Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Saboteur

Viidennen kolonnan mies (4K)

Alfred Hitchcock teki toisen maailmansodan aikana sitä, minkä parhaiten osasi: elokuvia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
SaboteurSaboteur

Alfred Hitchcock (1899-1980) muistetaan elokuvista Psyko, Linnut ja Takaikkuna. Pitkän uransa aikana hän ehti tietenkin ohjata paljon muutakin, ja toisen maailmansodan aikana taidot tietenkin valjastettiin sodankäynnin palvelukseen. Yksi tällainen teos on Saboteur vuodelta 1942, joka on kotimaisittain Viidennen kolonnan mies. Ohjaajamestarille ominaisesti leffa on hyvin tehty, mutta nykyisin sanomalla on enää lähinnä historiallinen arvo.

HQ

Lentokonetehtaalla Kaliforniassa työskentelevä Barry Kane (Robert Cummings) joutuu syytetyksi kyseisen tehtaan tahallisesta tuhoamisesta. Kane itse syyttää Frank Fry -nimistä heppua (Norman Lloyd), jota ei kuitenkaan löydy mistään. Kane lähtee pakomatkalle halki Yhdysvaltain alueen pyrkien löytämään myyräntyötä natsien laskuun tekevät amerikkalaiset maanpetturit. Ajan kuluessa selviää, että "myyrät" ovat hyvinkin kunnioitettuja yhteisönsä jäseniä.

Elokuvan sanoma on tietenkin hyvin selvä. Amerikkalaisten on kotirintamalla pysyttävä yhtenäisinä, ja samaan aikaan yhtä tärkeää on kitkeä maanpetturit pois joukosta. Pitäkää siis varanne, sillä petturi voi olla juuri hän, josta ei ikinä sellaista uskoisi. Nykyaikaa ajatellen harmillisinta on, ettei yhdenkään maanpetturin motiiveja toiminnalleen käsitellä käytännössä lainkaan. Joitakin yksittäisiä lausahduksia kuullaan siellä ja täällä, mutta siihen se jääkin. Kumpikin osapuoli on vuorenvarma lopullisesta voitostaan, joka vuonna 1942 ei tietenkään ollut mitenkään kirkossa kuulutettu asia.

Tämä on mainos:
SaboteurSaboteurSaboteurSaboteur

Hitchcockin elokuvat perustuivat varsin usein joko novelliin, romaaniin tai näytelmään, mutta Saboteur on tästä poikkeus. Kyseessä on ihan oma tarina, ja se johtunee valitusta aiheesta. Toteutus on kaikin puolin onnistunut, ja erikoistehosteet ovat vaikuttavat. Elokuva kun tehtiin King Kongin (1933) ja Citizen Kanen (1941) jälkimainingeissa.

Tavallisesti vanhojen elokuvien 4K-julkaisut eivät ole erityisen onnistuneita, mutta Saboteur tekee tässäkin poikkeuksen. Kuva on erittäin tarkka, vaikka elokuva onkin mustavalkoinen ja laatikkoinen. Äänimaailma on vahvasti mallia mono, mutta selkeä ja hyvä kuitenkin.

Lisämateriaaleina on trailerin ja Hitchcockin omien piirustusten ohella hieman yli puolituntinen dokumentti, jossa ääneen pääsevät tekohetkellä nuorimmat työryhmän jäsenet. Mielenkiintoisimman selostuksen niin ohjaajan työtavoista kuin erikoistehosteista antaa pahiksen roolissa kunnostautunut Norman Lloyd.

Tämä on mainos:

Viidennen kolonnan mies on suositeltava katsomiskokemus lähinnä Hitchcockin tuotannon faneille, tai mahdollisesti elokuvahistoriasta muuten kiinnostuneille. Mitään sen erityisempää sanomaa ei nykykatsojalle ole tarjolla.

SaboteurSaboteur
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä