Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Cabin in the Woods

The Cabin in the Woods

Viisikko mökkihöperöinä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuonna 2011 ilmestynyt The Cabin In The Woods on itsetietoisen tymäkkä kauhuannos, joka on pitänyt sinnikkäästi puolensa ajan hammasta vastaan. Kaksi ensimmäistä Avengers-rymistelyä ohjanneen Joss Whedonin ja Cloverfield-klassikon kynäilleen Drew Goddardin yhteistyönä syntynyt mökkimöyhötys etenee armottomalla vauhdilla suoraan kohti pahimpia kauhuleffakliseitä - ja komeasti niiden ylitse.

Viiden yliopisto-opiskelijan joukko on lähdössä viettämään viikonloppua, ja mukana on varsin stereotyyppisiä hahmoja. Kuumaa Dana-neitsyttä (Kristen Connolly) yritetään patistella vihdoin petipuuhiin nörttimäisen ujon mutta komean Holdenin (Jesse Williams) kanssa. Pössyttelyyn keskittyvä Marty-nahjus (Fran Kranz) näkee kaikkialla salaliittoteorioita ja yrittää pitää poliittista debattia yllä, mutta kauniisti sanottuna kevytmielinen Jules-neitokainen (Anna Hutchison) ja monimielinen Curt-urheilijalupaus (Chris Hemsworth) jaksavat keskittyä lähinnä toistensa imutteluun. Martyn pirujen maalaileminen osuu kuitenkin oikeaan, sillä mökin lähimaastossa vaanivien kauhujen lisäksi päähenkilöviisikolla on lopulta hartioillaan huomattavasti vaarallisempia huolia.

The Cabin in the Woods
Tämä on mainos:

Tämän enempää en halua paljastaa The Cabin In The Woodsin juonesta, sillä hitaasti päälaelleen kääntyvä tarina kannattaa nauttia mahdollisimman vähillä ennakkotiedoilla. Elokuva etenee luontevan vauhdikkaalla otteella mökillä tapahtuvan kauhutoiminnan ja samalla paljastuvien salaisuuksien ristivedossa, ja jälkimmäisissä ihastelin sitä, miten elokuva avaa maailmaansa vähän kerrassaan ovelien käänteiden kera. Leffan jälkipuoliskolla käynnistyvä hypnoottisen verinen toiminta sopii hurjalla tavalla näin äkkiväärän kokonaisuuden loppuhuipennukseksi. Rahaa on myös pistetty palamaan alkupuoliskon inhottavaan slasher-mäiskeeseen, joka ei säästele katsojia tai päähenkilöparkoja. Kaiken kaikkiaan The Cabin In The Woods hyödyntää puolentoista tunnin mittansa taloudellisesti ja tehokkaasti eikä todellakaan päästä katsojaa tylsistymään.

Muoto ja sisältö kohtaavat hämmentävän hyvin myös hahmonkehityksen saralla. Varsin stereotyyppisiltä kauhuleffojen päähenkilöiltä vaikuttavat hahmot osoittautuvat huomattavasti monitasoisemmiksi tuttavuuksiksi - stereotypioilla leikittelevä tarina päästää tyypit kasvamaan ja kehittymään ajoittain vähän turhan alleviivaavasti mutta kiinnostavasti. Kliseinen hahmokaarti tuo mieleen Until Dawn -kauhupelin itseironiset sankarihahmot, joihin verrattuna The Cabin In The Woods petraa sankareidensa osalta huomattavasti.

Esimerkiksi tyttöystävänsä pöksyihin pääsyn motivoima Curtis venyy tiukimmalla hetkellä varsin epäitsekkäisiin sankaritekoihin, ja nihilistinen Martykin osoittaa olevansa valmis käärimään hihat viimeisellä hetkellä. Sitä vastoin Dana ja Jules jäävät aika yksitasoisiksi tuttavuuksiksi, jotka eivät juuri laajene joko vanhapiikamaisuuden tai seksikkyyden ympärillä pyörivien ominaisuuksien ulkopuolelle. Kautta linjan mainiot näyttelijänsuoritukset toki tuovat oman lisänsä päähenkilöihin ja sitä kautta koko elokuvaan.

The Cabin In The Woods kuuluu ansaitusti 2010-luvun omaleimaisimpien kauhuelämysten joukkoon, ja uusi DVD-julkaisu tarjoaa hyvän tilaisuuden katsastaa, mistä touhussa on oikein kyse. Lisämateriaalien täydellinen poissaolo on ainoa leffalaitoksen suurempi vika.

Tämä on mainos:
The Cabin in the Woods
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Cabin in the Woods

Cabin in the Woods

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Cabin in the Woods on teinikauhuelokuva, joka kerää lajityyppinsä kaikki kliseet yhteen rainaan, ja tekee niillä jotain uutta.Ladataan seuraavaa sisältöä