Suomi
Gamereactor
arviot
The Order: 1886

The Order: 1886

Kaunis räiskintä luottaa enemmän hienoon ulkoasuunsa kuin toiminnan monipuolisuuteen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

The Order: 1886 on viktoriaaniselle ajalle sijoittuva steampunk-räiskintä, jossa Pyöreän pöydän ritarikunta suojelee Englantia niin ulkoisilta kuin sisäisiltäkin uhilta. Äärimmäisen kaunis eepos on kestoltaan lyhyt ja vailla moninpeliä, mutta miten hyvin yksinpeli jaksaa paikata nämä puutteet?

Äkkiseltään voisi luulla, että paketista löytyy vain vaihtoehtoinen steampunk-historia, joka on pelkästään kätevä tekosyy muodikkaalle toiminnalle. The Order: 1886 ulottuu kuitenkin mytologiassaan paljon kauemmas, kuin mitä peli puolihuolimattomalle pelaajalle avaa. Vuonna 1886 ihmiskunta on käynyt jatkuvaa sotaa ihmissusia ja ties mitä puoliveristä hirviökaartia vastaan jo vuosisatojen ajan. Vasta kuningas Arthurin löytämä Graalin malja ja sen takaama kyky parantua tappavistakin vammoista vahvisti Pyöreän pöydän ritareita riittävästi, jotta nämä saivat lyötyä hirviöt loitommalle. Graalin maljankaan avulla ihmiskunta ei päässyt niskan päälle ennen teollisen vallankumouksen tuomaa voimaa. Tuliaseiden avulla sivistys on viimein saanut tilaa hengittää, mutta ilman valppaita ritareita Englanti olisi helisemässä. Jos kerran tilanne on näin uhkaava, miksi kansa haluaa kapinoida? Miksi kuningatarta ei ole kukaan nähnyt aikoihin? The Order: 1886 herättää paljon kysymyksiä mutta vastaa vain osaan, pedaten selkeästi tietä jatko-osille. Ovelaa.

Peli pohjustaa varsinaista kertomustaan prologilla, jossa tyrmään vangittua ritari Galahadia kidutetaan urakalla. Petturiksi syytetty mies pakenee heittäytymällä hyiseen veteen entisten tovereidensa silmien edessä. Varsinainen peli alkaa siis parin viikon takaisilla takaumilla Lontoon Whitechapelista, jossa vallankumousta havittelevien kapinallisten keskeltä löytyy yllättäen ihmissusia. Hukkia ei ole nähty hetkeen, eivätkä mokomat turjakkeet yleensä viihdy kaupungeissa. Mistä siis moinen yllättävä käänne? Tutkiessaan asiaa sir Galahad tempaistaan mukaan salaliittoon, joka ravistaa miehen uskonkappaleita ja moraalin perustoja kovalla kädellä.

The Order: 1886
Tämä on mainos:

Tarinan asetelma itsessään ei siis ole kovinkaan tavallisuudesta poikkeava. On rohkea päähenkilö, on se pakollinen oppipoika kaverina, kiintiönainen rakkauden kohteena ja suuri salaliitto käänteineen. Suoraan sanottuna tarinan kerronta jopa ontuu ajoittain, ja hahmojen perustelut yllättäville mielenmuutoksille ja teoille ovat toisinaan ikävän kömpelöitä. Hahmojen kiehtovuus onkin vaivihkaisissa yksityiskohdissa: sir Galahad on useamman sata vuotta vanha, samoin lemmitty Igraine-soturitar. Vaikka Graalin maljan avulla vanhakin jaksaa, Galahadin liikkeissä alkaa jo ikä näkyä. Sankari ei ole sutjakka akrobaatti vaan ähisevä ja rymyävä veteraani, jolla ei enää jalka taivu samalla tavalla kuin silloin joskus nuorena poikana. Galahadin sisukasta, mutta vähemmän sulavaa suorittamista katsookin enemmän kuin mielellään.

Grafiikka onkin oikeastaan The Order: 1866:ssa pääosissa. Ja voi veljet miten nätiltä peli näyttääkään! Peliä on vaikea katsoa ilman, että suu loksahtaa auki. Kun sir Galahad seurueineen laskeutuu köysien varassa ilmalaivan kylkeä pitkin, on vain ihailtava miten taiten ulkoasu on tehty. Lepattavat vaatteet, paukkuvat kankaat, tuulen tuiverrus hiuksissa... Kaikkeen on panostettu huolella, aina ilmeitä ja kasvojen liikkeitä myöten. Voi ihan hyvällä omallatunnolla sanoa, että The Order: 1886 on upeimman näköisiä pelejä mitä allekirjoittaneella on ollut kunnia pelata. Koska kyseessä on räiskintäpeli, yksityiskohtaisuus ja graafinen loisto pääsevät jatkuvasti oikeuksiinsa.

Valitettavasti se räiskintä on vain hyvää keskitasoa. Ei siinä sinällään mitään vikaa ole, mutta mitään kekseliästä on kuitenkin täysin turha odottaa. Pyssy lataa yhdestä napista, ampuu toisesta ja taskuun mahtuu kaksi tussaria ja kranaatteja. Näillä eväillä pelaaja kahlaa useamman sadan vastustajan läpi. Juuri tämä jatkuva, välillä puuduttavaksikin käyvä räiskintä on pahiten ristiriidassa pelin muun fiiliksen kanssa. Galahad on niin käsittämättömän ylivertainen, että jos muut ritarit ovat puoliksikaan yhtä hyviä, Englannilla ei ole mitään hätää. Ei sillä, eivät ne kumppanit yhtä päteviä ole. Pelin alussa katselin, kuinka seuralaiseni yritti rynkyllään suolata kukkapenkin toisella puolella istuvaa kapinallista lipas toisensa jälkeen osumatta kertaakaan. Joskus jossakin kentässä kai joku vihollinen pääsi kaverin toiminnan seurauksena hengestäänkin. Viholliset taasen ovat umpityperiä savikiekkoja, jotka eivät pahemmin yritä kiertää sivustaan. He vaan hyppäävät kiltisti esiin suojastaan, jotta pelaajan on helpompi puhkoa vatsanpeitteisiin vähän ylimääräisiä reikiä. Koska toiminta on näinkin suoraviivaista ryllistystä, vähemmälläkin olisi pärjännyt vallan hyvin. No, kerrankin sankarin superparanemisella on selkeä syy: veressä kiertää Graalin maljan voima joka parantaa saadut vammat. Uskottavaa tai ei, kerrankin asia on edes jotenkin perusteltu.

Scifipyssyillä rätkinnän riemu kestää nopeudesta riippuen viidestä kahdeksaan tuntia. Sen jälkeen lopputekstit rullaavat. Paljon kysymyksiä jää auki, joko jatko-osaa tai DLC:tä silmälläpitäen. Emopeli ei kuitenkaan tämän jälkeen paljoa enää tarjoa, sillä The Order: 1886 on puhtaasti yksinpelikokemus: seasta ei löydy moninpeliä eikä yhteistyötilaa. Onko näin lyhyt kokemus täyshintaisen pelin arvoinen? Jos steampunk ja moderni fantasia ihmissusineen sun muineen on sydäntä lähellä, vastaus on mielestäni myöntävä. Pelin mytologinen tausta ja sen miljööt ovat niin herkullisia, että oikein vanhaa kärttyäkin ilahduttaa. Jos taas hakee pelistä tiukkaa räiskintää ja ennen kaikkea verkkomeininkiä, kannattaa ehkä katsella jotain toista vaihtoehtoa.

Tämä on mainos:
The Order: 1886The Order: 1886
The Order: 1886
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Uskomattoman kaunis, erittäin yksityiskohtainen, hieno sekoitus steampunkia ja fantasiaa
-
Typerä tekoäly, eteneminen on todella tiukassa putkessa, räiskintä on nopeasti itseääntoistavaa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

The Order: 1886Score

The Order: 1886

ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Kaunis räiskintä luottaa enemmän hienoon ulkoasuunsa kuin toiminnan monipuolisuuteen.



Ladataan seuraavaa sisältöä