Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Prestige

The Prestige

Taikureiden synkempi puoli

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Kahden ensimmäisen Batman-elokuvansa välissä ohjaaja Christopher Nolan teki vähemmälle huomiolle jääneen elokuvan taikuudesta. Yhtä lailla isoja tähtiä kuhiseva jännäri julkaistiin nyt kunnioittavana 4K-julkaisuna, joten silmänkääntötemput on entistä helpompi havaita, vai onko sittenkään?

HQ

Robert Angier (Hugh Jackman) ja Alfred Borden (Christian Bale) ovat ystävykset, jotka haaveilevat taikurin urasta. Kun taikatemppu, jossa kaksikko toimii lava-avustajina, menee pahasti vikaan, ystävysten välinen suhde muuttuu pysyvästi. Miesten kesken alkaa totinen taisto paremmuudesta taikuruuden suhteen keinoja kaihtamatta.

Nolan esittelee The Prestigen tarinan salamyhkäisesti ajassa hyppien. Alkuun kerrotut säännöt taikatempulle selvästi enteilevät tulevia tapahtumia, mikä saa katsojan pitämään kaikkea tarkasti silmällä. Yksityiskohtia riittää, mutta alussa monimutkaiselta tuntunut tarina avautuu selkeäksi kokonaisuudeksi ennen loppuaan. Elokuvan edetessä huomio alkaa herpaantua tarinan pyöriessä kehää saman asian ympärillä, jota tasapaksu kerronta ei helpota. Käänteeseen pääseminen kestää liian kauan, joten kokonaisuutena tarina on kerrottu hiukan liian venytetysti varsinkin, kun loppuratkaisu oli pääteltävissä kauan ennen loppua. Lopun luvattua käännettä ei myöskään koskaan tule.

Hugh Jackman ja Christian Bale ovat osuvat valinnat elokuvan päärooleihin. Miesten erilaiset olemukset täydentävät toisiaan, ja hahmojen välistä uskottavaa kilpahenkisyyttä sekä ristiriitaista ihailua on mielenkiintoista seurata. Asiansa osaavista sivuosista esiin nousee uhkea Scarlett Johansson nokkelana taikurin avustajana ja erityisesti David Bowie salamyhkäisenä Nikola Teslana. Myös Nolanin vakionäyttelijöihin kuuluva Michael Caine on aina yhtä vakuuttava.

Teknisesti The Prestige on vakuuttavan oloinen kuvaus entisajan maailmasta. Lavasteet ovat viimeisen päälle huoliteltuja, ja kurkistus taikuuden kulisseihin on mielenkiintoista. Rajoitettu valaisu vahvistaa mystiikan tuntua ja varsinkin sähköllä leikkiminen nostattaa tunnelmaa. Tummat sävyt yhdistettynä tarinaan katkeransuloisesta kilpahenkisyydestä ja sen jalkoihin jäävistä uhreista tekee katselukokemuksesta kuitenkin harmillisen alavireisen.

Tämä on mainos:
The PrestigeThe PrestigeThe PrestigeThe Prestige

Elokuvan 4K-restaurointi on tehty huolella ja mallikkaasti. Kuva on todella tarkka ja yksityiskohdat, kuten tunkkaisten patjojen pölähdykset, tulevat hienosti esiin. Väriskaala on varsin suppea ja tummanpuhuva, mutta sävytykset tulevat kirkkaasti esiin ja kokonaisuus on eläväinen. Ainoa huomautus tulee muutamasta kohdasta, jossa hahmojen naamat tietyssä valossa näyttivät olevan kuin oranssia mössöä ilman kontrastia.

Nolanin elokuvat ovat kaiken muun myötä tunnettuja myös vahvasta musiikillisesta annista. The Prestigessä nämä odotukset eivät kuitenkaan toteudu, mikä johtuu varmaankin siitä, ettei Hans Zimmer ollut mukana. David Julyanin elokuvaan säveltämä musiikki jää väkisin taustalle, eikä pysty nostamaan tunnelmaa kertaakaan. Musiikista ei jää mitään mieleen, vaikka mahdollisuudet mystiikan korostamiseen ja yleiseen salamyhkäisyyteen olisivat olleet suuret.

Hienon Batman Begins (2005) -elokuvan jälkeen tehty The Prestige tuntuu pahasti välityölle ohjaaja Nolanin ansioluettelossa. Mielenkiintoinen aihe ja nokkelalta tuntuva tarina vesittyvät liian pitkälle venytetyn synkistelyn alle, joka ei osaa lunastaa antamiaan lupauksia. Kertakäyttöviihteenä elokuva on ihan mielenkiintoinen katsaus taikureiden elämään, mutta siihen se sitten jääkin. Itse suosin samana vuonna tehtyä aisaparielokuvaa The Illusionist (2006) ihan vain elokuvallisista syistä.

Tämä on mainos:

The Prestige 4K -julkaisu sisältää 4K HDR -version lisäksi normaalin Blu-ray-julkaisun sekä erillisen levyn lisämateriaaleille. Mukana tällä ekstralevyllä on tyypillistä syväluotausta elokuvanteon saloihin, trailereita, kuvia elokuvan teosta ja muuta odotettavaa lisämateriaalia, mitä olisin odottanut kuitenkin olevan hiukan enemmän.

The PrestigeThe PrestigeThe PrestigeThe Prestige
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä