Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Sky Crawlers

The Sky Crawlers

Animeohjaaja Mamoru Oshii on tehnyt runsaasti niin kaupallista kuin valtavirtaa vastaan uivaa scifiä. Sky Crawlers on näistä jälkimmäistä - se on vähäeleinen, turhaa selittelyä välttävä kaksituntinen, joka kätkee sisälleen runsaasti yhteiskuntakritiikkiä ja uomiinsa unohtumisen kyseenalaistamista.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Elokuva kertoo kuvitteellisesta historiasta, joka on ottanut suursodista opikseen. Välttyäkseen valtavilta tuhoilta ovat valtiot hylänneet perinteiset armeijat ja solmineet pysyvän rauhan. Sota näyttelee kuitenkin edelleen tärkeää osaa ihmisten elämässä, sillä ilman sotaa ja sen kauhuja rauhan arvo ja merkitys unohtuisi. Valtiovaltojen nahinoinnin sijasta sodan illuusiota ylläpitää kaksi keskenään kahinoivaa, puhtaasti kaupallista korporaatiota, joiden tehtävänä on tuoda ihmisille sodan pelko ilman siviiliuhreja. Näiden korporaatioiden lentäjät ottavat näkyvästi yhteen ennaltasovituilla tantereilla, tarkkaan sovituilla säännöillä, eikä tässä ikuisessa konfliktissa ole tarkoituskaan olla voittajaa.

HQ

Perinteisten sotilaiden sijasta sekä mangalle ja animelle hyvin tyypillisesti päähenkilö on hädin tuskin murrosikäinen lapsi. Itse asiassa pilotit ovat lapsia -- etevät yhtiöt ovat kehittäneet tavan kloonata ihmisiä ja pysäyttävät näiden kehityksen murrosikään, jotta refleksit olisivat edelleen huipussaan, eikä arvokas kokemuspohja valu hukkaan vaikka kroppa kuolisikin. Kloonipilotteja pidetään arvossa, mutta niiden henki ei loppujen lopuksi ole kovinkaan arvokas asia, sillä vanhan kuollessa uusi moniste saapuu paikalle tuota pikaa.

Vaikka kloonit ovat erittäin eteviä pilotteina, niillä on vakavia vaikeuksia tulla toimeen maanpäällisen maailman kanssa. Mikään ei tunnu miltään, menneisyys on pelkkää usvaa, huomisella ei ole merkitystä, eikä kosketusta pysyviin ihmissuhteisiin voida koskaan muodostaa. Kloonilentäjien ja niiden tukihenkilöiden elämä pyörii sodan ympärillä, jota ei voida koskaan voittaa. Se ei koskaan etene mihinkään, ja kaikki tapahtumat vain toistavat itseään, ilman ulospääsyä.

Ihmisluonteen ja uraan jumittumisen vaarojen pohdiskelevuutta korostaa se, että erittäin koreat ja näyttävät ilmataistelut ovat nopeasti ohi. Ne ovat loppujen lopuksi merkityksettömiä.

Siinä missä Sky Crawlersin teemat ovat vakavia ja moniulotteisia, se kärsii liiankin pitkälle viedystä vähäeleisyydestään. Ilmeettömiin hahmoihin ja näiden hitaaseen sisäiseen luhistumiseen on miltei mahdoton saada minkäänlaista tuntumaa, eikä koko korporaatio-konflikti-klooni -kiertoa avata liki mitenkään. Elokuva miltei edellyttää, että katsoja on ottanut termistöstä ja elokuvan maailmasta selvää etukäteen. Sky Crawlersin hidastempoisuuden ja vaikeaselkoisuuden vuoksi leffa on helppo leimata tylsäksi ja mitäänsanomattomaksi, mikä on suuri virhe. Se ei vain sovi kaikille katsojille, eikä todellakaan kaikkiin mielialoihin.

Tämä on mainos:
The Sky Crawlers
The Sky Crawlers
The Sky Crawlers
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

The Sky Crawlers

The Sky Crawlers

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Skycrawlers tarjoaa hidastempoista ja mietteliästä tieteiselokuvaa sävytettynä vauhdikkailla lentokohtauksillaLadataan seuraavaa sisältöä