Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Maze Runner

The Maze Runner

Tulevaisuuden kärpästen herra jatkaa muodissa olevaa teinien koettelua dystopiassa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Thomas (Dylan O'Brien) löytää itsensä muistinsa menettäneenä yhteisöstä, joka koostuu Thomasin kohtalon jakavista nuorista miehen aluista. Yhteisön vehreää asuinaluetta ympäröivät valtavat muurit, joista aukeaa päivittäin portti vaaralliseen labyrinttiin. Ainoa mahdollisuus vapauteen on tämän labyrintin läpi, josta kukaan ei ole selvinnyt hengissä. Thomas on kuitenkin valmis uhmaamaan kohtaloa löytääkseen tien ulos.

HQ

Tarina vaarallisesta labyrintistä on kiehtova. Alati paikkaansa muuttavat valtavat seinät, mystiset koneistot ja luonnottomat hirviöt luovat puitteet rikkaalle maailmalle ja isolle seikkailulle. Odotukset elokuvaa kohtaan ovat suuret. Valitettavasti tekijät eivät ole olleet tästä täysin tietoisia ja labyrinttiä näytetään elokuvassa harmillisen vähän. Vaikka kerronnallisesti elokuva on sujuvaa popkorniviihdettä, yllättää menestyskirjaan perustuva seikkailu köyhällä dialogillaan. Keskusteluiden sisältö on kuin suoraan Hollywoodin tusinatehtaan esimerkkimanuaalista. Elokuvan mystiikkaa on myös yritetty pitkittää jättämällä ympäripyöreitä kysymyksiä ilmaan ja antamalla niihin puolivillaisia vastauksia. Tästä hyvänä esimerkkinä on päähenkilön ehdottama täysin itsestään selvä tapa ratkaista labyrintti, joka torpataan pelkällä olan kohautuksella. Nämä pienet asiat ärsyttävät ja kielivät laiskasta käsikirjoittamisesta.

The Maze Runner

Mitä tulee tunnelmaan ja toimintaan, elokuva kuitenkin nostaa päätään. Hallittu kuvaus ja napakka leikkausrytmi kyydittävät monenlaisia toimintakohtauksia ja tekevät elokuvasta kivalla tavalla kutkuttavan jännän. Elokuva osaa myös uudistaa itseään tarjoamalla mielenkiintoisia käänteitä. Lopussa odottava yllätys vähän kuitenkin vesittää juuri koettua jännitystä.

Esikoisohjauksensa tekevä Wes Ball on yllättävän hyvin tilanteen tasalla. Elokuvan ajoitukset ovat kohdallaan ja kerronta rullaa sujuvasti draaman ja seikkailun välillä. Näyttelijät eivät pääse ampumaan suorituksiaan yli ja nuoruuden into on kanavoitu uskottavaksi, keskinäiseksi kemiaksi henkilöiden välillä. Visuaalinen ilme on varsin piristävää tekniikan ja orgaanisen materian sekoittelua. Yhteisön puumajat istuvat hyvin yksiin kasvustolla päällystettyihin, muinaisiin kivisokkeloihin. Myös steampunkmaiset hämähäkkiököt kiehtovat, eikä niitä ole hetkeen tullut vastaan elokuvissa.

Tämä on mainos:

Hunger Games -elokuvien suuren suosion innoittamana Hollywoodin rainat ovat koetelleet nuoria monenlaisissa eri tulevaisuuden näkymissä. Vaikka Maze Runner ei poraudu yhtä syvällisiin pohdintoihin yhteiskunnasta kuin aisaparinsa, sen viihteelliset arvot ovat kuitenkin kohdillaan. Trendiksi muodostunut hittikirjaan perustuva scifi-elokuva teinidystopiasta saa sujuvaa ja tarpeeksi omalaatuista jatkoa. Vaikka pientä toistuvaa kuviota on genressä havaittavissa, vaaraa liiallisesta toistosta ei vielä ole. Toistaiseksi.

The Maze Runner
The Maze RunnerThe Maze Runner
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
The Maze Runner

The Maze Runner

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Tulevaisuuden kärpästen herra jatkaa muodissa olevaa teinien koettelua dystopiassa.Ladataan seuraavaa sisältöä