Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Batman

The Batman (4K)

Tunnelman luominen vaatii elokuvalle pitkän keston, sadetta ja pimeyttä unohtamatta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
The Batman

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Matt Reevesin käsikirjoittama, ohjaama ja tuottama The Batman on niitä elokuvia, jotka kärsivät koronaviruksen jylläyksestä ehkä kaikkein pahimmin. Matkan varrelle mahtui lukuisia erilaisia ongelmia, ja ainakin itse sivusta seuraten ehdin jo pohtia sitäkin, saadaanko elokuvaa koskaan valmiiksi. Tekijät ja rahoittajat kuitenkin uskoivat työhönsä, ja lopputulos puhuu puolestaan. Hidastempoinen rikostarina on nyt julkaistu 4K-versiona, jossa on mukavasti panostettu myös lisämateriaaleihin.

Tarinansa osalta The Batman on kokonaan oma itsenäinen kokonaisuutensa, mitä pidän aina arvostettavana ominaisuutena. Se sijoittuu aikaan, jolloin Batman on häärinyt Gotham Cityn yössä muutaman vuoden ajan, muttei ole vielä täysin luonut edes itselleen sitä leimallista Batmanin identiteettiä. Huomiota hakeva sarjamurhaaja kiertää tappamassa kaupungin eliittiä, ja jokaisen murhan syy on enemmän tai vähemmän poliittinen. Näin ollen vyyhtiin sotkeutuu niin paikallinen järjestäytynyt rikollisuus kuin yksittäisten ihmisten traagiset kohtalot.

Tämä on mainos:
The Batman

The Batman ei ole toimintaelokuva, vaan kyseessä on hidastempoinen visuaalinen dekkari. Katsomiskokemus on niin poikkeava verrattuna muihin Batman-elokuviin, että siihen on syytä varautua ennakkoon. Toimintaa on hyvin vähän, ja sekin on yleensä brutaalia ja lyhytkestoista. Yleinen tunnelma on kuitenkin vahva, ja jo se itsessään vaatii elokuvalle runsaasti mittaa. Reeves luo tunnelmaa yleensä siten, että eri tilanteissa viivytään varsin pitkään alleviivaten valon ja varjon leikkiä, hiljaisella metroasemalla kaikuvaa rautasaappaiden kopinaa tai muuta sen sellaista.

Leffan kesto kasvaa myös sen vuoksi, että henkilöhahmoja on mukana liikaakin. Pääosassa on Gotham City ja sen korruptio, joka koskettaa ihmisiä kaikilla yhteiskunnan tasolla vankimielisairaalasta pormestarin työhuoneeseen saakka. Kokonaisuus on onnistuttu luomaan toimivaksi, mutta ehkä hieman vähemmälläkin henkilöhahmokatraalla olisi pärjätty. Lisämateriaaleissa on Jokerin lyhyt poistettu kohtaus, joka on hyvä esimerkki juuri siitä, miten väärien henkilöhahmojen mukaan ottaminen olisi vienyt katsojan huomiota liiaksi sivuun siitä, mitä lopulta ollaan kertomassa. The Batmanilla on mittaa karvan verran alle kolme tuntia, joten kannattaa varata reilusti koko ilta katsomiseen.

The Batman
Tämä on mainos:

Kuten tämän mittakaavan elokuvalta odottaa sopii, kaikki osa-alueet on toteutettu maailmanluokan ammattitaidolla. Jokainen työryhmään kuuluva suorittaa oman osuutensa, ja lopulta ohjaaja kokoaa palaset yhteen kokonaisuudeksi, jossa osat tukevat toisiaan. Itsenäisenä teoksena The Batman on mahdollisesti se paras Batman-elokuva, tai ainakin samalla viivalla Tim Burtonin Batmanin (1989) ja Christopher Nolanin Yön ritarin (2008) kanssa.

4K-julkaisun mukana on myös Blu-ray-versio, ja lisämateriaalit on laitettu kokonaan omalle levylleen. Lisäkatsottavaa on parin tunnin verran, mutta katsausten asettelu on kummallinen. Jokainen vaihtelevan mittainen pätkä on erikseen valikosta valittava, eikä niiden asettelu ole mitenkään johdonmukainen. Lavasteita käsittelevä pätkä on tuntemattomasta syystä kokonaan muista erillään, ja se pääasiallinen vajaan tunnin mittainen dokumentti on taasen asemoitu pitkän listan puoliväliin. Tekstitys on valittavissa englanniksi, mutta suomea ei ole mukana.

Se varsinainen lisämateriaali on onneksi hyvää, sillä se käsittelee pelkän tekoprosessin ohella luotua maailmaa ja sen henkilöhahmoja varsin syvällisesti. Lopputuloksena saadaan lisäpaketti, joka omalla tavallaan asettaa pisteen sen iin päälle, jonka varsinainen elokuva katsojalle maalasi. Jokseenkin kummallisesti niistä tuotannon ongelmista ei puhuta käytännössä lainkaan, joita kuitenkin mahtui matkan varrelle erittäin runsaasti. Ehkäpä niitä ei vain haluta muistella? Ja toisaalta lisämateriaalit ovat aina osa elokuvan markkinointia? Mene ja tiedä.

The Batman on 4K-julkaisuna onnistunut kokonaisuus, jossa on kuitenkin mukana joitakin kummallisia ratkaisuja. Pientä parantamisen varaa olisi vielä ollut, joten täyttä kymppiä ei voi antaa.

The Batman
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

The Batman (4K)

The Batman (4K)

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Tunnelman luominen vaatii elokuvalle pitkän keston, sadetta ja pimeyttä unohtamatta.Ladataan seuraavaa sisältöä