Suomi
Gamereactor
artikkelit
Bayonetta 3

Vuoden 2022 kolme parasta peliä, Petter Lundberg

Petter kertoo omat suosikkinsa päättyvän vuoden peleistä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kärkiviisikkoni vuoden 2022 peliparhaimmistosta painottuu Switch-konsolin valikoimaan, jossa on vuoden varrella nähty niin kokonaan uusia pelejä kuin (lähi)menneisyyden roolipelihittejäkin. Näiden mainiosti toteutettujen Switch-julkaisujen ansiosta rikon vuoden 2022 parhaiden pelien artikkelisarjan sääntöä kolmesta pelistä, sillä omassa listauksessani on kokonaan uusien Switch-pelien rinnalla pari uusintajulkaisua, joihin kelpaa ottaa tuntumaa Nintendon hybridikonsolilla.

5. 13 Sentinels: Aegis Rim (Nintendo Switch)

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Tämä on mainos:

Vanillawaren useammalla päähenkilöllä varustettu 13 Sentinels: Aegis Rim on useine tarinoineen ja aikatasoineen kiinnostavan moninainen scifiteos mecha-peltiheikkejä ohjaavista nuorisolaisista. Sarjakuvaromaanin henkiset tekstisulkeiset etenevät näyttävien hahmomallien ja kiinnostavien ja ripeästi tapahtuvien käänteiden myötä, ja vapaan tallennuksen ansiosta sirpaleista tarinaa kelpaa seurata lyhyemmissäkin pelisessioissa.

Vähän tylsännäköiset taistelukohtaukset piristävät yksipuolisuudestaan huolimatta tarinan seuraamista, ja 13 Sentinelsin omalaatuisen monitasoista scifisepitettä on ilo seurata Switchin omalla näytöllä. Alun perin vuonna 2019 ilmestynyt 13 Sentinels: Aegis Rim on edelleen ajankohtainen ja kiinnostava kertomus sodasta ja traumaattisten tapahtumien keskellä räpiköivistä hahmoista.

4. Persona 5 Royal (Nintendo Switch)

HQ
Tämä on mainos:

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Switch-roolipelaajat ovat pitkään odotelleet Persona 5 Royalin (2020) ilmestymistä Nintendon konsolille, jolle jatko-osa Persona 5 Strikers (2020) julkaistiin jo hyvän aikaa sitten. Phantom Thieves -rosvosakin alkuvaiheista kertova ja meininkiin lisäsisältöä soppaan heittävä Persona 5 Royal etenee unohtumattomalla tavalla usealla tarinallisella tasolla. Pelaaja pääsee nimittäin tekemään tihutöitä vaarallisissa rinnakkaisulottuvuuksissa ja ottamaan tosielämän Tokion salaisuuksia haltuun lukioelämän käänteitä unohtamatta.

Switchin tarjoamien kannettavien pelimahdollisuuksien avulla reilusti yli satatuntista roolipelieeposta voi tahkota mukavasti lyhyemmissä erissä pari pelinsisäistä päivää kerrallaan. Vähän kulahtaneesta visuaalisesta ilmeestään huolimatta Persona 5 Royal on nimenomaan kannettavana roolipelielämyksenä hyvinkin kannatettava tapa kokea modernin roolipeliklassikon salat, sillä lyhyiden lataustaukojen myötä niin Phantom Thieves -veteraanit kuin ensi kertaa vitos-Personaan perehtyvät voivat rennosti perehtyä Atluksen eepokseen. Persona 5 Royal on Switchilläkin erinomainen kuninkuuslaitos yhdestä 2010-luvun kirkkaimmista itämaisista roolipelihelmistä.

3. Triangle Strategy (Nintendo Switch)

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Square Enix tuntuu viime vuosina erikoistuneen ainakin Switch-roolipelaajan kannalta kahteen asiaan: nimeämään uusia pelejään hyvin persoonallisesti (Octopath Traveler, Harvestella, The Diofield Chronicle ja niin edelleen) ja heittämään joidenkin julkaisujen päälle retrohenkisen 2D-HD-tehostekerroksen.

Maaliskuussa 2022 julkaistu Triangle Strategy vastaa molempiin vaateisiin ja tarjoilee päälle erinomaisella ja jännittävällä taktikoinnilla höystettyä roolipelaamista. Laadukas ja jännittävä tarinointi mukavan joustavine vaikeustasoineen tekee kaltaiseeni sunnuntainojatuolikenraaliin vaikutuksen, ja kaiken kaikkiaan Triangle Strategy on taktisella ja tasokkaalla toteutuksellaan kiinnostava lisäys Switchin mainioon roolipelivalikoimaan.

2. Live A Live (Nintendo Switch)

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Pelkästään Japanin kamaralla pysytellyt Squaresoft-klassikko vuodelta 1994 palasi rytinällä parrasvaloihin, kun Square Enix sutaisi lyhyitä pelitarinoita pullistelevan satulippaansa päälle 2D-HD-maalikerroksen. Octopath Travelerin (2018) ja Triangle Strategyn (2022) tyyliin retrohenkeä sykkivä Live A Live edustaa edelleenkin peleissä kerrontamuotona harvemmin nähtäviä lyhyttarinoita, joiden myötä Live A Live tuntuukin pelaajan vapaasti koluttavissa olevalta novellikokoelmalta.

Tasokas tarinakimara saa viimeisen silauksensa persoonallisten pelihahmojen ja kiinnostavien käänteiden myötä, olipa sitten kyseessä esihistoriallinen seikkailu vailla puhuttua dialogia tai preeriakylässä tapahtuva ruudinkäryinen yhden yön juttu. Live A Live on myös vuonna 2022 raikas, railakas ja kekseliäs roolipeliannos, joka osoittaa, että astetta pienimuotoisemmalla ja persoonallisemmalla roolipelaamisella on edelleen paikkansa avoimissa pelimaailmoissa tapahtuvien suurseikkailujen rinnalla.

1. Bayonetta 3 (Nintendo Switch)

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Platinum Gamesin pitkään työstämä noitumisseikkailu edustaa pelifirman ydinosaamista kiireestä pistoolikorkokengän kantapäähän. Näyttävän persoonallinen ja värikäs toiminta kuljettaa tällä kertaa pelaajaa multiversumin sopukasta toiseen railakkaiden ja vauhdikkaiden käänteiden myötä, ja eeppisen näyttävä kuvakerronta ryystää Switchin suorituskyvyn viimeisetkin pisarat päheän pelielämyksen tuottamiseen.

Bayonetta 3 ei välttämättä mullista omaa sarjaansa tai lajityyppiään, mutta enemmän on enemmän -ajatuksesta lähtevä pelisuunnittelu rivakasti vaihtuvine peliympäristöineen ja useine pelattavine hahmoineen toimii ja potkii kuin omapäinen luotinoita. Tyyli ja tarkoitus kohtaavat kolmannessa Bayonettassa niin tymäkällä tavalla, eihän moisesta osaa olla hurmaantumatta. Tämä todellisuuspaon mahdollistava toimintaeepos oli helppo valita vuoden 2022 parhaaksi peliksi.

Bayonetta 3

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä