Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Man with the Iron Fists 2

The Man with the Iron Fists 2

RZA:n hip hop kungfuilu jakaa tossua ja onnenkeksiviisautta kuin aikansa wuxiat konsanaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Kohtuullisen prameilla rautanyrkeillä varustettu seppä Thaddeus (RZA) on saanut tarpeekseen väkivaltaisista välienselvittelyistä ja päättää lähteä etsimään sisäistä rauhaansa. Tie tasapainoiseen elämään kuitenkin johdattaa hyvää tarkoittavan mutta huono-onnisen Thaddeuksen pieneen kylään, joka on sadistisen työnjohtajan tiukassa otteessa. Täällä vaarallisen työn lisää maksetaan nyrkein ja valitukset voi ilmaista tossun pohjalle. Kaiken tapahtuneen lisäksi paha henki tappaa salaperäisesti kylän nuoria naisia, joten seppä laittaa todelliset taitonsa käyttöön ja auttaa kapinan partaalla olevat kyläläiset irti tyranniasta.

HQ

Letkeän rapin ja hip hopin säestämänä kerronta soljuu eteenpäin mukavasti muinaisen Kiinan hulppeissa maisemissa. Turha yrmyily on selätetty Tarantinomaisen rennolla fiilistelyllä, ja elokuva sekoittaa vanhaa ja uutta kerrontaa yhteen yllättävän onnistuneesti. Puolivakavan onnenkeksiviisauden ja brutaalin väkivallan välimaastosta löytyy mausteena hyppysellinen taikuutta. Muutamaa liian pitkäksi venähtänyttä kohtausta ja odotettua vähäisempää toiminnan määrää on pyritty hyvittämään nokkelalla dialogilla. Vahvasti tyylitelty visuaalinen ilme nopeine zoomauksineen sinetöi paketin, joka on iso kumarrus 70- ja 80-luvun kiinalaisille Wuxia-elokuville.

Kiinalaisten kungfu -elokuvien perinteitä kunnioittaen näyttelijöiden taidot mitataan tunteiden kirjon sijaan taistelutaitojen perusteella. Jokainen varmasti osaa elehtiä, kun tossua potkaistaan suuhun. Mutta kun selvien ohilyöntien sijaan pitää saada iskut perille, vaaditaan siihen jo taitoa yli viikonlopun kestävän intensiivikurssin. Elokuvassa nähdäänkin taisteluja vaihtelevasti halvan laiskasta nujakoinnista aina eeppisiin viuhumisiin asti. RZA ei tällä kertaa yllä eeppiselle tasolle, mutta se istuukin hänen hahmoonsa hyvin. Hän toimii enimmäkseen vain tarkkailijana elokuvan varsinaisille tapahtumille. Toisin on todellisen ultimate pahiksen, Master Hon, roolia vetävän Carl Ng'n laita. Hän ei liikoja jarruttele kaataessaan naisia sänkyyn, uhkaillessaan työntekijöitään tai jakaessaan nyrkkiä. Ho'lle hyvää vastakkainasettelua antaa sympaattinen kaivostyöläinen Li Kung, jota näyttee Dustin Nguyen. Hänellä riittää karismaa uskottavaan eläytymiseen näyttävien tappelukohtauksien lisäksi myös draamallisissa kohtauksissa.

RZA:n kungfuilu iskee vanhan ajan wuxia suoneen kuin veitsi kaulavaltimoon. Viimeisen päälle tyylitelty pienen budjetin marginaalielokuva ei aukea jokaiselle, mutta tyylilajia fanittavien jalat sen pitäisi pyyhkäistä alta helposti. Vaikka elokuva ei tarjoakaan mitään mullistavaa, ei se myöskään onnu millään osa-alueella. Kokonaisuus nousee kuitenkin tusinatasolta ylöspäin pitkälti tyylilajinsa ansiosta. Jos puolentoista tunnin pituus jättää vielä kerjäämään lisää, tarjoilee Blu-ray julkaisu elokuvan lisäksi yli 10 minuuttia poistettuja kohtauksia, noin 12 minuutin mittaisen hyväntuulisen dokumentin sekä ohjaajan kommenttiraidan.

The Man with the Iron Fists 2
Tämä on mainos:
The Man with the Iron Fists 2The Man with the Iron Fists 2
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä