Suomi
Gamereactor
arviot
The Sims 4

The Sims 4

The Sims 4 sopii sarjaan vasta tutustuville, mutta tarjoaa liian vähän sisältöä vanhoille faneille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Jokaisen uuden The Sims -julkaisun myötä Maxis on kiivennyt yhä lähemmäksi näkemystään laajasta, leppoisasta ja rakastettavasta elämäsimulaatiosta. Tästä syystä monilla on ollut korkeat odotukset neljännen osan suhteen. Harmillisesti se ei kaikilta osin vastaa odotuksiimme.

The Simsin kuvaama elämä on edelleen leppoisaa ja hieman kieroutunutta. Pelaajan ei edelleenkään tarvitse huolehtia oikean elämän ongelmista, kuten unohtuneista salasanoista, sieni-infektioista tai jäykistä illallisista pinnallisten tuttavien kanssa. Tosin tällä kertaa viimeksi mainittuja tilanteita löytyy pelistä runsaasti.

Nykyisen hahmoni nimi on Simon Seduce, ja hän on kolmoiselämää viettävä naistenmies. Hänellä on useiden tyttöystävien lisäksi kaksi lasta ja huono tapa viettää yönsä paikallisessa baarissa. Niinpä hän herää usein lattialta ja pyrkii kaikin tavoin salaamaan riettaat toimensa tutuiltaan. Simonilla on rikosrekisteri, jonka hän toivoo olleen vain yksi vaihe elämässään. Unelmanaan hänellä on joskus päästä laulamaan suurille yleisöille. Viime aikoina hänen ajatuksensa ovat pyörineet Nina Calienten ympärillä, joka kävelee päivittäin hänen talonsa ohitse. Onneksi hän pääsee pikakelauksen ansiosta Ninan kanssa treffeille ja sänkyyn alle minuutissa, minkä jälkeen on aika perustaa jälleen uusi perhe. Simon muistuttaa itseäni seitsemännellä luokalla, jolloin tapasin unelmoida moisista asioista tylsien matematiikan tuntien aikana. Nyt istuessani työtuolissani tuntuu lähes hävettävältä, miten jännittävältä tällainen elämä edelleen tuntuu.

The Sims 4The Sims 4
Tämä on mainos:

Pidän suuresti uudesta käyttöliittymästä, joka on aikaisempaa selkeämpi ja miellyttävän näköinen. Talojen rakentaminen ja niiden sisustaminen käy sulavasti, ja pelin kimppuun voi sukeltaa hymy huulilla heti käynnistyksen jälkeen. Oppimiskäyrä on lähes olematon. Seinien, huoneiden ja tavaroiden siirteleminen on intuitiivista, ja uusien huonekalujen ostaminen on helppoa. Nykyään myös esineiden kokoa voi skaalata absurdeihin mittoihin asti, mikä on huvittanut kerta toisensa jälkeen.

Simsit ovat aikaisempaa älykkäämpiä, sillä ne pystyvät nykyään tekemään useita asioita yhtä aikaa. Nämä voivat esimerkiksi keskustella vieruskaverin kanssa samalla kun polkevat salilla kuntopyörää, tai vaikkapa juoda appelsiinimehua pöntöllä istuessaan. Myös vuorovaikutus muiden kanssa on aikaisempaa monipuolisempaa, ja ne liittyvät paremmin keskusteluihin ja aktiviteetteihin. Tämä pieneltä kuulostava asia tekee kokemuksesta rikkaamman, mitä aluksi voisi kuvitella.

Uusi tunnetiloja kuvaava järjestelmä on tervetullut lisä. Uuden käyttöliittymän ansiosta hahmojen yleistilan ja tarjolla olevat toiminnot näkee helposti milloin tahansa. Vaihtoehdot riippuvat tietty siitä, miten elämä on ylipäätään kulkenut. Oma hahmoni oli äitinsä kuoleman jälkeen pitkään surullinen ja vihainen, mikä vaikutti suuresti käyttäytymiseen. Esimerkiksi keskusteluihin vaikuttaa suuresti se, miltä hahmosta sattuu juuri sillä hetkellä tuntumaan. Erilaisia mahdollisuuksia elämälle piisaa runsaasti, mikä puolestaan lisää uudelleen pelattavuutta huomattavasti.

Tähän hyvät jutut sitten loppuvatkin. The Sims 4 tuntuu monilla tavoin paluulta sarjan ensimmäiseen ja toiseen osaan. Suurin ongelma on The Sims 3:ssa esitellyn saumattomasti toimivan ympäristön puuttuminen. Nyt se on korvattu tiukasti rajatuilla alueilla, ja matkustettaessa silmille pomppaa latausruutu. Haluatko lähteä kaverisi kanssa autolla salille? Ajelun sijaan hahmo teleportataan suoraan paikalle latausruudun saattelemana. Hahmon mukana ei voi myöskään lähteä töihin, vaan pelaaja pakotetaan odottamaan kotona. Näkymättömät seinät huomaa pian joka puolella. Käytössä on ainoastaan kaksi pientä lähiötä, jotka tuntuvat ahdistavilta jo parin tunnin jälkeen. Voin hyvin kuvitella, miltä Truman Show -leffan päähahmosta tuntui.

