Suomi
Gamereactor
arviot
Tropico 6

Tropico 6

Paisunut Presidente

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Monen monituista vuotta ja kuusi versiota El Presidenten trooppisessa paratiisissa saattaa olla jo tarpeeksi. Kolmesta edellisestä vastannut Haemimont sanoi hula-hula-saarille hei hei hiippaillessaan Marsin kamaralle. Limbic Entertainment ottaa nyt ohjat tässä "Parhaat hitit" -kokoelmassa, joka hieman kulahtaneesta maustaan huolimatta viihdyttää edelleen.

Sarjaa tuntemattomille lyhyt kertaus Tropicosta: kyseessä on kylän tai kaupunginrakentelupeli "banaanivaltion" ohjaksissa El Presidenten diktatuurin alaisuudessa. Päivittäiset tehtävät sisältävät maatalouden kehittämistä, jalostustehtaiden pystytystä, asuntoprojekteja, viihdekeskusten avaamista niin paikallisille kuin turisteillekin ja niin edelleen. Sisäpoliittinen maailma on myös vahvasti läsnä, sillä suuren johtajan pitää varmistaa kansansa varaukseton suosio lahjusten ja "ikävien onnettomuuksien" avulla. Teema kliseineen on huomioitu pelisarjassa aina viimeisen päälle. Budjetin tasapainottaminen, oman sveitsiläisen pankkitilin paisuttaminen, kansan onnellisuus ja vastakkaisten ryhmittymien kuten kommunistien ja kapitalistien tyytyväisenä pitäminen suurvallat taustanaan antavat peliin paljon tekemistä ja muistettavaa. Kuudes osa ei juurikaan leikkaa jo esiteltyjä ominaisuuksia - edes niitä tarpeettomampia - pois, vaan lisää päälle vielä tukun omiaan.

Suurien kampanjoiden sijaan tarjolla on tukku skenaarioita omine tehtävineen ja tarinoineen. Niiden sisältö vaihtelee tapahtumapaikkojen ja -aikakausien myötä rikollisuuden hallinnoinnista logistiikkaan ja diplomatiaan. Yksittäisten saarien sijaan tällä kertaa mellastetaan useammasta saaresta koostuvilla saaristoalueilla, joten mukaan on tuotu tehokkaampaa joukkoliikennettä esimerkiksi bussien, siltojen ja tunnelien muodossa. Kaupungit levittyvät nopeasti usealle saarelle, joten ihmisten tehokas liikkuminen työpaikalta kotiin pitää teollisuuden rattaat rullaamassa. Cities: Skylinesin kaltaisiin peleihin tottuneille joukkoliikenne on hyvin köykäisesti mukana, mutta on silti mukava lisä kaiken muun rakentelun oheen. Skaalan ongelmana isoimmat kartat valtavine populaatioineen käyvät työläiksi hallita, jolloin alkupelin yksittäisten kansalaisten ja rakennusten mikromanagerointia ei voi käytännössä enää harjoittaa.

Muita uusia ominaisuuksia ovat muun muassa täysin kosmeettinen oman hallintopalatsin muokkaaminen, uudelleenvalintaa helpottavien puheiden pitäminen sekä uusi kevyt tiedejärjestelmä rakennusten ja niiden lisäominaisuuksien avaamiseksi. Lehdistömateriaalissakin näyttävästi esillä ollut maailman ihmeiden turistirysiksi kaappaaminen on hieman erikoinen lisäys. Eiffelin tornin nyysiminen menee jo liian kauas totalitäärisen pikkuvaltion diktaattorin tehtävistä, vaikka ne tuovatkin omat uniikit etunsa palmujen vieressä törröttäessään. Koko ominaisuus sopisikin paremmin hullun tiedemiehen työkalupakkiin.

Tämä on mainos:
Tropico 6Tropico 6Tropico 6Tropico 6

Arvioversiona toiminut "lähes valmis" koodi sisälsi vielä hieman teknisiä ongelmia ja sotkuja käyttöliittymässä. Teiden rakennuksessa yliaggressiivinen risteyksiin "tarttuminen" aiheutti jatkuvia ongelmia pienessä tilassa työskentelyä ajatellen. Jotkut skenaarioissa tulevat tehtävät toistivat itseään, ja jatkuvasti sekä palatsin että El Presidenten muokkaustyökaluissa oli vielä viilattavaa. Muuten peli pyöri siististi ilman ruudunpäivitysongelmia.

Tropico 6:n visuaalinen osuus luottaa vahvasti syvänsinisten vesien, valkoisten rantojen ja vihreyttä pursuavan luonnon yhdistelmään. Samalla se ei kuitenkaan pelkää esitellä karumpia tai kuivempiakaan maisemia skenaariosta toiseen siirryttäessä, joten jokaisella kartalla on ainakin hieman persoonallisuutta mukana. Suurin ongelma onkin sen vertaaminen sarjan edelliseen osaan, joka ilmestyi jo 2014. Viisi vuotta on tuonut yllättävän vähän uutta ulkoasuun, joka kärsii edelleen latteasta maastosta ja pienestä viimeistelemättömyydestä esimerkiksi tulevaan Anno 1800:n verrattuna. Audiopuoli koostuu tutun turvallisesta calypso-musiikista, lattaribiiteistä ja kaiken kaikkiaan rennosta ilmapiiristä. Mukana on muutama rehellinen korvamatokin.

Pelin suurin synti onkin lopulta sen menneisyyden tuoma painolasti ja kyvyttömyys uudistua. Siinä on runsaasti ominaisuuksia, jotka on joko toteutettu todella kevyesti tai jotka eivät vain pelaa yhteen muiden pelin elementtien kanssa. Kasassa onkin todellinen Greatest Hits -albumi El Presidenten parhaita, joka saattaa sarjaa tuntemattomalle olla melkoinen haaste sen lukuisista päällekkäisistä järjestelmistä johtuen. Seuraavan pelin on pakko joko uudistaa sarjaa reippaalla kädellä tai kenties unohtaa koko teema hetkeksi, sillä kuusi Presidenttiä alkaa olla jo liikaa näin kapealle teemalle rakentaessa.

Tämä on mainos:
Tropico 6
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Teema edelleen vahvasti läsnä, saaristot, nätti yläilmoista katseltuna
-
Vähän oikeita uudistuksia, paljon leveyttä mutta vähän syvyyttä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

GR Livessä tänään Tropico 6

GR Livessä tänään Tropico 6

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Tänään GR Livessä kokeillaan diktaattorin elämää pelissä Tropico 6, jonka arvion pääsee lukemaan täällä. Liity mukaan katsomaan ja kommentoimaan klo 17:00 täällä. Voit...

Pelikuvaa Tropico 6 -pelistä

Pelikuvaa Tropico 6 -pelistä

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Tropico 6 asettaa sarjan aiempien osien tapaan pelaajan diktaattoriksi, ja peli julkaistaan PC:lle, PS4:lle ja Xbox Onelle myöhemmin tänä vuonna. Nyt maailmalle on...Ladataan seuraavaa sisältöä