Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Tuntematon sotilas (2017)

Tuntematon sotilas (2017)

Lähihistorian oppitunti, joka pohjautuu Väinö Linnan samannimiseen klassikkoromaaniin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Näköjään jokainen sukupolvi tarvitsee oman versionsa Tuntemattomasta sotilaasta. Toisen maailmansodan kokenut sukupolvi teki omansa vuonna 1955, heidän lapsensa omansa suomettumisen ja kylmän sodan aikana 1985, ja nyt heidän lapsensa puolestaan sen oman versionsa vuonna 2017. Aiemmin tapahtumien taustoitus ei ole ollut tarpeellista johtuen katsojakunnan omista kokemuksista ja tiedoista. Nykypolvelle jatkosota on enää isoisäin tarinoita, mustavalkoisia valokuvia ja kokoelma haalistuneita sankarihautoja pitkin Suomea. Siksi jonkinlainen hienotunteinen historian oppitunti lienee paikallaan. Olen edelleen vahvasti sitä mieltä, että viihdeteos kuvaa ennen kaikkea aikaa, jolloin se on tehty eikä niinkään sitä aikaa, johon sen tapahtumat on sijoitettu.

HQ

Aku Louhimiehen ohjaama elokuva on tasapainoisin teos aikaisempiin verrattuna. Mukaan otetaan niin maailmanpoliittisia tapahtumia kuin kotirintamankin tunnelmia. Tarina on edelleen vahvasti henkilöpainotteinen draama, mutta nyt mukana on aiempaa enemmän sitä sodankäyntiä. Ansiona on mainittava, että taisteluiden kulusta saa varsin hyvän käsityksen. Ja kun sillä silmällä katsoo, voi näkemästään poimia sotilaan perustaitoja koskien etenemistä suojasta suojaan, juoksuhaudan vyöryttämistä ja niin edelleen. Vanhoille jäärille nähty voi siis toimia myös jonkinlaisena teoreettisena kertausharjoituksena.

Henkilöhahmojen kavalkadi on entisellään, mutta nyt keskitytään selvästi vain muutamiin yrittämättäkään ottaa haltuun kaikkia kattavasti. Hieman yllättäen ehkä onnistunein on Samuel Vauramon Lammio konekiväärikomppanian päällikkönä. Muut aidosti yllättäneet suoritukset ovat aiemmin Putous-ohjelmassa kunnostautuneiden Jussi Vatasen Koskela ja Aku Hirviniemen Hietanen. Elokuvan keskushahmoksi nostetaan Eero Ahon Rokka, ja tällä kertaa seurataan myös hänen perhe-elämäänsä lomilla käymisen yhteydessä. Sekä kirjassa että aiemmissa elokuvissa Rokan vaimoon ja lapsiin on vain viitattu ohimennen dialogissa.

Selvästi huonojakin suorituksia mahtuu mukaan. Kovapintainen ja ankara Lehto on laimeudessaan suorastaan huono, ja yhtä kehnoksi jää hänen pelokas alaisena Riitaoja. Hieman paremmin pärjää tamperelainen kapitalismia vastustava Lahtinen, mutta hänkin jää lopulta aivan lapsipuolen asemaan. Vastaavasti joitakin hahmoja puuttuu kokonaan, kuten varusteiden ja ruoan kuljetuksesta vastannut Mäkilä. Elokuvan kestoa on ilmeisesti haluttu hillitä, sillä leikkauspöydän lattialle on päätynyt muutama varsin ikonisena pidetty kohtaus. Kokonaisuuden eheyteen puutokset eivät vaikuta, mutta niiden poissaolon silti huomaa.

Nykyajan heijastumaa lienevät osiot, jotka vielä jokunen vuosikymmen sitten olisivat varmaankin aiheuttaneet niin kansallisia kuin kansainvälisiäkin selkkauksia julkisuudessa. Muutamat miehet harrastavat nimittäin estoitta ruumiinryöstöä ja palveluksesta omin lupineen poistumista eli puntiksella käyntiä. Ehkä ensimmäistä kertaa mukana on nyt haavoittuneen Hietasen kaatuminen partisaanien luoteihin ambulanssin takana. Siviiliväestön kohtelu jää mieleen siksi, että vihjeet prostituution ja raiskaamisen välillä on varsin häilyvä.

Tämä on mainos:

Tuntemattoman sotilaan kolmas versio on siis selvästi modernin ajan tuote. Se tuo esille asioita, joita ei aiemmin ole sopinut käsitellä. Samalla se myös poistaa joitakin osuuksia, jotka ovat ajan kanssa muodostuneet klassikoiksi. Kokonaisuutena kyseessä on onnistunut elokuva, ja näin ollen ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Tuntematon sotilas (2017)Tuntematon sotilas (2017)Tuntematon sotilas (2017)Tuntematon sotilas (2017)
Tuntematon sotilas (2017)Tuntematon sotilas (2017)Tuntematon sotilas (2017)Tuntematon sotilas (2017)
Tämä on mainos:
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä