Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Transformers: Rise of the Beasts

Transformers: Rise of the Beasts (4K) on näyttävää menoa

Upealta näyttävää megamättöhöttöä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Muutaman vuoden takainen elokuva Bumblebee (2018) otti rohkean pesäeron Michael Bayn ohjaamiin viiteen Transformers-elokuvaan. Juoni oli selkeä ja robotit ottivat mallia alkuperäisestä 1980-luvun animaatiosta näyttäen tunnistettavilta ja yksilöllisesti tyylikkäiltä. Transformers-elokuvien uusin tulokas Rise of the Beasts jatkaa tällä samalla tyylillä ja on suoraa jatkoa Bumblebeelle unohtaen alkuperäiset Michael Bayn "Bayformersit" kokonaan.

Optimus Primen johtamat autobotit ovat juuttuneet maapallolle ilman keinoa päästä takaisin kotiplaneetalleen. Ihmisten vahingossa aktivoidun voima-avaimen myötä tilanteeseen tulee kuitenkin muutos, joten avain on saatava välittömästi haltuun. Valitettavasti avain kutsuu luokseen myös vihamielisiä robotteja, joiden tarkoitusperät ovat suojelevia autobotteja paljon tuhoisammat. Robottien välinen taistelu voimasta päättää väliin jäävien ihmisten myötä myös koko maapallon kohtalon.

Transformers: Rise of the Beasts ei tarjoile kovin syvällistä tarinaa tai henkilöhahmojen kasvukehitystä, vaan keskittyy lähinnä näyttävään ryminään ja reippaaseen kerronnalliseen tahtiin viihteen nimissä. Tarina on sopivan selkeä ja tavoitteet ymmärrettävissä, jotta menosta voi nauttia turhia pähkäilemättä. Pienet väkinäiset kevennykset hieman jarruttelevat sujuvuutta, mutta yleisesti palikat reippaaseen tehosteseikkailuun ovat onnistuneesti kasassa.

Tämä on mainos:

Pääosissa olevat Anthony Ramos ja Dominique Fishback tekevät keskitien roolit ilman kummempaa heittäytymistä tai riman alitustakaan. Keskinäinen kemia jää hymyn tasolle, sillä loppuaika menee lähinnä robotteja ihmetellessä ja maailmanloppua pelätessä. Pääosiin nousevatkin Transformers-robotit, joiden ilme mukailee hienosti alkuperäisen piirrossarjan suunnittelua. Ääninäyttely robottien keskuudessa on värikästä ja persoonallista antaen hyvin luonnetta muutenkin näyttävään elokuvaan. Elokuvaan ei myöskään ole työnnetty liian montaa robottihahmoa, jolloin katsojan on helpompi keskittyä kokonaisuuteen ja päästä hieman pintaa syvemmälle.

Visuaalisesti Transformers-elokuvat ovat aina olleet näyttäviä, eikä Rise of the Beasts ole tässä suhteessa poikkeus. Robottien selkeämpi ulkonäkö ja yleisesti hienovaraisempi tehosteiden käyttö antavat elokuvalle persoonallisuutta. Massiivista mittakaavaa tuodaan esille laajojen kuvien käytöllä näyttävillä alueilla, kuten Inka-temppeleiden katveessa tai vuoristoisilla alangoilla. Erityisen mieleenpainuva kohtaus on myös planeettoja ahmivan Unicronin esittely avaruudesta käsin. 4K UHD -julkaisun myötä elokuva hyödyntää myös HDR-ominaisuutta ehkä näyttävämmin kuin mitä olen tähän mennessä 4K-julkaisuissa nähnyt. Erityisesti yöllisessä robottien välisessä kahakoinnissa museon nurmella musta on todella mustaa ja kuvassa hohkaavat kirkkaina lasersäteiden suihkeet ja ylenpalttiset räjähdykset valaisten upeasti yön pimeydessä ympäristöä lukuisissa väreissä. Mainiosti valaistu kohtaus näyttää suorastaan huikealta. Natiivi 4K-resoluutio saa muutenkin kuvan näyttämään harvinaisen terävältä nostaen yksityiskohdat esiin ruohonjuuria myöten ja erotellen esimerkiksi lopputaistelun satapäisen robottikahakoinnin yksilölliset hahmot tarkasti.

Transformers: Rise of the Beastsin 4K-julkaisuun on lisätty elokuvan lisäksi kivasti myös lisäominaisuuksia. Lyhyet dokumentit käyvät läpi elokuvan teon lisäksi muun muassa aikakauden valintaa ja sen hyödyntämistä osana kerrontaa. Mukana on myös poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia. Osa poistetuista kohtauksista olisi ollut hyvä sisällyttää lopulliseen tarinaan, sillä ne raottavat oleellisia taustoja ja selittävät esimerkiksi syitä tietynlaiselle käytökselle. Pidennetyt kohtaukset taas olisivat vain pitkittäneet osan taisteluista jo liian pitkiksi, ja oli oikea ratkaisu pätkiä niitä sujuvamman kerronnan saamiseksi.

Transformers: Rise of the Beastsin 4K-kanteen kirjoitettu väittämä parhaasta Transformers-elokuvasta tähän mennessä ei ole täysin tuulesta temmattu. Selkeä juonen kulku, reipas kerrontatahti ja yksilölliset sekä tunnistettavat robotit tuovat elokuvan kiitettävän lähelle alkuperäistä Transformers-animaatiosarjaa, jota fanit ovat kaivanneet. Ei elokuva Oscar-pystejä ole tarinallaan tai näyttelijöiden suorituksilla voittamassa, mutta näyttävän ilmeen kanssa tämä on varsin tyylikästä ja viihdyttävää tehostehöttöä. Kahden viimeisen osan myötä Transformers-elokuvat ovat selkeästi parantuneet, joten jatkoa odottaa jo mielenkiinnolla, minkä Rise of the Beasts petaa yllätyksellisesti viimeisellä kohtauksella yhdistäen kaksi megaluokan Hasbro-brändiä.

Tämä on mainos:
Transformers: Rise of the BeastsTransformers: Rise of the BeastsTransformers: Rise of the BeastsTransformers: Rise of the Beasts
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä