Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Unbroken

Unbroken - Murtumaton

Angelina Jolie kerää inspiraatiota vanhoista klassikkoelokuvista tosipohjaiseen sota-ajan draamaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Italialaisen taustansa takia Louis Zamperinilla (Jack O'Connell) riittää kiusaajia nuoruutensa Amerikassa. Zamperini saa kuitenkin suunnattua kiusaajiinsa kohdistuvan vihansa urheiluun, mikä vie hänet lopulta olympialaisiin saakka. Ympäri maailmaa puhjennut sota kuitenkin lopettaa haaveet ammattiurheilusta lyhyeen ja erittäin huono-onnisten sattumien kautta Zamperini löytää itsensä vihollisten vankileiriltä. Täällä hän kohtaa aivan uudenlaista vihaa hengissä selviytymisen kärjistyessä hänen ja sadistisen vankilanjohtajan Watanaben (Miyavi) väliseen nokkapokkaan.

HQ

Miellyttävän paljon vaihtelevuutta kuvauspaikoissa tarjoava, tyyni ja johdonmukainen kerronta pitää sisällään hyvän hahmokehityksen. Katsojille annetaan tarpeeksi aikaa tutustua elokuvan henkilöihin, jotta heistä alkaa välittää. Kerronnassa onneksi käytetään ainoastaan vähän puhki kulutettua tapaa loikkia ajassa ja se osataan lopettaa ennen kuin siitä tulee liian rasittavaa. Unbroken tuo mieleen vanhat elokuvaklassikot, kuten Kwai-joen sillan (1957) ja Papillonin (1973). Se osoittaa että moderninkin elokuvan rauhallinen tahti on mielenkiintoista seurattavaa. Tarina tosielämästä on tarua ihmeellisempää.

Elokuva sysää tunnetuimmat näyttelijät taustalle ja tarjoilee voimakkaimpia kohtauksia tuoreempien naamojen parissa. Pääosaa vetävä Jack O'Connell vangitsee uskottavalla omistautumisella hahmonsa niin fyysiset kuin psyykkiset kidutukset läpi elokuvan aina riutunutta kehoaan myöten. Myös Miyavin kylmän harkittu suoritus sadistisena vankilanjohtajana painuu vahvasti mieleen. Elokuvan lopussa pelkoa ja vihaa synnyttävän hahmon todella toivoo kuolevan.

Näyttelemisestä Oscarinkin pokanneelta ohjaajalta Angelina Jolielta, Unbroken on todella yllättävä veto. Verrattuna Jolien useampiin aikaisempiin elokuviin, hänen ohjaustyöstään kumpuaa aitoja ihmisiä ja suuria tunteita koko elokuvan mitalta. Hän on onnistunut luomaan hienosti vanhojen klassikkoelokuvien tyyleillä ja teemoilla fiilistelevän vahvan draamaelokuvan. Vakaalla ammattitaidolla hiottu, elokuvan upeasti huoliteltu visuaalinen ilme luo vanhan ajan suurelokuvan tuntua tositarkoituksella. Haalistunut värimaailma ja yksityiskohtaiset puitteet onnistuvat luomaan täysin uskottavan maailman jonne on helppo unohtua. Vaikka loppuratkaisu juoksutetaan muuten rauhalliseen tahtiin verrattuna liian nopeasti läpi ja pientä antikliimaksia on havaittavissa, tämä vahva kokonaisuus iskee varmoin, realistisin ottein ja on hienosti edukseen nykypäivän efektihirmuihin verrattuna.

Oivan elokuvan ja sen laadukkaan äänen ja kuvan siirron lisäksi Blu-ray on täytetty mainitsemisen arvoisella määrällä lisämateriaalia. Ne pysyttelevät pitkälti perinteisissä poistetuissa kohtauksissa ja elokuvanteko-dokumenteissa menemättä kuitenkaan liiemmin työkavereiden suitsutuksiin. Mukaan on laitettu myös tietoa oikeasta Louis Zamperinista ja otteita kuvausryhmän juhlimisesta, joten elokuvasta innostuneita hemmotellaan oikein anteliaasti.

Tämä on mainos:
UnbrokenUnbroken
Unbroken
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Unbroken - Murtumaton

Unbroken - Murtumaton

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Angelina Jolie kerää inspiraatiota vanhoista klassikkoelokuvista tosipohjaiseen sota-ajan draamaan.Ladataan seuraavaa sisältöä