Suomi
Gamereactor
guide
The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher 3 - Opas alkemian perusteisiin

Joskus terävä miekka ei vain ole tarpeeksi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Alkemia on mukana monissa roolipeleissä, mutta The Witcher -sarjassa se on erityisen keskeisessä asemassa. Noiturit ovat eksperttejä alkemiassa, ja pystyvät mutaatioidensa ansiosta nauttia juomia, jotka ovat tappavia tavallisille ihmisille. Taikajuomat olivat tärkeä osa Geraltin arsenaalia jo Andrzej Sapkowskin lähdeteoksissa, ja ovat visusti roolissa myös CD Projekt Redin pelisarjassa.

Alhaisemmilla vaikeusasteilla pärjää ilman troppeja, mutta vaikeammilla tasoilla oikeiden juomien käyttäminen on elintärkeää. Parannusjuomat, aseisiin siveltävät myrkyt, pommit ja mutageenit ovat keskeisiä työkaluja, joiden avulla taisteluissa tappioasemankin voi kääntää voitoksi. The Witcher 3: Wild Huntissa näiden luominen on aikaisempiin osiin verrattuna hitusen yksinkertaisempaa, mutta se saattaa silti vaikuttaa aloittelijoiden silmään monimutkaiselta. Eipä kuitenkaan hätää - alla olevan oppaan lukemalla pääsee alkemiassa hyvin alkuun.

The Witcher 3: Wild HuntThe Witcher 3: Wild Hunt

Alkemian käyttötavat
Yleisin alkemian käyttötapa on taikajuomien kehittäminen, jotka antavat useita erilaisia bonuksia. Ne voivat esimerkiksi parantaa nopeasti elinvoimaa tai antaa Geraltille kissamaisen yönäön. Aseisiin siveltävät öljyt puolestaan tekevät enemmän vahinkoa tietyille vihollisille. Pommien väsäämiseen tarjoutuu vähemmän tilaisuuksia, joten niitä kannattaa käyttää harkiten. Toisaalta juuri niiden avulla voi joskus kääntää epätoivoisen taistelun suunnan. Mutageeneja sekoittamalla voi puolestaan parantaa Geraltin taitoja, ja ne pystyy myös muuntamaan myöhemmin entistä voimakkaiksi taikajuomiksi.

Tämä on mainos:

Erilaiset raaka-aineet
Geralt ei tarvitse apua keitosten kokkailemiseen, mutta toisin on varusteiden kasaamisen laita, sillä siinä vaaditaan aina sepän auttavaa kättä. Lisäksi taskujen pohjilta täytyy löytyä tarvittavat esineet ja ainekset. Kasveja löytyy luonnosta ympäriinsä ja niitä kannattaa poimia talteen säännöllisesti. Toisaalta joihinkin tarvitaan tiettyjen hirvioiden sisäelimiä tai sylkeä. Samoillessa taskuihin kertyy automaattisesti vaikka minkälaista roinaa, mutta jotain tietyn tarkkoja ainesosia voi olla hankala löytää. Tässä tapauksessa helpointa on piipahtaa herbalistin luona. Ainekset eivät irtoa halvalla, joten ostaminen toimii lähinnä viimeisenä vaihtoehtona.

Reseptit ja kaavat
Seikkailun alussa Geralt osaa jo tehdä muutamia erilaisia juomia ja öljyjä, mutta tallustellessa vastaan tulee useita uusia reseptejä ja kaavoja. Näitä löytää muun muassa kauppiailta, vihollisilta ja aarrearkuista. Kerran luetut ja opitut asiat eivät myöskään unohdu.

Tyhjien juomien täydentäminen käy helposti
Yksi suurimmista eroista Witcher 3:n ja Witcher 2:n välillä liittyy kertaalleen kurkusta kulautettujen juomien täydentämiseen. Uusimmassa seikkailussa ei tarvitse joka kerta käyttää alkuperäisiä ainesosia juomien tekemiseen. Jos mukana on alkoholia, täydentyvät juodut juomat automaattisesti meditoidessa. Tähän riittää yhden tunnin mittainen hiljainen hetki. Muutos on tervetullut, sillä sen myötä alkemiaa tulee hyödynnettyä aikaisempaa enemmän.

The Witcher 3: Wild Hunt
Tämä on mainos:

Myrkyllisyys
Noiturit kestävät myrkkyjä huomattavasti normaaleja ihmisiä paremmin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että he olisivat täysin immuuneja niiden vaikutuksille. Elämää kuvaavan mittarin alapuolella on pienempi palkki, joka kuvastaa Geraltin elimistön myrkytystilaa. Mikäli se kasvaa 100 prosenttiin, kuolo korjaa oli hahmo kuinka kova tahansa. Tämä tarkoittaa, ettei kaikkia hyödyllisiä juomia voi kitata kerralla, vaan ne täytyy valita tarkasti tilanteen mukaan. Meditoiminen tai yksinkertaisesti vain odottaminen laskevat kehon myrkyllisyystasoja. Epäsuotuisat aineet voi putsata elimistöstään myös erilaisilla yrteillä.

Bestiary on paras ystäväsi
The Witcher 3:n sisältämä Bestiary listaa runsaasti tietoja maailman monenlaisista otuksista. Mikäli aiot aloittaa korkeammalla vaikeusasteella tietosanakirja on paras ystäväsi. Sen avulla löydät vihollisten heikkoudet sekä parhaat öljyt niitä vastaan. Tällaisia apuvälineitä ei tarvita kaikissa taisteluissa, mutta voimakkaampia vastustajia kannattaa varustautua hyvin parannusjuomilla, tarkasti valituilla öljyillä ja pommeilla.

Valmistaudu odottamattomaan
Kuten edellisessä kappaleessa todettiin, kannattaa vaarallisiin taisteluihin varautua ennakkoon. Aina tämä ei ole kuitenkaan mahdollista, sillä vastaan saattaa tulla yllättäviä taistoja. Silloin on tietysti hyvä, jos mukana on laaja valikoima erilaisia rohtoja ja öljyjä. "Swallow" ja "Tawny Oil" kuuluvat asioihin, joita kannattaa aina olla taskussa. Ne tarjoavat edes hieman apua odottamattomissa tilanteissa.

Toivottavasti tästä oppaasta on ollut hyötyä The Witcher 3:n alkemian perusteiden ymmärtämisessä. Tämän lisäksi kannattaa tutustua myös The Witcher 3:n arvioon sekä pelin alkeita esittelevään oppaaseen.

The Witcher 3: Wild Hunt
HQ
HQ
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä