Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Victoria & Abdul

Victoria & Abdul

Poliittisesti korrekti historiallinen draama, joka ei omana aikanaan ollut korrekti.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Brittiläisen imperiumin kuningatar Victoria (Judi Dench) oli 1800-luvun lopulla hallinnut jo puoli vuosisataa, ja yksi siirtomaista oli Intia. Juhlallisuuksia varten Lontooseen asti tuotettiin paikallinen kirjuri Abdul Karim (Ali Fazal), johon kuningatar sitten pituuden ja älyn vuoksi ihastui. Tuloksena oli kuningattaren kuolemaan asti seuraavien viidentoista vuoden ajan jatkunut erikoinen ystävyys, joka herätti runsaasti pahennusta muissa hovin jäsenissä. Tarina on ilmeisesti pääosin tottakin, joten nykyaikamme on mitä parhain hetki tällaisen poliittisesti korrektin draaman kertomiseen, joka omana aikanaan oli kaikkea muuta kuin korrekti.

HQ

Elämänsä ehtoota viettävä monarkki Victoria on rutinoitunut hallitsija, joka kokee henkisesti virvoittuvansa eksoottisen intialaisen muslimin läsnäolosta. Kaksikon yhteispeli toimii elokuvassa hyvin, ja ilmeisesti näin oli oikeastikin. Hammastenkiristys ja ahdistus koko muun hovin kesken on sekin suorastaan käsinkosketeltavaa, mutta kuningatartahan ei sovi uhmata.

Draama etenee rauhallisesti alusta loppuun varsin odotettavissa olevia polkuja pitkin. Suurimman vaikutuksen tekevät maltillisen näyttelijäntyön lisäksi loistava puvustus, vaikuttava lavastus ja oikeat kuvauspaikat. Rahaa on selvästi ollut, ja se on osattu käyttää oikeisiin asioihin. Elokuvaan voikin suhtautua eräänlaisena rentoutumiskeinona, jossa maisemat ja puvut toimivat silmäkarkkina.

Lisämateriaaleissa käydään läpi elokuvan tekemistä kahden lyhyen pätkän voimin, ja kestoa on yhteensä ehkä 10 minuutin ajan. Katsomista voi suositella ihan siksikin, että pätkät onnistuvat taustoittamaan mukavasti elokuvan inspiraationa toimineen oikean tarinan. Vuonna 1909 kuolleen Abdul Karimin muistiinpanot löytyivät Intiasta vuonna 2010, ja erikoisen tarinan sovitti kirjaksi Shrabani Basu.

Victoria & Abdul on lämminhenkinen historiallinen draama, jossa ei turhaan kiirettä pidetä.

Tämä on mainos:
Victoria & AbdulVictoria & AbdulVictoria & Abdul
Victoria & AbdulVictoria & Abdul
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Victoria & Abdul

Victoria & Abdul

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Poliittisesti korrekti historiallinen draama, joka ei omana aikanaan ollut korrekti.Ladataan seuraavaa sisältöä