Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Teenage Mutant Ninja Turtles

Teenage Mutant Ninja Turtles (2014)

Michael Bay ja Jonathan Liebesman tuovat mutanttikilpikonnat uudestaan valkokankaalle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

1990-luvun lapsille yksi kovimmista jutuista koskaan olivat teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat. Aikaa on kuitenkin kulunut neljännesvuosisadan verran, joten on tullut aika päivittää ninjakilpparit nykyaikaan uuden teknologian voimin. Modernisointi on onnistunut loistavasti.

HQ

Poikkeuksellisen kuuma nuori toimittaja April O'Neil (Megan Fox) kokee olevansa urallaan umpikujassa. Hänen kiltti kameramiehensä Vernon Fenwick (Will Arnett) koettaa piristää mimmiä sen mitä treffien ehdottamiseltaan ehtii. Rikollisjärjestö Jalkaklaani ottaa läheisessä metrossa ihmisiä panttivangiksi, johon nuori toimittaja laittaa nokkansa sen ihmeempiä miettimättä. Pian muiden vankien joukosta itsensä löytävä April pääsee todistamaan kuinka uhkaava tilanne laitetaan nopeasti pakettiin. Yleisen härdellin aikana mimmi hiippailee mystisten pelastajien jäljille ja saavuttaakin heidät. Neljä pimeyden soturia on joukko keskenään riitaisia kaksimetrisiä mutanttikilpikonnia, joita on New Yorkin viemärissä opetetettu ninjutsun tavoille viimeiset 15 vuotta.

Teenage Mutant Ninja Turtles

Tarina on pääpiirteittäin sama kuin vuonna 1990, mutta varsinkin kilppareiden alkuperään liittyviä kysymyksiä on ajanmukaistettu. Moderniin malliin kyse on tietenkin geenimanipuloinneista ja pahisten hämäristä keinoista tulla sikarikkaaksi. Täysin puhtaita papereita ei uusi näkemys klassisesta aiheesta kuitenkaan saa. Kilpikonnanelikon persoonat ja heidän keskinäiset suhteensa on loistavasti esitetty, samoin kuin heidän vuorovaikutuksensa toimittajakaksikko Aprilin ja Vernonin kanssa. Sen sijaan Jalkaklaanin johtaja Silppuri jää pelkäksi suurikokoiseksi murisijaksi. Keskeisin pahis on rikastumista suunnitteleva Eric Sacks (William Fichtner), joka vie valokeilan supliikkina tiedemiehenä. Harmillisesti heppu ei lopulta ole muuta kuin suurisuinen öykkäri, jolla on liikaa rahaa ja kunnianhimoa. Epäonnistunein yksityiskohta on ollut sitoa kaikkien avainhenkilöiden historiat jollakin tavalla yhteen. Arvostan pyrkimystä tehdä elokuvan kokonaisuudesta eheä, mutta toisaalta pelkkien poikkeuksellisten tapahtumien luoma yhteenkuuluvuuden tunne olisi riittänyt.

Elokuvat kertovat aina enemmän ajasta, jolloin ne on tehty eivätkä niinkään siitä ajasta, joihin leffan tapahtumat on sijoitettu. 25 vuotta sitten ninjakilpikonnien tarina peilasi selvästi 80- ja 90-lukujen taitteen muutosta populaarikulttuurissa. Samanlaista ajan henkeä on havaittavissa vuoden 2014 versiossakin. Teknologian vaikutus ihmisten elämään havainnollistuu toimittajakaksikon varusteissa erilaisina langattomina laitteina. Kilpikonnanelikon mekaanikkovelho Donatellon rooliasu ja aseistus ovat kuin nauruversio James Bondin välineistöstä. Kirsikkana kakussa on päivitetty Silppurin taisteluhaarniska, joka metallisessa persoonattomuudessaan on varsin pelottava näky. Huumoria revitään tietenkin myös kaunista tyttöä tavoittelevasta kiltistä kameramiehestä, joka päätyy tekemään ihastuksensa puolesta jos jonkinlaista palvelusta saavuttamatta koskaan varsinaista tavoitettaan.

Tämä on mainos:

Toimintakohtaukset ja tehosteet ovat nykyhetken huippulaatua. Digitaalisesti toteutetut kilpikonnat näyttävät aluksi rumilta, mutta aikaa myöten niiden ilmeikkääseen ulkonäköön tottuu. Toiminta on ajoittain hengästyttävän vauhdikasta kameran pyöriessä villisti tapahtumien keskellä. Pitkä mäenlasku alas vuorenrinnettä on eräs vaikuttavimmista rymistelypätkistä, mitä olen koskaan elokuvissa nähnyt. Teknologia mahdollistaa nykyään digitaalisen hahmon todellisen henkiin herättämisen, joista mieleen jää erityisesti kilpparien intohimoinen bodari Raphael. Hahmon tulkitsee Smallvillen Aquamanina muistettava Alan Ritchson, jolle ennustan nousujohteista uraa lähitulevaisuudessa.

Blu-ray-julkaisun lisämateriaalit ovat varsin kattavat. Yhteensä noin tunnin aikana paneudutaan näyttelijöiden ajatuksiin projektista ja ennen kaikkea käytettyyn teknologiaan. 90-luvun alun kumipukuihin puetuista miehistä on todellakin tultu pitkälle 25 vuodessa. Kummallisin ekstra niputtaa yhteen lyhyet historialliset katsaukset sekä kilpikonnien biologiasta että ninjoista. Mutkia menee suoraksi niin että hirvittää, mutta ehkä tarkoituksena on ollut innostaa katsojia opiskelemaan aiheita lisää itse.

Teenage Mutant Ninja Turtlesin uusintaversio on onnistunut. Se modernisoi tarinan juuri sopivasti uudelle sukupolvelle ottaen elokuvatekniikan kehityksestä kaiken irti.

Teenage Mutant Ninja Turtles
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä