Suomi
Gamereactor
uutiset

Unienhallintaa pelien kautta

Tutkimus: pelaamalla parempia unia

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Psykologi Jayne Gackenbach tutkii unia ja unien hallintaa Grant MacEwanin yliopistossa Kanadassa. Gackenbach oli aiemmin tutkinut selkounia, eli unia joissa nukkuja tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy usein vaikuttamaan unen sisältöön. Gackenbach kuitenkin kiinnostui pelien vaikutuksesta unen laatuun -- viimeisen vuosikymmenen ajan suoritetut tutkimukset ovat osoittaneet, että pelaajien keskuudessa selkounet ovat selvästi yleisempiä.

Nähdessään painajaista pelaajille tyypillinen reaktio on muokata unta itselle mieluisampaan suuntaan. Toisin sanoen, painajaisten kauhukokemukselle pannaan kampoihin -- siitä tehdään pelinomainen kokemus, jonka läpikäyminen on jopa hauskaa.

Gackenbachia kiinnostaa mahdollisuudet pelien valjastamisesta painajaisten torjuntaan, mistä saattaisi olla korvaamaton apu mm. sotaveteraanien posttraumaattisen stressioireyhtymän hoidossa. 75-96% PTSD-potilaista painajaiset ovat hyvin yleisiä, ja keinot unien hallintaan ja trauman työstämiseen ovat tärkeässä osassa hoitoa.

Lähde: LiveScienceLadataan seuraavaa sisältöä