Suomi
Gamereactor
arviot
The Witcher

The Witcher

Puolalaisen pelistudion fantasiaroolipeli on raikas tuulahdus, joka sopii aikuiseen makuun.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

The Witcher on puolalaisen Andrzej Sapkowskin kirjoihin perustava roolipeli. Peli seuraa muistinmenetyksestä kärsivän witcherin, Rivian Geraltin edesottamuksia pelin synkässä maailmassa. Witcherit ovat geenimuunneltuja hirviönmetsästäjiä, jotka tekevät yliluonnollisten kykyjensä avulla vihollisista selvää jälkeä palkkiota vastaan. Pelaajan ohjastamalla Geraltilla on työnsarkaa, sillä The Witcherin fantasiamaailmassa hirviöitä ja kannoilla hiipiviä salamurhaajia riittää. The Witcher kuulostaa asetelmansa perusteella hyvin perinteiseltä roolipeliltä. Peli onnistuu kuitenkin murtamaan kuluneen hyvä-vastaan-paha -asettelun.

The Witcherin pelimaailma on uskottava. Vastaantulijat eivät ole yksiselitteisen hyviä tai pahoja. Pelaaja pakotetaan tekemään moraalisia valintoja yleensä kahden arveluttavan vaihtoehdon välillä. Valinta saattaa asettaa pelaajan kokonaista kylää vastaan. Tällöin ainoaksi vaihtoehdoksi jää tappaa ihmiset, joille vielä hetki sitten oli tehnyt palveluksia. Geralt ei kuitenkaan moralisoi tekojaan jälkeenpäin, vaan kyyninen ja tunteeton antisankari taiteilee hyvän ja pahan rajamaastossa vailla katumusta. Pelissä käsitellään raskaita teemoja, ja tarinassa tulee vastaan niin raiskauksia kuin murhaakin.

Pelin käyttöliittymä tuntuu aluksi sekavalta. Geraltia voi ohjailla lintuperspektiivistä, jolloin kaikki toiminnot voi tehdä hiirellä. Luontevimmalta kuitenkin tuntuu pelaajan olan takaa kuvattu näkymä, jolloin näppäimistö liikuttaa pelaajaa ja hiirtä käytetään taistelemiseen ja toimintojen valitsemiseen. Pelin omaperäinen taistelumekaniikka toimii pääasiassa hyvin. Geraltilla on käytössään kolme taistelutyyliä jotka soveltuvat erilaisiin tilanteisiin. Vihollinen valitaan vasemmalla napilla, jolloin Geralt iskee vihollista asellaan. Jos käytössä on miekka, voi hyökkäyksen loputtua jatkaa iskusarjaa painamalla nappia uudestaan oikeaan aikaan. Joskus taisteluissa käy niin ettei peli reagoi millään tavalla hiiren painalluksiin, jolloin viholliset antavat puolustuskyvyttömälle Geraltille kylmää kyytiä. Lisäksi Geralt ottaa aseen käteensä vasta pelaajan aloittaessa hyökkäyksen tai valitessa käytettävän aseen. Tämä johtaa useisiin tilanteisiin, joissa viholliset ovat jo iholla ja Geralt vasta hamuilee asetta selästään. Pelaajan oppimien taikojen käyttö tapahtuu hiiren oikealla napilla, johon peli tuntuu välillä reagoivan laiskanlaisesti. Kokonaisuutena The Witcherin taistelumekaniikka on kuitenkin toimiva, ja viholliset kaatuvat näyttävästi.

Hahmonkehityksen kykyjärjestelmä on yksinkertainen. Geraltin noustessa kokemustason, saa pelaaja eritasoisia kykypisteitä eri ominaisuuksien ja taitojen välillä jaettavaksi. Yksi parannus saattaa nostaa Geraltin hyökkäysten aiheuttamaa vahinkoa, toinen taas voi mahdollistaa taikajuomien valmistuksen. Yksinkertaisuudestaan huolimatta järjestelmä tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet kehittää pelihahmoa haluamaansa suuntaan. Hahmonkehitys sekä taikajuomien ja aseita tehostavien öljyjen valmistaminen tapahtuu Geraltin meditoidessa nuotion äärellä tai vaikkapa majatalossa. Taikajuomien ja öljyjen valmistaminen vaatii kyseisten taitojen lisäksi myös sopivat ainekset, sekä valmistettavan tavaran tuntemuksen.

Tämä on mainos:

Peli näyttää ja kuulostaa hyvältä. Peliympäristöt ovat uskottavan tuntuisia, oli sitten kyseessä pieni kylä kaupungin muurien ulkopuolella tai soinen metsä. Myös pieniin yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota, ja rajatut alueet tuntuvat elävämmiltä kuin esimerkiksi Oblivionin vapaa pelimaailma. Pelin maailmaa vaivaa kuitenkin huono sää, ja yleinen harmaus ei varsinaisesti anna aihetta maisemien ihailulle. Grafiikan pahin puute piilee hahmoanimaatioissa. Etenkin keskusteluiden ja muiden välinäytösten aikana animaation tönkköys nostaa päätään hahmojen ilmeiden rajoittuessa lähinnä huulien liikutteluun ja omituiseen ruuminliikehdintään. Ääninäyttely on kuitenkin laadukasta työtä, ja hahmojen keskusteluja kuuntelee mielellään.

The Witcher on vuoden parhaita roolipelejä. Pelin juoni on hitaan alun jälkeen mukaansatempaava, ja tarinan haluaa seurata loppuun asti. The Witcheriä pelatessa valintojaan joutuu miettimään oikeasti, sillä pelissä teoilla on todellisia seurauksia. Pelin K18-leima ei ole seurausta seksistä tai väkivallasta, vaikka päät ja vaatteet vähenevätkin toiminnan tiimellyksessä. Ikäraja tulee pelin tarinan sisältämistä aikuisille suunnatuista elementeistä. Vakuuttavan käsikirjoitustyön ansiosta The Witcherin teknisiä puutteita katsoo mielellään läpi sormien, vaikka peli olisikin saanut viettää hieman enemmän aikaa viimeistelypöydällä. Nykyisellään pelin viimeistely ei riitä viemään sitä aivan tietokoneroolipelien kirkkaimpaan kärkeen.

The Witcher
The Witcher
Tämä on mainos:
The Witcher
The Witcher
The Witcher
The Witcher
The Witcher
The Witcher
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Peli saa pelaajan miettimään valintojaan oikeasti. Käsikirjoitus on rautaa.
-
Tekniset pikkuviat heikentävät pelinautintoa.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
The WitcherScore

The Witcher

ARVIO. Kirjoittaja Jukka Moilanen

Puolalainen The Witcher on tavanomaista raaempi ja synkempi toimintaroolipeli. K18-ikäraja ei juonnu kuitenkaan pelkästä väkivallasta ja seksistä.

6
Lataa The Witcher ilmaiseksi GOGista

Lataa The Witcher ilmaiseksi GOGista

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Andrzej Sapkowskin Noituri-kirjoihin perustuvat The Witcher -videopelit ovat saavuttaneet kymmenen vuoden iän. Tätä juhlistaakseen GOG tarjoaa ilmaiseksi ladattavaksi...Ladataan seuraavaa sisältöä