Suomi
Gamereactor
arviot
Total War: Rome Remastered

Total War: Rome Remastered

Näin päivitetään vanha klassikko oikein.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Total War on ollut olemassa jo 17 vuoden ajan. Joitakin ominaisuuksia ei ole vieläkään mukana kaikissa strategiapeleissä, kuten mahdollisuutta vaihtaa asumuksia liittolaisen kanssa. Lisäksi muun muassa diplomatia, kaupankäynti ja armeijoiden kokoaminen ovat monipuolisempia kuin useissa nykyajan peleissä. Tosin tällä kertaa diplomatian käyttöliittymää on parannettu.

Creative Assembly on aina osannut ottaa faninsa huomioon, ja nyt nähtävä remasteroitu versio ei ole poikkeus. Mukana on täysi tuki modeille, ja vaikka ei olisikaan laajennuksia Barbarian Invasion ja Alexander niin ei hätää: ne saa silti ilmaiseksi. Lisäksi peli on Steamissa ensimmäisen kuukauden ajan puoleen hintaan, jos sattuu alkuperäisen pelin jo omistamaan. Linuxin ja Macin käyttäjätkin huomioidaan nyt, kun vuonna 2004 ainoastaan Windowsilla oli väliä.

Vaikka kyseessä on remasterointi eikä täysiverinen uusintaversio eli "remake", on mukana silti joukko uudistuksia. Nämä liittyvät lähinnä kokonaisuuden hahmottamiseen ja kameran ohjaamiseen. Moinen on erityisen hyödyllistä taisteluissa, mutta nyt mukana on myös minimappi, joka onkin todella käyttökelpoinen. Moninpeli eri alustojen kesken on nyt mahdollista, kun silloin joskus se onnistui vain Windowsilla. Mukana on 16 uutta ryhmittymää, joten kaikkiaan pelattavana on 38 ryhmittymää. Moinen on ehkä jo hieman liikaa, koska eri ryhmittymien erot eivät ole suuren suuria. Mukana on myös uusi the merchant, jolla on oma "hubinsa".

Tämä on mainos:
Total War: Rome RemasteredTotal War: Rome Remastered

On syytä painottaa, että uudistukset ovat suurimmaksi osaksi visuaalisia. 4K-kuva ja uudet 3D-mallit, tuki moderneille monitoreille ja parannellut kartat ja taisteluympäristöt. Moinen ei tarkoita sitä, että kaikki on nyt mahtavaa kuin Total War: Warhammerissa, mutta paranneltua kautta linjan kuitenkin.

Minulle käyttöliittymä ikoneineen todellakin tekee ison lisäyksen pelikokemukseen. Musiikki on lisäksi modernia ja selkeää. Toisaalta ero esimerkiksi peliin Total War Saga: Troy ei ole suuren suuri. Kampanja ja taistot ovat toki sujuvampia ja nopeampia, mutta uusittu versio on melkein (siis melkein) yhtä kaunis katsella, ja pelattavuudessa on aiempaa enemmän syvyyttä. Samalla huomaa senkin, miten pitkälle kokonaisuuden hallinta on kehittynyt.

Mukana on paljon sellaisiakin uudistuksia, joita ei välttämättä huomaa. Tällaisia ovat esimerkiksi pöly- ja lämpötehosteet. Ihmettelen, miten oli mahdollista silloin joskus tulla toimeen ilman modernia tapaa merkitä eri yksiköt, ja ennen kaikkea niiden etäisyysmerkintöjä. Arvostan kuitenkin suuresti karttarotaatiota ja vapaata kameraa, jotka nykyään otetaan itsestään selvinä tällaisissa peleissä.

Tämä on mainos:

Minusta on hämmentävää, miksi Creative Assembly luopui tästä selkeästä ja helppokäyttöisestä käyttöliittymästä siirtyen sotkuiseen ja hankalaan pelissä Three Kingdoms. Oppia on selvästi otettu enemmän Warhammer-peleistä kuin näistä moderneista historiallisista peleistä. Miksiköhän kaikissa historiallisissa peleissä ei ole mahdollisuutta pelata ainoastaan historiallisia taistoja, kuten nyt arviossa oleva peli tekee? Erilaisten yksiköiden väliset erot ovat vaikuttavia. Creative Assembly osaa tehdä peleistään luovia, mutta samaan aikaan historialle uskollisia... ja sitten toisissa heidän peleissään yksiköiden välillä ei tunnu olevan eroja juuri lainkaan.

Total War: Rome Remastered

Steam-sivun mukaan 4K-resoluutio riippuu Enhanced Graphics Packin lataamisesta, jota minun ei tarvinnut tehdä testijaksoa varten. Ehkäpä käytössäni oli erityinen arvioversio.

Peli on ikääntynyt arvokkaasti, mutta samalla se ikä toki myös näkyy. Toisaalta ymmärrän, miksei moderneista peleistä ole liiaksi otettu oppia remasteroinnissa, mutta Total War: Rome Remastered on hieman kömpelö. Armeijan kääntäminen toiseen suuntaan kestää ikuisuuden, mutta onneksi vaiheen voi myös ohittaa. Toisaalta uudemmissa sarjan peleissä mukana on niin paljon pieniä kokemusta parantavia uudistuksia, etten suosittele tätä aloituspisteeksi Total War -sarjaan. Olkoonkin, että pelattavuus on hyvä, ja parannukset ovat melkoiset ennen kaikkea grafiikan osalta.

Jälkeen tulleet pelit tarjoavat lopulta paremman pelikokemuksen, joka on lisäksi hiotumpi ja sujuvampi. Nautin silti ajastani myös tämän remasteroinnin parissa, joka on tehty ennen kaikkea vanhoja aikoja muisteleville eikä niinkään kokonaan uusille pelaajille. Mutta remasterointina Creative Assembly on tehnyt oikein hyvää työtä.

Total War: Rome RemasteredTotal War: Rome Remastered
Total War: Rome Remastered
Total War: Rome RemasteredTotal War: Rome RemasteredTotal War: Rome Remastered
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Paljon pieniä pelattavuutta parantavia uudistuksia, hyvin ikääntynyt, modituki ja joitakin lisäominaisuuksia
-
Kuitenkin 16-vuotias peli, 4K-pelaaminen edellyttää erillisen grafiikkapaketin lataamista
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä