Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Mist

Usva

Huonot digitaalitehosteet syövät vaikuttavuutta pahasti

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Usva eli The Mist vuodelta 2007 perustuu Stephen Kingin kirjoittamaan novelliin. Kaikkiaan voi sanoa, että se on mielenkiintoinen tutkielma ihmisten käyttäytymisestä kriisitilanteessa, jossa on pakko toimia vajavaisten tilannetietojen perusteella.

Kuvataiteilija David Drayton (Thomas Jane) lähtee poikansa ja naapurinsa kanssa paikalliseen markettiin ostamaan ruokaa ja muita tarvikkeita piirikuntaa riepotelleen myrskyn jälkeen. Matkalla vastaan tulee runsaasti lujaa vauhtia ajavia armeijan ajoneuvoja. Perillä tienoo peittyy äkkiä maidonvalkeaan usvaan, ja ulos jääneet katoavat mystisesti kirkumisen saattelemana. Satunnainen joukko amerikkalaisia on nyt jäänyt jumiin markettiin. Sitten pohditaan, mitä usvassa oikein lymyää, mistä se johtuu, ja millä tavalla ihmiset alkavat käyttäytyä tilanteen kiristyessä.

The MistThe Mist
Tämä on mainos:

Henkilöhahmot onnistutaan välittämään hyvin katsojalle. Mukana on päänsä kylmänä pitävää toimijaa, aikaansaamatonta kirkujaa, uskonnollisen herätyksen saavia, siitä saarnaavia ja niin edelleen. Suurin osa on sitten sellaisia, jotka saavat irti itsestään, kunhan vain joku jakaa käskyt. Kuten jo sanoin, tarinaa kannattaa ajatella tutkielmana ihmisten käyttäytymisestä kriisitilanteessa, jossa on toimittava vajavaisten tietojen perusteella. Kaikki näyttelijät hoitavat työnsä hyvin aina lapsia myöten.

Mittaa on kaksi tuntia, mutta elokuva tuntuu lyhyemmältä. Tämä johtunee siitä, että ohjaaja on onnistunut luomaan kohtuullisen hyvin tihentyvän tunnelman. Lopussa ei enää tiedä, onko suurempi uhka usvan keskellä, vai kenties marketin sisällä olevien toisten ihmisten joukossa. Teknisesti toteutusta vaivaa niukka budjetti. Monet kohtaukset on kuvattu turhan läheltä käsivaralla, jolloin kuvakoko on mitä sattuu, ja kamera heiluu ärsyttävästi sinne ja tänne. Huonoin ominaisuus on ehkäpä käytetyt digitaalitehosteet, jotka näyttävät varsin karmeilta. Tämä syö todella pahasti ihmisten kokemaan kauhuun eläytymistä, sillä selvästi muovinen tai ympäristöönsä kuulumaton digitaalinen olio ei oikeasti ole pelottava.

The Mist

Erityinen kiitos on annettava loppuratkaisusta, joka lisämateriaalien perusteella olikin se, mistä ohjaaja lähti elokuvaansa hahmottelemaan. Voi hyvinkin olla, että melkein kaikki muu unohtuu lopputekstien jälkeen. Viimeinen 10 minuuttia jää sen sijaan kummittelemaan katsojan mieleen useiksi päiviksi, mahdollisesti jopa pidemmäksikin aikaa.

Tämä on mainos:

Mukana on muutaman minuutin verran pidempi ohjaajan versio, joka on syystä tai toisesta mustavalkoinen. Sen lisäksi on kommenttiraitoja, katsauksia elokuvan tekemiseen, digitaalitehosteisiin ja niin edelleen. Kiinnostavin on kuitenkin ohjaajan ja kirjailija Stephen Kingin välinen keskustelu. Harmillisesti mitään lisämateriaaleista ei ole tekstitetty suomeksi, joten sujuva englannin osaaminen on pakollista.

Teknisesti on tehty runsaasti parempiakin elokuvia kuin Usva, mutta hyvä tarina, ja kuinka se kerrotaan loppuratkaisua myöten, pelastavat paljon.

The Mist
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Usva

Usva

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Huonot digitaalitehosteet syövät vaikuttavuutta pahasti

The Mist

The Mist

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Johannes Valkola

Pahuus valtaa pikkukaupungin Frank Darabontin (Rita Hayworth - avain pakoon) tieteiskauhuohjauksessa The Mist.Ladataan seuraavaa sisältöä