Suomi
Gamereactor
arviot
Valiant Hearts: The Great War

Valiant Hearts: The Great War

Harvinaislaatuinen sotapeli.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Maailma on sotapelejä väärällään. Ne eivät kuitenkaan kerro sodasta juuri mitään, paria poikkeusta lukuun ottamatta. Yksi näistä poikkeuksista on Valiant Hearts: The Great War, joka kertoo sodan pyörteisiin joutuneiden ihmisten yhteenkietoutuneista kohtaloista.

Ubisoft Montpellierin tuorein tuotos tekee vaikutuksen jo heti alkuruudustaan alkaen. Melankolinen pianomusiikki ja UbiArt-moottorin pyörittämä sarjakuvagrafiikka yhdistyvät odottamattoman voimakkaalla tavalla. Visuaalinen tyyli saa pelaajan laskemaan puolustuksensa, jolloin tarinan terä pääsee iskemään entistäkin syvemmälle.

Valiant Hearts: The Great War

Kertojanääni johdattelee pelaajan ensimmäisen maailmansodan alkuun. Sota ei lupaa hyvää kellekään, mutta erityisen kova se on saksalaiselle Karlille, joka on löytänyt rakkauden Ranskan puolelta rajaa. Karl joutuu karkotetuksi oman maansa asevoimiin, appiukon palvellessa nyt viholliseksi julistetun naapurimaan joukoissa.

Tämä on mainos:

Valtioiden kartalle vetämät viivat ja niiden aiheuttamat ristiriidat ovatkin yksi Valiant Heartsin ydinteemoista. Pelissä ylitetään rintamalinjoja jatkuvasti, ja siinä keskitytään valtioiden sijasta nimenomaan yksilöihin.

Kuten sanottua, Valiant Hearts hämää yleisöään karikatyyrimaisella sarjakuvailmaisulla. Pelin taidetyyli on sekä täysin omanlaisensa että pistämättömän sympaattinen. Se onkin ehdottomasti yksi sen suurimmista vahvuuksista.

Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse voivotella siitä, että sarjakuvatyyli vähättelisi sodan kauhuja. Pelin tapahtumat ja sen äänipuoli kyllä välittävät nämä kotikatsomoon kaikessa hirveydessään. Koitapa ratkaista aivopähkinää, kun haavoittuneet kirkuvat sinua taustalla apuun, ilman että pulssi nousee kohti paniikkilukemia.

Valiant Hearts: The Great WarValiant Hearts: The Great War
Tämä on mainos:

Ääninäytteleminen on hoidettu mielenkiintoisella tavalla. Siinä missä kertojanääni sopisi mihin sotadokumenttisarjaan hyvänsä, ja kirjeet rintamalta on luettu ääneen tunteikkaasti, puhuvat hahmot kentällä kirjaimellista siansaksaa, tai -ranskaa, tai -englantia. Korostus ja sävy tulevat selvästi lävitse, ja mukana on yksi tai kaksi tunnistettavaa sanaa, mutta muuten hahmojen jutut ovat sujuvaa höpöhöpöä. Tärkeät viestit ja komennot annetaankin aina puhekupliin ilmestyvillä kuvilla.

Valiant Heartsin tarina pohjaa vahvasti historiallisiin tosiseikkoihin. Pelillä on ranskalaisen, ensimmäisen maailmansodan muistoa vaalivan Mission Centenaire 14-18:n virallinen hyväksyntä, ja se tarjoaa tositietoa sodasta mm. keräiltävien esineiden, valokuvien ja tekstinpätkien muodossa. Kehtaisinpa jopa väittää, että opettajien kannattaisi harkita Valiant Heartsia opetustyökaluna kolmetoista vuotta täyttäneille, englannintaitoisille oppilailleen.

Valistus on aina hienoa, mutta se on harvemmin viihdyttävää. Onneksi Valiant Hearts on myös tätä. Sen pääpaino on erilaisissa aivopähkinöissä, mutta päästäänpä siinä myös väistelemään pommeja ja tulitusta juoksuhaudoissa sekä tarjoamaan ensiapua eräänlaisen rytmipelin muodossa. Kaikkein oivallisimpia ovat silti musiikin tahtiin rytmitetyt takaa-ajokohtaukset, joissa körötellään pitkin sotakenttien mutaisia maanteitä.

Pelin tarjoamat ongelmat ovat melko pitkälle läpihuutojuttuja, mutta sen pari viimeistä näytöstä antavat vastusta jo kokeneemmallekin pelaajalle. Apuna ongelmien ratkaisussa on symppis sotakoira Walt, joka seuraa päähenkilöitä koko tarinan lävitse. Jos aivot sattuvat menemään lukkoon, on tarjolla vinkkejä, joiden avulla homma saadaan taas luistamaan. Näin tarina ei pääse liian pahasti keskeytymään.

Ja tarinastahan Valiant Heartsissa on kysymys. Jos se ei onnistu tuomaan pelaajalleen tippaa linssiin, on paljon mahdollista, että hän on robotti, josta tulisi ilmoittaa lähimmälle viranomaiselle. Vaikka hienosti kirjoitetussa kertomuksessa onkin kepeitä, jopa komedisia hetkiä, on se kuitenkin lopulta tarina ihmisistä sodan kurimuksessa, ja sodalla on aina uhrinsa.

Valiant Hearts: The Great WarValiant Hearts: The Great War

Jos se ei ole vielä käynyt aiemmasta selväksi, alleviivattakoon että Valiant Hearts on erinomainen peli. Sen taidetyyli, tarina ja musiikki yhdistyvät saumattoman vaikuttavaksi kokemukseksi, ja sen pulmia on ilo ratkaista. Jos siitä täytyy väen vängällä kaivaa jotain puutteita, niin voin myöntää, että eräitä haastavia osuuksia ennen ei kenties olisi tarvinnut olla niin pitkiä animaatioita, ja että ensiapu-rytmipeliä nähtiin liiankin kanssa joissain luvuissa.

En kuitenkaan suostu tiputtamaan Valiant Heartsin arvosanaa näiden pienten tyylivirheiden vuoksi. Se kertoo sodasta tavalla, jolla on paljon annettavaa tälle maailman ajalle, ja se muistuttaa meitä siitä, millaisia todelliset sankarit ovat. Tämä on harvinaislaatuinen peli, joka on ansainnut harvinaislaatuisen arvosanansa.

Valiant Hearts: The Great WarValiant Hearts: The Great WarValiant Hearts: The Great WarValiant Hearts: The Great War
HQ
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Tarina, taidetyyli, musiikki, viesti.
-
Jotkut pelielementit toistavat itseään liikaa.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • modernipoika
    Valiant Hearts oli loistava pieni peli, joka kertoo ensimmäisen maailmansodan aikaisesta julmasta maailmasta. Peli sijoittuu keskelle ensimmäistä... 8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Valiant Hearts: The Great WarScore

Valiant Hearts: The Great War

ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Sotapeleissä riittää, mutta harva peli oikeasti kertoo meille mitään merkityksellistä sodasta. Valiant Hearts on yksi näistä harvoista.Ladataan seuraavaa sisältöä