Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Uncharted

Uncharted (4K)

Indiana Jonesin kevytversio nuoremmalle sukupolvelle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
UnchartedUncharted

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Koronaviruksen jylläys oli myrkkyä Hollywoodin tuloille, mutta toisaalta elokuvien laadulle se tuntuu tehneen vain hyvää. Muun muassa Dyyni, Ghostbusters: Afterlife, The Batman, Spider-Man: No Way Home, Doctor Strange in the Multiverse of Madness, Kuolema Niilillä ja Top Gun: Maverick näyttävät kaikki hyötyneen lukuisista lykkäyksistä. Näin tekijöillä on ollut aikaa hioa leffansa viimeisen päälle valmiiksi. Sama sääntö pätee myös Unchartediin.

Pelien puolella Uncharted on aina ollut se toimintapainotteinen Indiana Jones, joten elokuvaksi siirtyessään kukaan tuskin odotti mitään muuta kuin kevyttä nykyaikaista versiota Indiana Jonesista. Projekti koki ajan saatossa lukuisia ohjaajavaihdoksia, ja käsikirjoitusta hiottiin uusiksi moneen kertaan. Näyttelijöitäkin pyöriteltiin sisään ja ulos useammin kuin kerran. Lopulta kuitenkin saatiin valmista, mikä on osoitus tekijöidensä rautaisesta ammattitaidosta. Vanhempi sukupolvi tuskin näkee Unchartedia minään muuna kuin Indiana Jonesin kevyenä versiona, mutta nuoremmille kyseessä voi olla juuri se, mitä on haluttukin.

Tämä on mainos:
UnchartedUncharted

Unchartedin tarina on peleihin verrattuna esiosa, joten niin suulas seikkailija Nathan Drake (Tom Holland) kuin juonikas, ahne ja vanhempi Sully (Mark Wahlberg) ovat pelien vastineitaan nuorempia. Henkilöhahmojen persoonallisuus on tavoitettu hyvin, ja ajan kanssa näyttelijävalinnoista oppii pitämään. Mukana heiluu myös Unchartedin "se tumma nainen" Chloe Frazer (Sophia Ali), joka ei syystä tai toisesta missään vaiheessa tuo mieleen pelien esikuvaansa.

Pahiksien puolella ei vastaavasti ole menestytty yhtä hyvin. Tämä johtuu siitä, että selkeä alusta asti katsojien tiedossa oleva vastavoima puuttuu. Kaiken huipuksi yleisöä johdetaan harhaan puoli elokuvaa siitä, kuka nyt onkaan lopulta se pahis, ja miten paljon. Tarinan teemana ovat toki ahneus ja luottamuksen pettäminen, mutta samaa ei olisi kannattanut ulottaa katsojaan saakka.

Vanhemman polven näkökulmasta tarina on hyvin perinteinen, mutta se on sijoitettu moderniin aikaan. Nathan Drake ja Sully etsivät muinaista aarretta ympäri maailmaa. Heidän perässään on kuitenkin joukko muitakin vipeltäjiä omine tavoitteineen, joten toimintaa riittää komeissa maisemissa. Tämän enempää tarinasta ei ole syytä tietääkään, koska se veisi lopunkin ilon jo ennestään kevyen ja yksinkertaisen juonen seuraamisesta.

Tämä on mainos:
UnchartedUncharted

4K-julkaisu päästää Unchartedin valloilleen visuaalisena elämyksenä. Värejä käytetään rohkeasti, ja maisemat ovat kautta linjan upeita. Digitaalitehosteita on mukana runsaasti, ja näin luodaan jokseenkin epätodellinen tunnelma. Moinen on mahdollisesti ollut tarkoituskin. Kestoa on hieman alle kaksi tuntia, mutta siitä huolimatta eteenpäin puksutetaan melkoisella vauhdilla. Toisaalta verkkaisuus ei olisi sopinutkaan tällaiseen elokuvaan.

Lisämateriaalit ovat yksiselitteisesti pettymys. Mukana on kavalkadi lyhyitä pätkiä, joissa haastatellaan tekijöitä ja näytetään kuvamateriaalia työprosessin eri vaiheista. Mainostamista lukuun ottamatta kenelläkään ei tunnu olevan mitään aitoa asiaa. Lisäksi ekstrat on laitettu 4K-version mukana tulevalle Blu-ray-versiolle, eikä suomalaisista teksteistä kannata edes haaveilla. Varsinkin videopelaajia suosittelen unohtamaan lisämateriaalit kokonaan, koska he todennäköisesti tietävät Uncharted-elokuvasta jo valmiiksi enemmän kuin mitä ekstroissa kerrotaan.

Uncharted on nykyajalle sopiva kevytversio Indiana Jonesista. Jos siis pitää videopeleistä eikä ole katsellut vastaavia seikkailuelokuvia vuosikymmeniä, on luvassa parin tunnin ajan mukavaa viihdettä.

Uncharted
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä