Suomi
Gamereactor
uutiset
Tetris Ultimate

Tetris on porskuttanut jo 30 vuotta - ja jatkoa seuraa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Tetris, Neuvostoliiton lahja maailmalle, on koukuttanut pelaavaa kansaa jo kolmenkymmenen vuoden ajan, eikä sarja ole vielä valmis pistämään palikoita hyllylle.

Tetriksen loi neuvostoliittolainen tutkija Aleksei Pázhitnov kesäkuussa 1984. Alkuperäisenä alustana toimi Voronežissa valmistettu Elektronika 60, kaapin kokoinen tietokone, joka oli tarkoitettu tiedusteluohjelmien käyttöön. Se ei pystynyt piirtämään grafiikkaa, joten Pázhitnov muodosti erimuotoisia palikoita kirjainmerkeistä, jotka putosivat ruudulla alaspäin rivi kerrallaan. Idea oli hitti.

"Tetriksessä ei ole liian hyvää grafiikkaa tai ihmeellisiä elementtejä", Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin professori Jaakko Suominen kommentoi menestyksen syitä Ylelle. "Peliä on helppo alkaa pelata ja se jää kiinnostamaan ihmisiä. Vuosien jälkeenkin saattaa tulla sellainen olo, että haluaa kokeilla uudestaan. Pelissä on nerokas alkuperäisidea, mikä ei parantamista vaadi, vaikka sitäkin on monesti kokeiltu."

30 vuodessa Tetris on levinnyt ympäri maailman ja lähes kaikille mahdollisille laitteille. Peliä on myyty yli 170 miljoonaa kappaletta. Pázhitnov ei kuitenkaan saanut oikeuksia peliinsä kuin vasta 1996, koska Neuvostoliitossa peli luettiin valtion omaisuudeksi. Sittemmin Pázhitnov on työskennellyt Tetriksen lisensoinnin parissa.

Yksi lisenssiä kantava taho on Ubisoft, joka julkaisee Tetris Ultimaten tänä kesänä Playstation 4:lle ja Xbox Onelle. Niinpä niin, ei uutta konsolisukupolvea ilman uutta Tetristä. PC-versio tulee syksyllä.

Mitä uutta Ultimatessa on? Pohjimmiltaan ei paljoakaan, mutta Full HD -kuvaan on mahdutettu neljä pelilautaa, mikä mahdollistaa kilvoittelun samalla ruudulla. Lisäksi konseptia muunnellaan kuudessa eri moodissa, jotka ovat Marathon, Endless, Ultra, Sprint, Battle ja Power-Up Battle. Viimeinen on vähiten alkuperäiselle uskollinen, sillä se lupaa "kreisejä" boostereita.

Kuvat näyttävät oheisenlaisilta.

Tetris Ultimate
Tetris UltimateTetris Ultimate
Tetris UltimateTetris UltimateTetris Ultimate

Aiheeseen liittyviä tekstejä

3
Nainen haluaa avioitua Tetriksen kanssa

Nainen haluaa avioitua Tetriksen kanssa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Maailmalla kuullaan aina välillä uutisia siitä, kuinka ihminen on avioitunut videopelin kanssa. Esimerkiksi Japanissa mies nai Nintendo DS:n, jossa oli mukana Konamin...

5
Ohjelmoija loi pelattavan Tetris-paidan

Ohjelmoija loi pelattavan Tetris-paidan

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Ohjelmoija/kehittäjä Marc Kerger on esitellyt Youtubessa itse luomaansa pelattavaa Tetris-paitaa, joka tietysti juhlistaa peliklassikon 30-vuotispäivää.



Ladataan seuraavaa sisältöä