Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
I Know What You Did Last Summer

Tiedän mitä teit viime kesänä (4K) ei ole kestänyt aikaa niin hyvin kuin olisi voinut luulla

Se toinen muistettava teinikauhusarja Screamin ohella.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Vuosituhannen lopulla elokuvateattereissa pyöri kaksi teinikauhusarjaa. Näistä se suositumpi oli Scream, jonka ensimmäisen elokuvan 4K-painoksen arvion voi lukea täältä. Se toinen oli sitten I Know What You Did Last Summer eli kotoisammin Tiedän mitä teit viime kesänä, jossa kalastajan sadetakkiin ja ilkeään koukkuun sonnustautunut murhaaja jahtaa joukkoa nuorisoa läheisineen. Leffa on kestänyt aikaa yllättävän huonosti, ja näyttäytyy nyt 25-vuotisjuhlansa kunniaksi enemmän draamana kuin täysiverisenä kauhuelokuvana.

Lukionsa päättävä nuorisojoukko päättää lähteä alkoholin ryydittämälle ajelulle, ja päätyy ajamaan poloisen jalankulkijan ylitse. He heittävät ruumiin mereen, mutta epäselväksi jää, kuoliko yliajettu ja jos kuoli niin missä vaiheessa. Vuoden kuluttua kaikki neljä palaavat takaisin kotimaisemiinsa, kun joku alkaa muistuttaa heitä vuoden takaisista tapahtumista. Samalla ihmisiä alkaa kuolla väkivaltaisella tavalla.

Tiedän mitä teit viime kesänä sisältää varsin vähän verta ja perinteistä teinikauhua muutenkin. Ratkaisu on täysin tietoinen, mutta näin jälkiviisaasti ajatellen virhe. Elokuva on jäänyt muistoihin nimenomaan kauhuleffana, joten uusiksi katsovaa saattaa yllättää väkivallan vähäisyys. Lisäksi kauhuelokuville niin tärkeä tihentyvä ja ahdistava tunnelma on sekin melkein kokonaan poissa. Ohjaaja on lähtenyt tekemään eräänlaista väkivaltaista teinidraamaa, ja onnistunut siinä. Näin katsojan odotukset ovat jo lähtöruudussa väärät, ja seurauksena on väistämättä ainakin pieni pettymys.

Elokuvan kunniaksi on sanottava, että kaikki näyttelijät hoitavat työnsä hyvin. Noin muuten toteutus on varmaa ja yllätyksetöntä, sillä toiminta näyttää tapahtuvan pääasiassa ihan oikeissa paikoissa erityisten lavasteiden sijaan. Näin kokonaisuuteen saadaan omanlaisensa 1990-luvun amerikkalaisen rannikkokaupungin elämän maku. Sosiaalisen median ja kännyköiden puuttuessa viestintä ja kauhu muutenkin tulevat ilmi eri tavalla kuin mitä nykyisin leffoissa nähdään. Näin ollen I Know What You Did Last Summer on muisto tietynlaisesta aikakaudesta. Hyvin pian valmistumisensa jälkeen kännykät alkoivat jo kovasti yleistyä.

Lisämateriaalit on kummallisesti jaettu kahtia 4K-version ja Blu-ray-levyn kesken. Lisäksi molempien versioiden alkuvalikko on erilainen. Pisteenä iin päällä lisämateriaalit eivät ole kummoisia, ja varsinaiseksi anniksi voinee laskea niin ohjaajan muistelot kuin murhaajan roolissa kunnostautuneen Muse Watsonin haastattelun. Watsonin puheet ovat lisämateriaalien parasta antia monellakin tavalla, sillä varsinaisen elokuvan tekemisen lisäksi jo kypsään ikään ehtinyt näyttelijä kertoo laajemminkin kokemuksistaan elokuva-alalla.

Tämä on mainos:

I Know What You Did Last Summer ei harmillisesti ole kestänyt aikaa niin hyvin kuin olisi sopinut toivoa, mutta toisaalta 4K-julkaisu tarjoaa hyvän tilaisuuden muistella aikaa ennen vuosituhannen vaihdetta. Se aika mennyt kun ei enää koskaan palaa.

HQ
I Know What You Did Last Summer
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä