Suomi
Gamereactor
arviot
The Walking Dead: The Final Season

The Walking Dead: The Final Season

Koko viimeinen kausi arvioidaan nyt.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Telltalen The Walking Dead on merkkipaalu videopelien historiassa. Se teki suosituksi ja kuuluisaksi tarinavetoisen videopelin, joka kerrotaan jaksoihin ja kausiin jaettuna. Lisäksi keskeisellä sijalla olivat monet vaikeat valinnat. Nyt on viimeinkin saatu päätökseen tämän saagan viimeinen kausi, joka melkein jäi loppuun saattamatta.

The Walking Deadin ensimmäisellä kaudella pelataan Leenä, joka ottaa suojelukseensa orvoksi jääneen Clementinen. Toisella kaudella ohjataan hieman vanhempaa, mutta silti vielä nuorta Clementinea. Kolmas kausi on välinäytös, jossa ei käsitellä Clementinea, vaikka hän siinä mukana onkin. Neljäs ja viimeinen kausi keskittyy aikuistuneempaan Clementineen, joka on ottanut itselleen orvon, Alvin Juniorin eli AJ:n.

Loppuratkaisua paljastamatta voi sanoa, että viimeinen kausi onnistuu tarjoamaan omanlaisensa lopetuksen, sillä se päättää Clementinen tarinan ja lisää mukaan AJ:n, jolloin tarina tekee täyden kierroksen. Kokonaisuus toimii, ja mukana on viittauksia myös niille, jotka ovat seuranneet tarinaa sen alusta saakka. Ei kuitenkaan kannata odottaa suuren kokoluokan roolipelille tyypillistä lopetusta.

Suurin valituksen aiheeni koskee kauden aloitusta. Ryhmä joutuu konfliktiin toisen samanlaisen kanssa, ja tuloksena on odotetusti kidnappauksia ja murhia. Sitten pohditaan, ovatko oman ryhmän toimet moraalisesti sen parempia kuin vastapuolenkaan toiminta. Tapahtumat ovat liian ennalta arvattavia ottaen huomioon, että kyseessä on kuitenkin Clementinen tarinan viimeinen osuus. Mukana on hienoja hetkiä, mutta tarina ei riittävästi valmista pelaajaa välittämään henkilöhahmoistaan. Näin ollen tärkeiden henkilöhahmojen ennenaikainen brutaali kuolema ei tee niin suurta vaikutusta kuin ehkä olisi ollut tarkoitus. Onneksi mukana on silti kohtauksia, jotka laittavat pelaajan altruismin kunnolla koetukselle.

Tämä on mainos:

Harmillisesti Clementinen ja AJ:n keskinäinen suhde luodaan vain yhden avainkohtauksen voimin. Ideana on enemmänkin oppia käsittelemään ongelmaista poikaa sen sijaan, että Clementine toimisi hänelle esimerkkinä.

The Walking Dead: The Final SeasonThe Walking Dead: The Final SeasonThe Walking Dead: The Final Season

Viimeinen jakso kokoaa tarinalliset langat yhteen hyvin. Kerronnan tempo on paljon nopeampi verrattuna aiempiin kausiin. Silti jäin harmittelemaan sitä, miten tylsä viimeisen kauden lähtökohta on.

Teknisesti on havaittavissa niitä samoja ongelmia, joihin Telltalen peleissä on totuttu. Lataustaukoja on runsaasti, ja paljon muutakin teknistä pulmaa, jotka eivät kuitenkaan onnistu pilaamaan pelikokemusta. Arvostin tapaa käyttää taustalla lauluja, joilla painostavaa tunnelmaa kevennetään. Samoin tapa esittää kerätyt tavarat omassa huoneessa koululla on hieno idea.

Tämä on mainos:

Viimeinen kausi tuntuu sisältönsä puolesta kiirehdityltä. Tuotannon aikana Telltale Games oli konkurssin partaalla, ja se näkyy sieltä sun täältä tiivistettynä kerrontana. Skybound Games saattoi projektin valmiiksi, mutta he lähinnä vain viimeistelivät jo valmiina olevan materiaalin.

Loppuratkaisu tyydyttänee suurinta osaa pelaajista, mutta Clementine olisi ansainnut paremman lopetuksen. Ensimmäinen kausi on edelleen se kaikkein paras ja vaikuttavin. Pitäisi ehkä pelata koko saaga alusta loppuun uudelleen muutaman vuoden kuluttua nähdäkseen, miten hyvin kokonaisuus toimii. Itse asiassa aion tehdä juuri niin.

The Walking Dead: The Final Season
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Jokseenkin tyydyttävä lopetus, paljon draamaa, muutama vahva kohtaus, enemmän reaaliajassa tehtäviä toimintajaksoja, musiikilliset taukohetket
-
Nojaa edelleen vahvasti oikea-aikaiseen nappien paineluun, tekniset ongelmat ainakin PS4:llä, tuntuu kiirehdityltä ja lyhennetyltä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä