipeout pelisarja palaa jälleen kotikonsoli muotoon alustana oletetusti Ps3.... 8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Wipeout HDScore

Wipeout HD

ARVIO. Kirjoittaja Jyri Paavilainen

Wipeout HD tarjoaa merkille pantavan kaunista, erittäin vauhdikasta ja jokseenkin hapokasta kisailua Playstation 3:n omistajille. Vain uusi sisältö puuttuu.Ladataan seuraavaa sisältöä