Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Tenet

Tenet

Agenttidraama astetta erikoisemmalla kikalla

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Christopher Nolanin käsikirjoittama ja ohjaama Tenet on ehkä vuoden 2020 hypetetyin elokuva. Se sisältää erikoisen ajalla kikkailun, ja paljon näyttävää toimintaa. Juuri muuta leffasta ei ennakoissa haluttukaan kertoa. Huono puoli on, ettei siellä takana oikeastaan muuta olekaan. Tenet on hyvin perinteinen agenttidraama, jossa rikas pahis uhkaa toimillaan koko maailmaa. Ja tähän sitten päälle se ajalla kikkailu mausteena.

Henkilöhahmot ovat Kenneth Branaghin pääpahista lukuun ottamatta täysin tyhjiä tauluja. Heillä on tehtävä, ja osuutensa tarinassa, mutta persoonallisia henkilöhahmoja heistä ei ole kukaan. Ratkaisu on selvästi täysin tietoinen, mutta minä en pitänyt siitä lainkaan. Elokuvaa katsoessani haluan olla kiinnostunut henkilöhahmojen kohtalosta. Moinen ei onnistu, jos en tiedä heistä mitään. Nolan menee nimettömyyden korostamisessa niin pitkälle, ettei pääosaa esittävällä John David Washingtonilla ole nimeä lainkaan.

Tämä on mainos:

Persoonattomiin henkilöhahmoihin linkittyy myös elokuvan dialogi. Kaikki näyttelijät hoitavat oman sarkansa ammattitaidolla, mutta dialogi jää silti etäiseksi. Jää vaikutelma, etteivät henkilöhahmot itse asiassa keskustele toistensa kanssa luonnollisesti. Dialogin tarkoitus onkin yksinomaan selventää tapahtumia katsojalle. Tämän seurauksena keskustelut erottuvat väärällä tavalla muusta kokonaisuudesta.

TenetTenet

On tunnustettava, että tarinansa osalta Tenet on poikkeuksellisen hyvin rakennettu ja toteutettu. Mieleen tulevat Alfred Hitchcockin parhaat elokuvat, joissa joka ainoa ruutu tuntuu olevan suunniteltu juuri sellaiseksi kuin se on. Kuvassa ei näy mitään ylimääräistä, ja jokainen otos kestää sekunnilleen niin kauan kuin sen pitäisikin kestää. Sama pätee myös erikoistehosteiden käyttöön, sillä kaikki näyttää juuri niin luonnolliselta ja toimivalta kuin pitäisikin.

Lisämateriaalina on kokonaan erillinen levy, jossa on 75 minuutin mittainen dokumentti elokuvan tekemiseen. Jos siis katsaukset kulissien taakse kiinnostavat, tarjoavat lisämateriaalit tähän oivan mahdollisuuden.

Tämä on mainos:

Tenet on ehdottomasti poikkeuksellinen elokuva, mutta mestariteos se ei ole. Tekijöinä on joukko rautaisia ammattilaisia, joiden tekemistä ratkaisuista en aina pidä. Lopulta tarina kikkailee liikaa aikamatkustamisen teemalla, ja kompastuu osittain omiin jalkoihinsa.

TenetTenet
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Tenet

Tenet

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Agenttidraama astetta erikoisemmalla kikallaLadataan seuraavaa sisältöä