Näppäimistön naputtelu on lihasmuistilaji. Vanha tottumus ajaa sormet vähintäänkin oikeaan suuntaan, vaikka kymmensormijärjestelmä ei täysin hallussa olisikaan. Hapuilivat sormet sitten kirjainta tai erikoismerkkiä (kuten /, \, & ja erilaiset sulkeet), on kaikille merkeille vuosien aikana iskostunut niiden omat paikat. Tai siis ainakin minulle on käynyt näin.
Vaan mitä kummaa?
''';;;;
Näytöllä ei näy sormien painamia Ä- ja Ö-kirjaimia, vaan niiden sijasta kursorin edessä näkyy kryptisiä heittomerkkejä ja puolipilkkuja! Mistä on kyse? Lihasmuisti kertoo, että oikeassa paikassa ollaan, mutta lopputulos on väärä.
Moni on erehdyksissään tai esimerkiksi päivityksen yhteydessä onnistunut vaihtamaan käyttöjärjestelmän näppäimistökielen muuksi kuin haluamakseen: perinteisesti siis suomesta englanniksi. Käyttöjärjestelmän syötekielen vaihtaminen on melko suoraviivaista ja onnistuu Windowsissa monella tavalla. Markkinoilla on tarjolla muitakin näppäimistöasetteluja kuin meille tuttua pohjoismaista eli Nordicia.
Jos Suomesta käsin myytävän näppäimistön mukana ei ilmoiteta näppäimistöasettelua, sen voi olettaa olevan pohjoismainen. Ulkomailta tilatessa on syytä olla tarkkana. Fyysisesti näppäinten päälle kirjataan aina näppäimistöasettelua vastaava merkkikartta. Painikkeissa näkyvät merkit vastaavat juuri tämän alueen kirjaisimistoa ja tapaa käyttää painikkeita. Esimerkiksi jenkkiasettelussa Ö:n sijasta näppäimeen on kirjattu ', ja Ä:n sijasta ;-merkki. Sama logiikka jatkuu erikoismerkkien kanssa.
Riippumatta siitä, mitä painikkeisiin on konkreettisesti kirjailtu, voi käyttöjärjestelmän kieliasetuksista vaihtaa syötekielen haluamakseen. Näin esimerkiksi jenkkinäppäimistön ' ja ; -merkit tuottavat ruudulle Suomen kanssa ääkkösiä. Näinkö helppoa se olikin? Ainoat muutokset ovat siis näppäinhattujen merkit, jotka eivät vastaa todellisuutta?
Harmillisesti ei, sillä näppäimistöissä on myös fyysisiä painikkeellisia eroja, jotka vaihtelevat alueesta toiseen. Näppäimiä voi olla eri määrä, ne voivat olla eri kokoisina eri paikoissa. Toisinaan näppäimiä saattaa puuttua kokonaan tai se voi olla korvattu jollain muulla. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii Gamereactorin testiin erehdyksessä toimitettu komea jenkkinäppäimistö Roccat Vulcan II.
Jenkkinäppäimistöasettelussa Enter-näppäin on vain yhden näppäinrivin syvyinen ja sen yläpuolella, siis näyttöä lähempänä, on puolentoista painikkeen kokoinen ylimääräinen vaakasuuntainen painike. Tällaista painiketta ei pohjoismaisessa näppäimistöasettelussa ole lainkaan. Samaten Z-painikkeen vasemmalla puolella on välittömästi shift eli vaihtopainike, eikä suomalaisessa asettelussa olevaa <- ja >-merkkejä tuottavaa näppäintä ole ollenkaan. Tällaisen näppäimistön käyttäminen on itselleni sietämätöntä tuskaa. Lihasmuisti heittää häränpyllyä eikä kirosanoilta voi välttyä. Se, että suurin osa painikkeista on oikealla paikoillaan ei yksinkertaisesti riitä - kaikkien on oltava oikeilla paikoillaan!
Jaatko tuskan Kallen kanssa? Kerro kantasi kommenteissa!