Tämä on mainos:

Eivätkä puutteet lopu tähän. Poissa on myös näyttävä kolmiulotteinen kartta, puutarhan maastoa ei voi muokata, teinit näyttävät aikuisilta, sairauksia tai satunnaisia kuolemia ei ole, monet vanhoista ammateista loistavat poissaolollaan, uima-altaita ei ole, naapurit eivät koskaan kutsu omaa hahmoa juhliin ja niin edelleen. Lista vaikuttaa loputtomalta.

On myös kummallista, että omaa virtuaalista asukkiaan ei pysty enää muokkaamaan kovinkaan vapaasti. Esimerkiksi vaatetukselle on alussa valittavana vain muutama värivaihtoehto. Henkilökohtaisesti tämä ei ole kovin suuri menetys, mutta tiedän useita faneja, jotka haluavat hemmotella ja koristella asukkinsa monenlaisilla koristeilla ja asuilla. Valitettavasti The Sims 4 ei tarjoa tähän tarpeeksi työkaluja.

The Sims 4The Sims 4

Graafisesti The Sims 4 ei tee vaikutusta. Animaatiot ovat hieman paremmat, mutta kokonaisuus on vain pieni askel eteenpäin edeltäjäänsä verrattuna. Vaikka ulkoasusta ei niin välittäisikään, ei voi välttyä huomaamasta tietynlaista laiskuutta pelin tuotannossa. Pelaaminen tuntuu vain hieman erilaiselta, eikä edes pintaa ole kunnolla kiillotettu. Liikkuminen on aavistuksen verran aikaisempaa sulavampaa, mutta virtuaaliset lilliputit eivät silti käyttäydy aina luonnollisesti. Ne eivät esimerkiksi voi pitää toisiaan kädestä sohvalla istuessaan. Se sijaan heidän täytyy nousta ylös ja lähestyä toisiaan todella tönkösti. Ilmeisesti joissain tilanteissa kahden asian tekeminen yhtä aikaa on mahdotonta.

The Sims 4:n hiomattomuus ja sisällön puute on sekä yllättävää että surullista. Uskon silti, että tämä on The Sims -sarjan paras osa viimeistään sen jälkeen, kun pakolliset vähintään 300 lisäosaa on pumpattu ulos. Nykyisellään se on kuitenkin liian pelkistetty jopa The Sims 3:n perusversioon verrattuna. Uudet ja tuoreet ideat pelissä toimivat pelkästään perustana. Koska suurin osa sisällöstä puuttuu, katoaa samalla myös paljon pelin viehätyksestä. Etenkin edellisestä osasta tähän versioon hyppäävät huomaavat, miten paljon asioita oikein on jäänyt leikkauspöydälle. Tämä tuntuu suorastaan julmalta kuluttajia kohtaan ja on pelin mieleenpainuvin osa sen jälkeen, kun kitkerä pettymys on vihdoin saavuttanut pelaajan.

Niinpä uudesta käyttöliittymästä, eloisammista hahmoista ja parannetuista tunnetiloista huolimatta tämä osa tuntuu askeleelta taaksepäin. Uusille pelaajille peli voi toimia hyvänä ponnahduslautana sarjaan, mutta veteraanit kokevat varmasti olonsa liian rajoitetuksi. Niinpä en voi suositella peliä ainakaan sen faneille, varsinkin kun hinta on kohtuullisen korkea. Tämä on kyllä hauska peli, mutta suhteutettuna edellisten osien asettamiin vaatimuksiin, on se selvä pettymys.

HQ
The Sims 4The Sims 4The Sims 4
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Parempi käyttöliittymä, elävämmät hahmot, hauska tunnejärjestelmä, hyvät sisustusominaisuudet
-
Karu ulkoasu, paljon pieniä puutteita, maailma ei ole avoin, näkymättömät seinät
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

The Sims 4Score

The Sims 4

ARVIO. Kirjoittaja Simon Eriksson

The Sims 4 sopii sarjaan vasta tutustuville, mutta tarjoaa liian vähän sisältöä vanhoille faneille.

0
The Sims 4 Game Packit

The Sims 4 Game Packit

ARTIKKELI. Kirjoittaja Sponsored

Nämä ovat keskikokoisia packeja, jotka lisäävät mukaan uudenlaisia tapoja pelata tietyn teeman ympärillä.

0
The Sims 4 Stuff Packs

The Sims 4 Stuff Packs

ARTIKKELI. Kirjoittaja Sponsored

Nämä ovat pienempiä packeja, jotka lisäävät omien Simsien elämään hauskaa tekemistä ja muotia.

0
The Sims 4 Expansion Packit

The Sims 4 Expansion Packit

ARTIKKELI. Kirjoittaja Sponsored

Nämä ovat isoja packeja, jotka monipuolistavat peliä ja vievät omat Simsisi uusiin seikkailuihin.Ladataan seuraavaa sisältöä