Suomi
Gamereactor
ennakot
The Escapists

The Escapists

The Escapistsin konsepti on monille tuttu sarjakuvista, mutta pelimaailmassa idea on varsin tuore.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Chris Davisin joukkorahoituksen avulla rahoitettu ja sittemmin matopeleistään tutun Team17:n tukema The Escapists päästää pelaajan häkkilinnun rooliin. Kaltereiden takana ei kuitenkaan ole tarkoitus viihtyä, vaan vapauteen olisi päästävä. Mutta tästä pelimaailman Konnunsuosta pako ei olekaan mikään helpoin nakki.

The Escapists muistuttaa ulkonäöltään ja tapahtumapaikaltaan Steamin Early Access -listojen kärkisijoilla olevaa Prison Architectiä, mutta pelattavuus on täysin omaa luokkaansa. Yhteiskunnan täysihoitolan asukkaana oleminen ei ole aivan ruusuilla tanssimista, sillä rutiineja ja velvollisuuksia löytyy joka lähtöön. Päivärytmiin mahtuu työnteon lisäksi myös kuntoilua ja ruokailua. Jo aamupalan väliin jättäminen takaa sen, että jokainen nurkka kolutaan mahdollisen karkurin löytämisen toivossa. Pakeneminen ei siis ole mitään lasten leikkiä.

Peli alkaa varsin hitaasti, sillä varsinaista opastusta peliin ei juurikaan anneta. Omasta lipastosta löytyy hammastahnaa, saippuaa ja muita tykötarpeita. Muiden lipastoja koluamalla saattaa löytää aika ajoin paperiliittimen tai juomamukin. Peli herättää äkkiä sisäisen MacGyverin, kun kammasta ja partaterästä saakin kyhättyä teräaseen, jonka myötä uskaltaa jo haastaa riitaa vartijoiden kanssa. Tosin vartijat hyökkäävät kimppuun varsinaisena laumana ja tyrmäävät pelaajan suoraan teho-osastolle.

Virheiltä ei voi välttyä, mutta niistä onkin tarkoitus oppia. Pelistä huomaa, että vaikutteita niin työkaluihin kuin vankilan pohjapiirustuksiin on otettu monenlaisista lähteistä, kuten elokuvista ja sarjakuvista. Ankkalinnan Karhukoplan lukuisat pakoyritykset tulivat väkipakolla mieleen, kun kaivoin kuoppaa sellini lattiaan muovilusikalla. Jokainen idea, suunnitelma ja epäonnistunut toteutus kihelmöivät aivonystyröitäni, enkä kokenut tappioita karvaiksi missään vaiheessa. Pakenemisen suunnittelu on kellontarkkaa työtä, aivan kuten elokuvissa.

Tämä on mainos:

Vankilaympäristö ei ole aivan staattinen, sillä vartijoiden lisäksi pelaaja on tekemisissä myös muiden vankien kanssa. Töistä ansaitulla rahalla pystyy vangeilta ostamaan erinäisiä esineitä sekä silloin tällöin myös työkaluohjeita. Niistä on apua, jos kaikkia esineyhdistelmä ei itse hoksaa. Vankien silmissä voi nousta suosioon tekemällä heille palveluksia, antamalla rahaa tai ihan vain juttelemalla heidän kanssaan. Ystävällisyys palkitaan muun muassa hintojen alennuksilla, tai parhaimmassa tapauksessa kaverit auttavat vetämään vartijoita turpaan.

The Escapists on jo Early Access -vaiheessa täynnä sisältöä, sillä esimerkiksi työkalukyhäelmiä on yli sataa erilaista sorttia. Useat pakenemiskeinot osoittavat, ettei pelistä pelattava heti lopu, vaikka onnistuisi livistämään vapauteen. Peli on jo saanut yhden uuden päivityksen, joka lisää vankilaan sisältöä. Tulevaisuudessa on luvassa lisää esineitä, vankiloita ja pakokeinoja, sekä tuki moninpelille. Davis ja Team17 ottavat mielellään ideoita vastaan Steamin keskustelupalstoilla, joten peli ei toivottavasti jää vajaaksi lopulliselta sisällöltään. Tämänhetkinen yhdeksän euron hinta tulee nousemaan kehityksen edetessä, joten kiinnostuneiden kannattaa ostaa peli mahdollisimman pian, jos vain uskaltaa Early Accessiin luottaa.

The EscapistsThe Escapists
The EscapistsThe Escapists
Tämä on mainos:

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
The Escapists

The Escapists

ENNAKKO. Kirjoittaja Petro Miikkael Tissari

The Escapistsin konsepti on monille tuttu sarjakuvista, mutta pelimaailmassa idea on varsin tuore.Ladataan seuraavaa sisältöä