Suomi
Gamereactor
guide
The Legend of Zelda: Breath of the Wild

The Legend of Zelda: Breath of the Wild: opas vasta-alkajalle

15 vinkkiä seikkailusta nauttimiseen täysin siemauksin

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Nintendon viimeisin Zelda on kerännyt mukavasti ylistystä. Gamereactorin arviossa menosta pidettiin, ja erillisessä artikkelissa annettiin vinkkejä peliin jo vihkiytyneille matkaajille. Nyt on kuitenkin aika antaa yleisiä ohjeita niille, jotka ovat vasta aloittamassa seikkailuaan Hyrulen maisemissa.

Breath of the Wildin maailman valtavan koon ja kaikkien sinne piilotettujen asioiden määrä huomioiden on käytännössä mahdotonta löytää kaikkea itse ilman Internetin ihmeelliseen maailmaan turvautumista. Artikkeli pyrkii kokoamaan yhteen 15 tärkeintä huomiota, jotka muistamalla pelikokemuksestaan saa eniten irti.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

1. Ole vapaa: Breath of the Wild on iso peli, joka antaa alusta asti mahdollisuuden tehdä melkein mitä mielii. Näin ollen, kun lähtee mihin tahansa ilmansuuntaan, löytää taatusti jotain uutta ja outoa tutkittavaksi. Toisaalta samalla vastaan tulee myös ongelmia ja haasteita selvitettäväksi. Breath of the Wildia ei kannata yrittää pelata kuin aiempia Zelda-pelejä. Kyseessä on omanlaisensa hiekkalaatikko, joka on avoin ihmeteltäväksi.

Tämä on mainos:

2. Uskalla ajatella toisin: Jonkin pulman tai etenemisesteen kohdatessa kannattaa mieluummin pysähtyä hetkeksi ja koettaa jotain toista lähestymistapaa sen sijaan, että vain yrittää yhtä ja samaa keinoa uudelleen ja uudelleen. Kävele hieman ympäriinsä toisenlaista ratkaisua etsien tai tähyä taivaalle. Mieti tuulen suuntaa ja korkeuseroja. Fysiikka vaikuttaa ennen näkemättömällä tavalla Breath of the Wildin pulmanratkaisuun. Yleensä sekä taisteluihin, pulmiin että ympäristön tutkimiseen on useampi kuin yksi ratkaisu. Torniin voi esimerkiksi kiivetä alhaalta ylös, tai liitää suoraan huipulle läheisen kielekkeen päältä hyppäämällä.

3. Tee karttaan merkintä löytäessäsi kiinnostavia kohteita: Karttaan voi halutessaan merkitä peräti 100 erilaista symbolia haluamiinsa paikkoihin. Tämä on mitä loistavin keino merkitä sellaisia löytämiään asioita, joihin haluaa myöhemmin palata. Tällaisia ovat esimerkiksi ensimmäisellä kerralla saavuttamattomissa oleva aarrearkku tai liian vaikea vihollinen, kuten Hinox, Lynel, Igneo Talus ja Moldora. Maastossa majailevien kauppiaiden kohdalle karttaan voi laittaa esimerkiksi tähden merkiksi. Tällä tavalla pelatessa muistaa myöhemmin palata takaisin vanhoille jäljille, ja saavutettu edistymisen tunne on silloin mahtava.

HQ

4. Master Chef: Aina nuotion ja kattilan näkyessä on syytä käyttää hieman aikaa kokkailuun siitäkin huolimatta, ettei moinen aluksi tuntuisi kovinkaan kiinnostavalta. Kerätyt esineet ja raaka-aineet muuttuvat yleensä huomattavasti käyttökelpoisemmiksi, kun niitä hieman yhdistää ja kokkailee. Silkan elinvoiman palauttamisen ohella kannattaa pitää mukana niin kuumuutta, kylmyyttä, sähköä, kestävyyttä eli staminaa kuin muitakin ominaisuuksia parantavia keitoksia. Ruoanlaitto on pelissä varsin vapaata, joten omaa luovuuttaan hyödyntämällä pystyy tekemään melkoisen mahtavia ruokia leirinuotion ääressä. Tämä kaikki helpottaa huomattavasti tulevaisuudessa kohdattavista haasteista selviytymistä.

Tämä on mainos:

5. Muista ottaa kuvia: Avainkohteiden karttaan merkitsemisen ohella myös ajoittainen valokuvaaminen kannattaa ottaa tavaksi. Sheikah Slaten kameratoiminnolla voi ottaa pikaotoksia niin olioista, kasveista, aseista kuin erilaisista materiaaleistakin. Uudet kohteet tallentuvat kätevästi Hyrule Encyclopediaan, josta voi tarvittaessa palauttaa mieleen esimerkiksi olion heikkoja kohtia ja esiintymispaikkoja. Toinen hyvä keino on katsoa, miten jotain raaka-ainetta tai asetta voi tehokkaimmin pelissä hyödyntää, ja mistä niitä voi maailmasta löytää. Myös perinteisten muistiinpanojen tekeminen kynällä ja paperilla auttaa muistamaan paremmin niin pelissä vastaan tulevien pulmien ratkaisuja kuin pelihahmojen kanssa käytyjä keskustelujakin.

6. Suunnittele matkasi ennakkoon: Ympäristöä voi toki tutkia vapaasti, mutta jonkun tietyn alueen nuohoaminen edellyttää yleensä hieman suunnitelmallisuutta. Katso kartasta kuinka aiot kulkea paikasta A paikkaan B ja ennakoi, millaisia varusteita kyseisellä matkalla todennäköisesti tarvitset. Myös reissutapaa kannattaa harkita: hevosella matkanteko on nopeampaa, mutta rauhallisesti kävellen ympäristöstä huomaa paljon helpommin tutkittavia kohteita.

7. Suorita shrine loppuun: Varsinkin ensimmäisten 20-30 tunnin aikana muutaman shrine-haasteen suorittaminen kerran parissa tunnissa auttaa pitkässä juoksussa todella paljon pelistä nauttimisessa. Löytyvien aseiden ja varusteiden ohella shrinen suorittamisesta palkitaan Spirit Orbilla, joita voi vaihtaa jumalattaren patsailla joko elinvoimaa kasvattaviin ylimääräisiin sydämiin tai kestävyyden eli staminan päivityksiin. Toisin sanoen shrine-haasteiden tekeminen on keskeinen avain pelissä edistymiseen. Jo tehtyjä valintoja voi myös muuttaa maksua vastaan kirotulla patsaalla: sydämen voi vaihtaa kestävyysparannukseksi tai päinvastoin.

8. Päivitä aluksi staminaa: Peli alkaa vain kolmella sydämellä, mutta aluksi kannattaa panostaa Linkin staminarullan kasvattamiseen. Parempi kestävyys takaa pääsyn sellaisiin paikkoihin, joihin ei muuten olisi asiaa. Ja usein näistä löytyvät palkinnot korvaavat kyllä sen vaivannäön, jonka on tehnyt niiden saamiseksi (aseet, uudet shrine-haasteet ja niin edelleen). Lisäksi alkuvaiheessa yksi isku pahalta viholliselta saattaa viedä 5-6 sydäntä kerralla, jolloin oman elinvoiman nostaminen kolmesta viiteen ei tuota merkittävää edistystä verrattuna staminarullan kasvattamiseen.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

9. Jumalallinen apu: Uutta mahdollisuutta kaipaavien kannattaa aloittaa neljän Divine Beastin kaataminen Zora's Domainin Rutelasta. Palkkioksi nimittäin saa Mipha's Prayerin, joka herättää Linkin kuoleman korjatessa henkiin aina silloin tällöin. Kyky palautuu käytön jälkeen varsin hitaasti, eikä siitä ole apua shrine-haasteita tehdessä. Lisäksi kannattaa napata mukaansa muutama keiju jonkin Great Fairy Fountainin läheltä. Nämäkin herättävät Linkin uudelleen henkiin kuolon korjatessa. Keijut siis toimivat aivan samoin kuin muissakin Zelda-peleissä sillä erotuksella, ettei niiden varastointiin tarvita erillistä pulloa. Pisteenä iin päällä oman haarniskan puolustuskykyä voi kasvattaa päivityksillä ja erityisillä kokkailuilla.

10. Säästä asettasi: Jos tarkoituksena on kaataa villisika, piestä lepakkoparvi tai hakata kalliosta mineraaleja niin missään nimessä siihen ei kannata käyttää sillä hetkellä käytössä olevaa pääasetta. Heikkotasoisemmat miekat ja nuolet soveltuvat mitä parhaiten tällaisiin pikkuaskareisiin, ja samalla se oma mahtiase säästyy tiukkoja taisteluja varten tuliteränä. Esimerkiksi peuran ampuminen tulinuolella tuottaa valmiiksi kivasti kypsennetyn lihan, mutta enemmän saa irti kokkailemalla raaka liha myöhemmin ajatuksen kanssa leirinuotiolla. Samaa säästeliäisyys pätee Master Swordiin. Asetta kannattaa käyttää terän hohkaessa Frodon Piikki-aseen lailla, ja muuten Master Sword kannattaa vain pitää mukana. Yksittäiseen aseeseen ei kannata liiaksi kiintyä, sillä ennen pitkää kaikki hajoaa. Aseiden jatkuva vaihtelu on keskeinen osa Zelda: Breath of the Wildia.

11. Seuraa ajan kulumista: Joskus kaatosade estää tehokkaan kiipeilemisen ja tekee tulisoihtujen käyttämisen mahdottomaksi. Joskus punaisen kuun ilmaantuminen sotkee yön suunnitelmat. Osa metsästettävistä eläimistä liikkuu vain tiettyyn vuorokaudenaikaan, ja sama pätee joihinkin pelin keskeisiin sivuhahmoihin. Tällöin kannattaa etsiä leirinuotio tai tehdä sellainen itse, ja odotella olosuhteiden muuttumista kaikessa rauhassa. Toinen tapa on suoriutua läheisimpään kaupunkiin ja yöpyä paikallisessa motellissa.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

12. Pidä huolta hevosestasi: Breath of the Wildissa oman hepan voi kesyttää, nimetä haluamallaan tavalla, kehittää kahdenvälistä sidettä ja vaikka mitä hienoa. Hevonen voi myös kuolla, ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kyseessä on peruuttamaton tapahtuma. Näin ollen omaa ratsua kannattaa varjella vihujen hyökkäyksiltä. Jos villien hevosten selkään pääseminen tuntuu mahdottomalta, kannattaa käyttää hiiviskelyä tehostavia voimajuomia ja hiipiä hepan taakse kyyryssä. Toinen keino on liitää hevosen selkään yläilmoista ja jos kaikki muu menee pieleen niin pudottaa bokoblin ratsunsa selästä nousten itse tilalle.

13. Rikastu nopeasti: Jotkut paikat ovat erittäin tuloksekkaita mineraalien louhimiseen. Näitä ovat esimerkiksi Goron Mines ja Death Mountain. Suolakivien ohella maahan putoilee rubiineja, safiireja, topaaseja ja timantteja. Näissä paikoissa vierailemalla on helppoa rikastuttaa kassaansa 2000-3000 rupian verran nopeasti, sillä kaikki kauppiaat maksavat hyvää hintaa jalokivistä ja mineraaleista. Näin pääsee nopeasti käsiksi siihen haluamaansa kalliiseen erikoishaarniskaan.

HQ

14. Taistelun kolme kikkaa: Taistelu onnistuu pelissä niin kuin aina ennenkin, eli kohteeseen lukittumalla ja ympäri pyörimällä iskuja jaellen. Breath of The Wild tarjoaa kuitenkin aiempaa enemmän vaihtoehtoja. 1) Parry eli tuttavallisesti pärryttäminen torjuu oikealla tavalla ajoitettuna kovimmankin pahiksen hyökkäyksen antaen Linkille mahdollisuuden vastaiskuun. 2) Sivuaskel ja taaksepäin väistäminen oikealla hetkellä hidastaa ajan mateluksi päästäen Linkin niin sanotusti irti iskemään kiukkuisen sarjan pahikseen. 3) Juoksuisku suoritetaan juoksemalla kohti ja painamalla hyökkäysnappia tehokkaan ensi-iskun toteuttamiseksi. Lisäksi uuden aseen poimimisen jälkeen kannattaa aina heti testata sen hyökkäysyhdistelmää, ja nappia pitkään painamalla tapahtuvaa "ladattua" iskua (charged attack).

15. Monipuolisuus kunniaan: Älä rajoita toimintaasi kantamalla mukana ainoastaan yhden tyypin aseita ja haarniskaa. Mukana pitäisi aina kulkea hyvä kilpi, jousi ja niiden lisäksi muutama ei-metallinen ase, kuten Kolog-puinen kilpi ja lohikäärmeluinen keihäs. Tämä johtuu siitä, että sateella metalliaseilla taisteltaessa taivaalta iskevä salama on sanalla sanoen kuolemaksi. Lisäksi se paras metallinen haarniska on pakko ottaa pois päältä myrskyn ajaksi. Myös erilaisia "elementaaliaseita" kannattaa pitää mukana: tuli, jää, sähkö ja esi-isällinen (ancestral). Tämä on kannattavaa siksi, että joskus kohdattavat pulmatehtävät tai viholliset edellyttävät tietynlaisten välineiden käyttöä. Yksi keihäs kannattaa olla mukana hevosen selästä käytäviä taistoja varten.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild
HQ
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä