Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Great Wall

The Great Wall

Komean näköinen, mutta ontto sisältä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Monikansallisena projektina syntynyt The Great Wall on poikkeuksellisen upean näköinen elokuva: puvustus, ihmismassat ja toimintakohtaukset ovat parasta A-luokkaa. Harmillisesti se itse tarina on hyvin yksinkertainen, jolloin kokonaisuus jää ontoksi.

HQ

Matt Damon näyttelee länsimaalaista, joka on saapunut Kiinaan joskus 1000-luvulla tarkoituksenaan varastaa paikallisilta ruutia omalle työnantajalleen. Paetessaan autiomaan rosvojoukkoa he törmäävät mahtavaan Kiinan muuriin, jolla sotajoukko puolustautuu mystisiä hirviöitä vastaan. Sitten ryskyy ja paukkuu, Matt Damonista tulee sankari ja kaikki on upeaa. Siinäpä se sitten olikin. Ollakseen historiallinen toimintaelokuva, The Great Wall on hämmentävän pintapuolinen. Kiinan monituhatvuotisesta historiasta ja kulttuurista olisi varmasti voinut ammentaa paljon enemmänkin.

Tarinan suoraviivaisuus näkyy paitsi tarinassa, myös henkilöhahmojen yksiulotteisuudessa. Mielenkiintoista draamaa eri hahmojen välisistä suhteista ja tarkoitusperistä ei saada aikaiseksi. Kaikilla on yksi tai maksimissaan kaksi asiaa, josta he jäävät katsojalle mieleen. Tämäkin on enemmän kuin monessa muussa elokuvassa, mutta The Great Wallissa olisi ollut ainesta parempaankin.

Samaan aikaan on sanottava, että tarinan ja henkilöhahmojen yksinkertaisuus antaa katsojalle luvan keskittyä vain itse toimintaan. Ja sitä sitten todellakin riittää. Elokuva jakautuu kaikkiaan kolmeen näyttävään toimintajaksoon. Näistä jokaisen mahtipontisuus tekee vaikutuksen. Lavasteet ovat huolella tehtyjä kokonaisuuksia, oikeita ihmisiä on käytetty paljon, puvustaja ansaitsisi Oscar-palkinnon luomastaan väriloistosta ja ohjaaja tekee hyvää työtä viedäkseen katsojan tappeluiden tiimellyksen keskelle. Kaikkein parhaiten leffasta nauttii, kun sen ottaa kertakäyttöisenä silmäkarkkina.

Siihen visuaaliseen tykitykseenkin tulee särö heti rainan alussa: digitaalitehosteet nimittäin ovat sanalla sanoen epätasaisia. Joskus jälki onnistuu loistavasti, kun taas toisissa paikoissa digimiehiltä tuntuu loppuneen aika kesken. Tämä jättää harmillisen muovimaisen tunnelman katsojalle, ja juuri tällainen historiallinen spektaakkeli olisi kaivannut juurevaa siellä olemisen tuntua.

Tämä on mainos:

Lisämateriaalit ovat kimppu muutaman minuutin pätkiä elokuvan tekemisestä, ja ne ovat yksinomaan silkkaa rinkikehumista. Ansaitsemaansa suitsutusta saavat lavastajat ja puvustajat, ja muut sitten kehutaan muuten vain maasta taivaaseen. Leffan kertakäyttöisyyden huomioiden voi lisämateriaalit hyvillä mielin ohittaa kokonaan.

The Great Wall on erittäin näyttävä historiallinen elokuva, jossa olisi ollut ainesta paljon parempaankin. Kyllä tämän silti sen yhden kerran katsoo ihan mielellään.

The Great WallThe Great WallThe Great WallThe Great Wall
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä