Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Salesman

The Salesman

Pohjoismainen katsoja ei selvästikään kuulu tämän rainan kohderyhmään.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon voittanut iranilainen The Salesman on teknisesti täysin pätevä draama, joka sijoittuu varsin arkiselta vaikuttavaan Teheranin kaupunkiin. Elokuvan huippukohdat ja vahvasti tunteisiin vetoavat osiot ilmeisesti edellyttävät paikallisen sosiaalisen kulttuurin tuntemusta, jota ei itse leffassa millään tavalla avata. Tästä seuraa täydellinen ulkopuolisuuden tunne, joka seuraa pohjoismaista katsojaa alusta loppuun saakka. Tämä jos mikä olisi kaivannut kattavia lisämateriaaleja taustoittamaan juuri nähtyjä tapahtumia.

HQ

Harrastelijanäyttelijänä paikallisessa teatterissa esiintyvä opettaja saapuu eräänä iltana kotiin, ja huomaa vaimonsa pahoinpidellyksi. Miehen parempi puoli kuitenkin selviää hyökkäyksestä, jonka jälkeen alkaa koko loppuelokuvan ajan jatkuva tehtävä selvittää hyökkäyksen taustat. Lopulta syyllinen löytyy ja paha saa palkkansa ilman sen ihmeempää pauketta tai väkivaltaa. Osassa kohtauksista on kyllä läsnä väkivallan uhkaa, mutta mitään Hollywoodille ominaisia eeppisiä turpasaunoja ei kenellekään jaeta.

The Salesmanissa on monia asioita, jotka tuntuvat lähinnä hämmentävältä. Kaikille asianosaisille tuntuu olevan alusta asti selvää, ettei vaimon pahoinpitelystä tehdä ilmoitusta poliisille, vaan aviomiehen on itse omalla ajallaan selvitettävä juttu pohjia myöten. Pariskunnan asuttaman talon edellisen asukkaan identiteetti selviää myös, ja tämä aiheuttaa ilmeisen suurta ahdistusta kaikille. Tämäkin yhdeksi koko elokuvan huippukohdaksi ajateltu osuus näyttää pohjoismaisen katsojan silmissä vain ja ainoastaan kummalliselta.

Toiset paikallisviittaukset on onneksi helpompi ymmärtää. Koulussa opettaessaan on merkille pantavaa, että päähenkilö Emad Etesamin kaikki oppilaat ovat nuoria miehiä. Käytöshäiriöiden ilmetessä kyseistä oppilasta käsketään ilmoittamaan asiasta isälleen; siis ei yleisesti huoltajalleen niin kuin täällä on totuttu. Lisäksi kaikki naiset käyttävät huivia julkisilla paikoilla liikkuessaan. Loppupuoliskolla saa myös sellaisen vaikutelman, että vaimo saa esiintyä harrastelijateatterissa vain miehensä luvalla.

Tarina etenee rauhallisin ottein alusta loppuun minkäänlaista vaikutusta tekemättä. Itseään pystyy viihdyttämään ainoastaan poimimalla edellä mainittuja kulttuurisia eroja. Muuten koko raina tuntuu täysin yhdentekevältä. Näyttelijät hoitavat työnsä hyvin, ja kokonaisuutta on helppo seurata sen verkkaisen tempon ansiosta.

Tämä on mainos:

Kuten jo tuli mainituksi, ei Blu-ray-levyllä ole lainkaan lisämateriaaleja satunnaisia trailereita lukuun ottamatta. Ilmeisesti vaadittava paikallistuntemus odotetaan ennalta tiedetyksi, mikä on ilmeisen väärä oletus.

The Salesman on hyvin kerrottu draama Iranista, jonka vaikuttavuus ja vetovoima eivät aukea lainkaan pohjoismaiselle katsojalle.

The SalesmanThe SalesmanThe SalesmanThe Salesman
Tämä on mainos:
04 Gamereactor Suomi
4 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
The Salesman

The Salesman

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Pohjoismainen katsoja ei selvästikään kuulu tämän rainan kohderyhmään.Ladataan seuraavaa sisältöä