Suomi
Gamereactor
arviot
Valkyrie Elysium

Valkyrie Elysium

Elysiumin putkimaiset kentät ja muita jumaltaruja

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Square Enixin Valkyrie Profile -roolipelisarja on jäänyt viimeisen vuosikymmenen aikana unholaan, vaikka pohjoismaisesta mytologiasta innoittuvat itämaiset roolipeliseikkailut lienevätkin laatunsa turvin edelleen vanhempien roolipeliveteraanien muistissa. Sarjan ensimmäinen osa Valkyrie Profile (1999) nauttii edelleen kulttimaineesta, ja sarjaa suuremmille yleisöille aikoinaan hanakasti markkinoinut Valkyrie Profile 2: Silmeria (2006) lukeutuu sivulle rullaavine seikkailuineen PS2-aikakauden persoonallisimpiin roolipelielämyksiin. Nintendo DS -käsikonsolille julkaistun Valkyrie Profile: Covenant of the Plume -seikkailun (2009) jälkeen pelisarja on pitänyt matalampaa profiilia, mutta syksyllä 2022 Square Enix pyyhki vihdoin pölyt vakan alle unohtuneesta sarjastaan. Valkyrie Elysium -uutukainen ottaa rohkeita askelia entistä toimintapelimäisempään suuntaan, ja kyseessä onkin sujuva toimintaseikkailu tasaisen toimivilla roolipeliominaisuuksilla.

Valkyrie Elysium alkaa Ragnarök-maailmanpalon keskeltä, kun kullatussa palatsissaan asuva ja taistoissa haavoittunut Odin ryhtyy kokoamaan Valkyria-soturittaria kokoon. Pelaaja asettuu Valkyria-uraansa aloittelevan nimettömän nuoren naisen nahkoihin, ja edessä on tehtävä suitsia Soul Chain -ketjuin ja taikamiekoin suitsemaan Midgard-mannuilla riehuvia konnia. Mutta on valtaistuimellaan kyhjöttävässä Odinissakin kyllä vähän jotain pahaenteistä...

Valkyrie Elysium

Seikkailu etenee varsin putkimaisissa mutta komeissa maisemissa, joiden visuaalinen ilme tuntuu kautta linjan hämmentävältä. Hahmoissa sekä ympäristön yksityiskohdissa, kuten puustossa ja vuorenhuipuissa, on mukana sarjakuvamaisia ääriviivoja, joiden myötä Valkyrie Elysium tuo mieleen Dragon Quest XI:n (2017) tai Tiny Tina's Wonderlandsin (2022) kaltaisia animehenkisiksi tai sarjakuvamaisiksi tyyliteltyjä voimafantasioita. Playstation 4 -versio valitettavasti kärsii mittavahkoista latausajoista ja ajoittain nykivästä ruudunpäivityksestä, mutta taas toisaalta yksityiskohdat ja pelimaailman näyttävyys kyllä yllättävät vielä vanhan konsolikonkarin loihtiminakin. Sarjakuvamaiset ääriviivat tuovat ennen kaikkea hiljaiseen päähenkilöön yllättävän paljon persoonaa ja särmää, jota juonenkuljetukseltaan vähän vaisuhko peli tarvitsee.

Tämä on mainos:

Elysium uudistaa Valkyrie Profile -kaavaa entistä tehtävävetoisempaan ja toimintapelimäisempään suuntaan, kun sotilasuraansa aloitteleva Valkyria viilettää menemään putkimaisissa tasoissa, joiden

kieltämättä hienoista korkeuseroista kelpaa nauttia Soul Chain -ketjuruoskan myötä. Kyseinen esine mahdollistaa sen, että Valkyrie voi lennähtää korkealla olevien muurien tai rinteiden yläpuolelle Insomniac Gamesin Spider-Man-toimintaseikkailusta (2018) muistuttavalla tavalla. Harmittavasti sieluketjuflengaus toimii seikkaillessa vain ennalta määrätyissä kohdissa, mutta taisteluissa Valkyrie voi lennättää itsensä ruoskamaiseksi taipuvalla aseellaan suoraan vihollisen niskaan tai syliin. Seikkailemisen suhteen Valkyrie Elysium jää vähän ennalta-arvattavaksi paikasta toiseen pinkomiseksi ja satunnaiseksi flengailuksi, mutta tappeluissa on onneksi enemmän yritystä ja tunnelmaa.

Valkyrie Elysium

Onneksi Valkyrie Elysiumin taistoissa ei tarvitse mäiskiä menemään yksin, vaan sarjan perinteiden mukaisesti Valkyrie tempoo takataskustaan esille taisteluissa tukea antavia Einherjar-apureita. Seikkailun aikana matkaan liittyneet apurit hyökkäävät DualShockin kuviopainikkeista aivan kuten Silmeriassa aikanaan, mutta toisin kuin edeltäjässään, Elysiumissa ei odotella paikoillaan hyökkäysvuoroa. Viholliset ja pelaaja tovereineen liikkuvat reaaliajassa väistellen toistensa hyökkäyksiä, ja mittelöissä on energiaa ja liikettä tavalla, jota en kyllä olisi Silmeriaa pelanneena osannut odottaa.

Tämä on mainos:

Parhaimmillaan Valkyrie ja tekoälykkäät kumppanit tekevät hienoja loikkia, väistöjä ja sivuluisuja vihollisten seassa, ja pelaaja ei todella tunne oloaan yksinäiseksi, kun hetkessä viereen materialisoitunut kaveri tulittaa sivustasta kimppuun ryntääviä vihollisia jousipyssyllä tai tönäisee konnan peitsellä kauemmaksi. Meininki tuo mieleen Dragon's Dogma -roolipeliklassikon (2012) Pawn-kavereiden kanssa toteutetut joukkotappelut. Valkyrien ja kumppaneiden osaamat elementtitaiat osuvat vihollisia suoraan näiden heikkoihin kohtiin, mutta helpommilla vaikeustasoilla magialla ei ole oikeastaan kauheasti merkitystä, kun napinhakkaamisella itsellään pärjää ongelmitta.

Valkyrie Elysium

Valkyrie Elysiumin vauhdikas toimintaseikkailu jää kuitenkin taustalla kummittelevan kehyskertomuksen ja yksiniitisen seikkailemisen johdosta turhan helposti pelkäksi napinhakkaamiseksi, ja esimerkiksi vastikään julkaistuun Bayonetta 3 -toimintapaukkuun nähden Elysiumin meininki pysyttelee aika hillittynä. Einherjar-kavereiden joukossa taisteleminen on kuitenkin parhaimmillaan sykähdyttävän näyttävää toimintaa, mutta mikäli pohjoismaisesta mytologiasta ammentava toiminta innostaa, piakkoin ilmestyvä God of War Ragnarök vastannee omalta osaltaan tähän kiinnostukseen epäilemättä astetta eeppisemmällä ja mytologiakuvastoa railakkaammin tuulettavalla otteella. Valkyrie Elysiumilla on siis kova työ erottua pelisyksyn isommista toimintapaukuista, mutta astetta hidastahtisempaa ja perinteisempää pelielämystä hakevien kannattaa suoda tälle hiljaiselle yllättäjälle tilaisuus.

06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Näyttävä ulkoasu, vauhdikkaat taistelut ja kiinnostavat Einherjar-taistelutoverit
-
Ennalta-arvattava tarina, tylsä peliympäristöjen tutkiminen, sarjakuvamaisuus pistää ajoittain silmään, ohuet roolipeliominaisuudet
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä