Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Northman (Amazon Prime)

The Northman (4K) kostaa vanhanaikaisesti

Mystinen kostaja

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
The Northman (Amazon Prime)The Northman (Amazon Prime)

Alexander Skarsgårdin tähdittämä kostotarina saapui viimeinkin katsottavaksi 4K-julkaisuna. Hieman odottamattoman, mutta tervetulleen mystisemmän puolen lisäksi tarjolla oli ihan mukiinmenevää toimintaa Skandinavian kaukaishistoriassa. Jos toivoo näkevänsä edustavampaa ja todellisempaa kuvaa viikingeistä kauppiaina ja tutkimusmatkailijoina, joutuu etsimään muuta katsottavaa. The Northman on alusta loppuun mudassa ja hurmeessa tarpomista, joka vahvistaa populaarikulttuurin vinoutunutta näkemystä perustaen sen onneksi ainakin osin historiaan eikä sarvipäisiin sarjakuvahahmoihin.

Tarina lähtee varsin perinteisellä tavalla liikkeelle, kun nuori prinssi Amleth joutuu todistamaan kuningasisänsä murhaa. Jos Amlethin nimi muuten tuntuu tutulta, se saattaa johtua eräästä William Shakespearesta, joka käytti tätä islantilaista tarinaa tunnetun Hamlet-näytelmänsä esikuvana. Touhussa on muutenkin hyvin shakespearelaisen tragedian tunnelma muuttamattomine kohtaloineen päivineen. Muutamia juonenkäänteitä lukuun ottamatta The Northman puksuttaa nihilistisen vääjäämättömästi kohti ainoaa mahdollista lopputulostaan, mikä on pienimuotoinen sääli, sillä tarinassa olisi ollut avaimia herkullisiinkin ristiriitoihin. Nyt se tuntuu juonenkuljetukseltaan aavistuksen vanhanaikaiselta, muta kyllästymään sen parissa ei ehdi.

Ohjaaja Robert Eggersin visiossa viikinkien rituaalit ja mystiikka on yllättävän isossa osassa, ja elokuvassa on jopa fantasiaelementtejä, joiden todellisuutta tosin hämärretään unimaisuudella ja muilla keinoilla. Mads Mikkelsenin Valhalla Rising -osastolle ei tosin päädytä, ja suurin osa elokuvasta vietetään tukevasti jalat maassa ja miekka vastustajan kurkussa. The Northman on hienosti kuvattu, ja Islannista saadaan irti Lord of the Rings -trilogian kaltaisia eeppisiä maisemia. Visuaalisuuden puutteesta sitä ei missään nimessä voi syyttää. Näyttelijäkaartissa on useampaakin isoa nimeä Skarsgårdista Anya-Taylor Joy:hin, Nicole Kidmaniin, Willem Dafoehen ja Björkiin, joista kaksi jälkimmäistä tosin tekevät hyvin pienet - mutta muistettavat - roolisuoritukset.

Tämä on mainos:

Jos kaipaa viikinkimyytteihin ja historiaan ainakin osin perustuvaa, nopeatempoista ja veristä kostotarinaa, joka ei päättymisensä jälkeen jää hyvässä tai huonossa mielessä takaraivoon kummittelemaan, The Northman on kelpo valinta. Katsotussa 4K-versiossa on muutama erikoinen suomennosvalinta, mutta muuten paketti on hyvin kasattu. Tarina olisi kuitenkin kaivannut lisää tasoja ja ristiriitoja näennäisen kuolemattoman kostajansa tielle, että siitä olisi tullut ikimuistoinen matka 800-luvun lopun viikinkien maailmaan.

HQ
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Hienosti kuvattu, mystiikka ja viikinkien rituaalit, rujo ja brutaali
-
Vanhanaikainen, suoraviivainen tarina, ei pääse yllättämään
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä