Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Tolkien

Tolkien

Kotimaisen ohjaajan draama fantasiakirjallisuuden jättiläisestä onnistuu pääosin erittäin hyvin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Brittiläinen J.R.R. Tolkien (1892-1973) lienee maailman tunnetuin fantasiakirjailija teoksellaan Taru sormusten herrasta. Nyt miehen elämä on sovitettu valkokankaalle elokuvassa Tolkien, ja ohjauksesta vastaa kotimainen Dome Karukoski. Lopputuloksena saadaan tasapainoinen dialogia painottava draama, joka keskittyy ennen kaikkea Tolkienin niihin elämänvaiheisiin, jotka muovasivat häntä nimenomaan kirjailijana.

Leffan tuotantoarvot ovat korkealla, ja se näkyy. Päähenkilöiden puheenparsi, lavasteet ja puvustus henkivät kaikki omalla tavallaan 1900-luvun alkupuoliskon brittiläistä maailmaa. Tolkienin elämässä oli moniakin vaikeuksia niin kuin kaikilla muillakin, mutta siitä huolimatta elokuva onnistuu säilyttämään tietynlaisen positiivisuuden kaiken aikaa. Ehkä tästä syystä erittäin merkittävä jakso, palvelus armeijassa ensimmäisen maailmansodan aikana, on ripoteltu pitkin poikin leffaa pieniksi paloiksi. Tällä tavalla on estetty se, ettei keskelle elokuvaa muodostu tunnelmaltaan muusta rainasta liian vahvasti poikkeavaa jaksoa. Huonona puolena on se, että samalla näin luodaan katsojalle vaikutelma, että ohjaaja olisi halunnut kokonaan unohtaa sotapalvelusjakson, mutta ei voinut sitä tehdä kyseisen elämänvaiheen keskeisyyden vuoksi.

Kaiken kaikkiaan elokuva on hyvin tasapainoinen kokonaisuus. Se alkaa Tolkienin ollessa varhaisteini, ja päättyy juuri siihen kuin odottaa sopii. Miehen pitkän elämän varrelta on onnistuttu poimimaan hyvin hänen tulevan kirjailijan uransa kannalta keskeiset asiat. Näin ollen suurin osa ajasta käytetäänkin nuoren miehen opiskeluvuosiin, ja toki seurusteluaikaan elämän suuren rakkauden Edith Brattin kanssa. Elokuvan perusteella Tolkienin elämän kolme määrittävää kokemusta olivat opiskeluaika tovereineen, ensimmäinen maailmansota ja tulevan vaimon tapaaminen.

Visuaalisessa tyylissä on ajoittain selvästi haettu innoitusta Peter Jacksonin Sormuksen herran elokuvasovituksesta. Tämä on tietysti erittäin odotettua, koska juuri siihen ihmiset Tolkienin mielikuvissaan yhdistävät. Muutenkin Karukosken toteutus on varmaa, eikä riskejä sen ihmeemmin oteta. Ei tosin ole tarvettakaan.

Tolkien on erittäin suositeltava katselukokemus varsinkin niille, joilla on jo hieman pohjatietoja tästä fantasiakirjallisuuden jättiläisestä.

Tämä on mainos:
TolkienTolkienTolkienTolkien
HQ
Tämä on mainos:
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
09
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Tolkien

Tolkien

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Mahdollisesti päättyvän vuoden suosikkielokuvani

0
Tolkien

Tolkien

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Kotimaisen ohjaajan draama fantasiakirjallisuuden jättiläisestä onnistuu pääosin erittäin hyvin.Ladataan seuraavaa sisältöä