Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Twin Peaks, 3. kausi

Twin Peaks, 3. kausi

Punainen verho heilahtaa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Melkein 30 vuotta sitten ensiesiintymisensä tehnyt Twin Peaks mullisti televisioviihteen kaikessa kunnianhimoisuudessaan ja omituisuudessaan. David Lynch ja Mark Frost toivat katsojien olohuoneeseen ennennäkemättömän visuaalisen, kunnianhimoisen ja koukuttavan rikossarjan, joka tasapainoili saippuasarjamaisten käänteiden, jännityksen sekä surrealististen mielenmaisemien kuvauksen välimaastossa nykypäivänkin mittapuulla varsin onnistuneesti. Kahden tuotantokauden mittainen Twin Peaks muutti niin television parissa työskentelevien kuin yleisön näkemyksen siitä, millaista viihdettä telkkarista voisikaan päästä nauttimaan - Twin Peaksin merkitystä myöhemmin ilmestyneelle televisioviihteelle saati 2000-luvulla käynnistyneelle tv-sarjojen kulta-ajalle ei voi mitenkään liioitella.

HQ

Laura Palmerin (Sheryl Lee) murhan selvittämisen ympärillä pyörinyt Twin Peaks muuttui kuitenkin radikaalisti toisella tuotantokaudellaan suuntaan, joka oli mystisine ja yliluonnollisine elementteineen liikaa suurelle yleisölle. Varsinkin kakkoskauden omituinen päätösjakso oli aikanaan suuri harmistuksen aihe, sillä Twin Peaksin juoni jätettiin täysin kesken. Niinpä uudella Twin Peaks - A Limited Event Series -pläjäyksellä on harvinaisen suuret saappaat täytettävänään.

Mustaan loosiin vangiksi jäänyt liittovaltion agentti Cooper (Kyle MacLachlan) pääsee 25 vuoden vankeuden jälkeen jättämään punaisten verhojen koristaman välitilan ja palaamaan oikeaan maailmaan. Aikoinaan Loosista karannut ja sittemmin rikollisiin kuvioihin sotkeentunut Cooper-klooni ei kuitenkaan aio luopua maallisista iloista saati bisneksistään helpolla - paha Cooper käynnistää ovelan juonen välttääkseen Mustaan Loosiin muilutetuksi joutumisen. Samaan aikaan ympäri Yhdysvaltoja tapahtuvat omituiset veririkokset vaivaavat viranomaisia, ja myös tutussa Twin Peaksissa joudutaan jälleen tekemisiin yliluonnollisten ilmiöiden kanssa.

David Lynchin ohjaamaa ja käsikirjoittamaa 18 jakson mittaista kokonaisuutta voi perustellusti kutsua Twin Peaksin kolmanneksi tuotantokaudeksi. Lynch lähtee uutterasti kasvattamaan ja avaamaan viime kerralla pahasti kesken jääneitä juonenkäänteitä, joista jännittävimpänä ja tärkeimpänä on toki Cooperin ja tämän pahan kaksoisolennon välinen köydenveto.

Twin Peaks, 3. kausiTwin Peaks, 3. kausiTwin Peaks, 3. kausi
Tämä on mainos:

Uusilla Twin Peaks -jaksoilla on kuitenkin tunnelman ja juonen etenemisen suhteen hyvin vähän tekemistä alkuperäisen Twin Peaksin kanssa. Lynchille ominainen omituisuus ja surrealismi ovat suuremmassa roolissa kuin koskaan aikaisemmin, ja kolmannen kauden alkupuoli vaatii kaikessa verkkaisuudessaan ja omituisuudessaan katsojalta melkoisen pitkää pinnaa - mukaan on mahtunut suoraan sanottuna käsittämättömiä taiteellisia pläjäyksiä, joista Mustan loosin verhoissa juoksentelu on ehdottomasti pitkäpiimäisintä katsottavaa. Digitaaliset tehosteet näyttävät harkitun ysärihenkisen luokattomilta muuten moitteettoman terävässä Blu-ray-kuvanlaadussa, joka imartelee ennen kaikkea upeita maisemakuvauksia Twin Peaksin lähiluonnosta sekä Las Vegasin kaupunkiympäristöistä.

Vanhojen hahmojen jälleennäkeminen ja hitaasti aukenevat uudet murhatapaukset innostavat ja rohkaisevat kuitenkin jatkamaan jähmeän alkuhässäkän läpi - omituisen sydämellinen hahmokaarti on edelleen Twin Peaksin vahvin valttikortti, ja omien suosikkityyppien tapaaminen on sykähdyttäväkin kokemus. Twim Peaksin poliisiaseman respana työskentelevä sydämellisen hömelö Lucy Brennan (Kimmy Robertson) ja samassa firmassa koppalakkina jäyhäilevä Hawk (Michael Horse) eivät ole menettäneet lainkaan karismaansa välissä kuluneen neljännesvuosisadan aikana. Myös MacLachlan suoriutuu kaksoisroolistaan taidokkaasti, ja mies loistaa hieman yllättäen kirkkaimmin pahan Cooperin nahoissa.

Twin Peaksin paluu on monitasoinen ja haastava mutta koukuttava kokonaisuus, jollaista ei juuri näe nykytelevisiossa - kolmas tuotantokausi tuntuu todennäköisesti aivan yhtä eri maailmasta repäistyltä kuin mitä alkuperäinen sarja tuntui omana aikanaan. Hitaan käynnistymisen jälkeen uusimman Twin Peaksin juonikin pääsee aivan uusille tasoille, kun Lynch paneutuu sarjan ratkaisematta jääneisiin mysteereihin oikein urakalla. Kolmas tuotantokausi laajentaa ja uudistaa Twin Peaksin maailmaa tavoilla, joista raflaavimmat aiheuttavat varmasti pitkäkestoista kuohuntaa faniyhteisössä.

Mukana on myös muhkea annos lisämateriaaleja, jotka on kaikki tekstitetty ihailtavan viitseliäästi suomeksi. Televisiomainosten, näyttelijöiden haastattelujen ja perinteisemmän markkinointimateriaalin ohella mukaan on livahtanut melkein viiden tunnin edestä taiteellisen lyhytelokuvan muotoon leikattuja dokumentteja kulissien takaisista tapahtumista. Kaiken kaikkiaan kyseessä on massiivinen, pariksi kymmeneksi tunniksi katsottavaa tarjoava viihdepaketti, jonka pariin niin Twin Peaksin kuin Lynchin ystävien kelpaa leiriytyä kahvien ja donitsien kera.

Tämä on mainos:
Twin Peaks, 3. kausiTwin Peaks, 3. kausi
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä