Suomi
Gamereactor
artikkelit

The Wheel of Time (Amazon Prime Video), ensitunnelmat

Amazon Studiosin sovitus Robert Jordanin fantasiasarjasta sisältää hyviä hetkiä, mutta kamppailee lähdemateriaalinsa painolastin alla.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Amazon Studiosin se odotetuin sarja on tietenkin The Lord of the Rings vuodelle 2022, mutta työn alla on ollut toinenkin fantasiasarja: Robert Jordanin The Wheel of Time, eli suomeksi Ajan pyörä. Se saapuu Amazon Prime Videolle 19. marraskuuta. Pääsin kuitenkin katselemaan alkua jo ennakkoon.

HQ

Kirjasarja kattaa peräti 14 osaa, ja jotkut pitävät sitä kaikkien aikojen parhaimpana fantasiakirjasarjana. Maagiseen maailmaan sijoittuvassa tarinassa on ihmisiä, elikoita ja muita olioita. Tarina seuraa joukkoa nuoria, jotka pyrkivät estämään mahtavaa pahuutta syöksemästä maailmaa pimeyteen. Juoni on tietenkin paljon monimutkaisempi kuin tässä kuvaamani.

Itse tarinan tausta ulottuu kuitenkin tuhansia vuosia itse ohjelman tapahtumia varhaisempaan aikaan. Toisin sanoen tässä on todellakin paljon tarinaa sisäistettäväksi, ja sen vuoksi TV-sarjassa on ajoittain hankala pysyä niin sanotusti kärryillä. Ensiminuuteista alkaen kaikki vain alkaa, ja katsojan oletetaan olevan riittävästi perillä siitä, keitä ruudulla näkyy ja mitä tapahtuu. Tätä voi verrata uimaan oppimiseen, paitsi että nyt katsoja pudotetaan keskelle valtamerta silkkana sellaisenaan ilman apuvälineitä.

Tämä on mainos:

Juonessa on isoja osuuksia, joita en ymmärtänyt lainkaan. Tarinan ja henkilöhahmot eloon herättäviä tietoja ja yksityiskohtia sivuutetaan hyvinkin nopeasti, jotta päästään etenemään siinä isossa draamassa. Osa tarvittavista tiedoista kyllä kerrotaan, mutta ainakin toistaiseksi päässäni on herännyt paljon enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

The Wheel of Time (Amazon Prime Video), ensitunnelmatThe Wheel of Time (Amazon Prime Video), ensitunnelmat
The Wheel of Time (Amazon Prime Video), ensitunnelmatThe Wheel of Time (Amazon Prime Video), ensitunnelmatThe Wheel of Time (Amazon Prime Video), ensitunnelmat

Tarinan ohella parannettavaa olisi muuallakin. Näyttelijävalinnat ovat pääasiassa onnistuneita, mutta itse näyttely erityisesti taikomista sisältävissä kohtauksissa ei aina toimi. Esimerkiksi Rosamund Piken taikoessa hän näyttää tanssivan kömpelösti, mikä ei oikein istu luodun maailman tummaan ja brutaaliin otteeseen lainkaan.

Tämä on mainos:

Niin tai näin, The Wheel of Time on silti korkeatasoisesti tuotettu. Amazonin varat ovat tulleet käyttöön, ja pääasiassa katsominen on viihdyttävää. Lavasteet, puvustus ja digitaalitehosteet ovat kaikki juuri niin kuin pitääkin. Ja juuri siksi on harmillista, että itse tarinaa on niin työläs seurata. Siellä sun täällä olisi voitu pitää hengähdystaukoja, jotta katsojalla olisi ollut aikaa sisäistää erikoinen kielenkäyttö ja monen monituiset profetiat tulevasta. Mielestäni juuri tämä on se, mikä erottaa Peter Jacksonin vielä nykyäänkin loistavat The Lord of the Rings -elokuvat The Wheel of Timesta.

The Wheel of Time on siis hyvin tehty sarja, joka ei ole ongelmitta saanut siirretyksi lähdemateriaalia uuteen muotoon. 14 kirjaa eivät tokikaan muunnu 14 tuotantokaudeksi, joten osa juonenkäänteistä jäänee käsittelemättä.

The Wheel of Time (Amazon Prime Video), ensitunnelmatThe Wheel of Time (Amazon Prime Video), ensitunnelmatThe Wheel of Time (Amazon Prime Video), ensitunnelmat
The Wheel of Time (Amazon Prime Video), ensitunnelmatThe Wheel of Time (Amazon Prime Video), ensitunnelmat


Ladataan seuraavaa sisältöä