Suomi
Gamereactor
artikkelit
Tales of Arise

Vuoden 2021 kolme parasta peliä, Markus Mesiä

Luvassa kokonainen artikkelisarja

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Näin vuoden lopuksi on taas tullut aika tarkastella kuluneen 12 kuukauden parhaita pelejä. Luvassa on seuraavan kahden viikon aikana artikkelisarja, jossa Gamereactorin toimitus nimeää ja hehkuttaa kuluneen vuoden parhaita pelejä. Jokainen artikkeli on kyseisen kirjoittajan oma henkilökohtainen näkemys siitä, mitkä kolme peliä tekivät menneen 12 kuukauden aikana suurimman vaikutuksen.

3. Kena: Bridge of Spirits (Playstation 5)

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Tämä on mainos:

PS5:n pelikirjastossa on tarjolla vaikka ja mitä, mutta lopulta vuoden 2021 parhaan yksinoikeusjulkaisussa jäin tasapainottelemaan Returnalin sekä Kena: Bridge of Spiritin välillä. Sinivalkoiset lasit saivat kannattamaan ensimmäistä, mutta lopulta vaakakuppi kellahti jälkimmäisen lumoavaan maailmaan.

Kenan vahvuus on sen tunnelmallisuus ja hilpeys. Kun valtaosa peleistä mässäilee väkivallalla ja asevalikoimalla, on Kenan tiivis matka osoitus lämminhenkisyyden voimasta. Teos on kuin animaatioelokuvaa pelaisi. Hilpeys, tutkimisen ilo ja seikkailemisen riemu vuorottelevat upealla tavalla. Aina ei tarvitse alleviivata synkkyyttä ja alakuloa, vaan muistuttaa pelaamisen hyvistä puolista.

Teos ei ole täysin ongelmaton, mutta pienet murheet on helppo antaa anteeksi sympaattisen seikkailun aikana. Ennen kaikkea Kena: Bridge of Spirits jättää jäljen muistikuviin. Siinä on aikaansaannos, johon aivan liian harva nykyseikkailu pystyy.

2. Metroid Dread (Nintendo Switch)

Tämä on mainos:
HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Aivan aluksi on tunnustettava, että Metroid ei ole koskaan ollut itselleni se kaikista läheisin sarja. Gamecuben Metroid Prime toki kolahti tyylillään, mutta uusi Metroid Dread nousee omissa kirjoissani sarjan väriläiskäksi.

Intensiiviset hetket sekä nokkela kenttäsuunnittelu seuraavat toinen toistaan. Tunnelma kantaa ja pitää otteessaan, kun jokaisen nurkan takaa paljastuu jotain uutta ihmeteltävää. Samusin asuparannukset, käytännössä laakista tappavat robotit sekä tarkka ohjattavuus tekevät vaikutuksen. Jos kaksiulotteisen toimintaseikkailun voi tehdä täydellisesti, on Metroid Dread esimerkki tästä.

Peli on paitsi erinomainen vahvistus Switchin kirjastoon, mutta samalla todellinen heittotuote Switch OLED -konsolin pariin. Teos on kuin suunniteltu Nintendon konsolin handheld-tilaa silmällä pitäen. Audiovisuaalisesti häikäisevä teos vie mukanaan ja siitä haluaa kertoa pelaajakavereilleen. Tämän vuoksi se on myös vuoden 2021 parhaita pelejä.

1. Tales of Arise (Playstation 5)

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Pitkän linjan Tales of -fanit ovat joutuneet kärvistelemään kohtuuttoman kauan. Edellisestä osasta kun on vierähtänyt viisi pitkää vuotta, joten odotukset olivat korkealla. Eivätkä suotta.

Tales of Arise on samaan aikaan tuttu ja uudenlainen kokemus. Sinänsä vakiintuneet elementit ovat paikallaan: toiminta kukoistaa, lämminhenkinen tarina kiehtoo ja audiovisuaalinen tyyli kumartaa Nipponin suuntaan. Tarinassa ei kapitalismikritiikkiä säästellä, mutta onneksi vastapuolen suuntaankaan ei nöyristellä. Kiehtova juoni pitää otteessaan läpi kymmenien tuntien taipaleen.

Ennen kaikkea Tales of Arise loistaa ulkoasullaan. Uuden konsolisukupolven tehot tekevät menosta vauhdikasta, värikästä ja sulavaa. Kaikkinensa kyseessä on ainakin itselleni sarjan paras julkaisu sitten Gamecubella pelaamani Tales of Symphonian.

Listalle olisi voinut nostaa lähes samasta puusta veistetyn Scarlett Nexusin, mutta tällä kertaa sarjan fanitus vei edelle. Lisäksi hahmot ovat Arisessa paremmat kuin verrokissa. Jos animehenkiset JRPG-pelit ovat kuitenkin mieleen, on vuosi 2021 ollut parhaita miesmuistiin.

Tales of Arise

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä