Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Equalizer

The Equalizer

Kun mattimeikäläinen ryhtyy supersankariksi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Kutsukaa McCall -nimellä TV:ssä esitetty rikossarja The Equalizer pyöri tiettävästi Suomen töllössäkin joskus 80-luvulla. Nyt tämä hieman tuntemattomampi suuruus on sovitettu elokuvaksi modernille yleisölle ja vieläpä varsin onnistuneesti. Mitä jos naapurin Pera olisikin supersankari?

HQ

Denzel Washingtonin upean maltillisesti tulkitsema Robert McCall on viimeisen päälle säntillinen jokamies. Viisikymppinen leski työskentelee paikallisessa tavaratalossa noudattaen poikkeuksellisen säännöllistä elämänrytmiä. Rutiinin mukaisesti hän istuu joka ilta hiukopalalla paikallisessa dinerissa. Nuori prostituoitu Teri (Chloë Grace Moretz) haaveilee laulajan urasta eikä ole järin innostunut yötyöstään. Jonkun aikaa mimmin menoa seurattuaan McCall päättää puuttua tapahtumiin. Seuraavassa hetkessä hänen perässään onkin jo mittava venäläinen rikollisorganisaatio ja ruumiita alkaa kasaantua.

The Equalizer

Poikkeuksellisen The Equalizerista tekee sen tapa luoda mattimeikäläisestä supersankari tai vähintään superagentti. Hintelä ja hymyilevä musta mies on niin kaukana stereotyyppisestä trikoopellestä kuin vain kuvitella saattaa. McCall säilyttää tyyneytensä joka tilanteessa, ja ilmeettömän kuoren alla mies tekee ympäristöstään havaintoja jatkuvasti ennen toimintaan ryhtymistä. Esitystapa tuo mieleen Sergio Leonen lännenelokuvat, jossa kymmenen sekunnin väkivaltaa saatettiin pohjustaa pitkään kuvakulmien vaihdoksilla ja musiikilla. Nykytekniikka on tähän päälle mahdollistanut muitakin hienovaraisia keinoja jännityksen tehostamiseksi, ja niitä myös käytetään. Ohjaaja Antoine Fuqua lienee innoittunut Oscar-voittaja Kathryn Bigelowin Hurt Lockerin kuvauksesta.

Varsinainen toiminta keikkuu uskottavan ja epärealistisen välillä. Onneksi suurin osa kohtauksista istuu hyvin maanläheisyyttä tavoittelevaan esitystapaan. Miehen ikään ehtinyt Denzel Washington tekee kaikki suoritteet itse, mikä on selvästi huomioitu koreografioissa. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta tappelut ovat lyhyitä ja raakoja, joissa ei edes yritetä pelata reilusti.

Tämä on mainos:

Elokuva on periaatteessa yhden miehen show, sillä kaikki muut henkilöhahmot ovat joko kasvottomia stereotyyppejä tai muuten vain paperisen ohuita. Pääpahis Teddy (Marton Csokas) on oikein viimeistä piirtoa myöten juuri sellainen venäläinen mafioso, jollaiseksi amerikkalainen tavistallaaja voisi hänet kuvitella. Jatko-osa lienee jo tekeillä, joten toivottavasti se antaa tilaa McCallin lisäksi muillekin henkilöhahmoille.

Alkuperäinen TV-sarja ja rainan tapa käsitellä aihettaan on sanalla sanoen hieman vieras keskiverrolle katsojalle. Näin ollen lisämateriaalit olisivat voineet kohottaa katsomiskokemuksen ihan ok -tasolta loistavaksi. Näin ei valitettavasti tapahdu, sillä ekstrat ovat lyhyitä mainospätkiä runsaalla rinkikehumisella kuorrutettuna. Tästä huolimatta The Equalizer on piristävä poikkeus toimintaelokuvien joukossa, joten sitä voi suositella lämpimästi.

The EqualizerThe Equalizer
The EqualizerThe Equalizer
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä