Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Taken 3

Taken 3

Taken -sarjan kolmannessa tulemisessa geneerisen toiminnan alla ei viedä enää mitään muuta kuin katsojan rahat.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Bryan Mills (Liam Neeson) on saanut vihdoin kiinni normaalista elämästä. Päivät kuluvat kavereiden kanssa hengaillessa, tyttären perään katsoessa ja ex-vaimoa lämmitellen. Kaikki tämä kuitenkin muuttuu, kun lähipiirissä tapahtunut murha lankeaa Millsin kontolle. Miehen yritys todistaa syyttömyyttään jättää kuitenkin jälkeensä tuhoutuneita ajoneuvoja, sortuneita rakennuksia ja pinoittain ruumiita.

HQ

Elokuvan tarina on jo lähtökohtaisesti heikossa asemassa, kun ensimmäisen elokuvan maailmasta harhaudutaan hahmoja lukuun ottamatta täysin sivupolulle. Tyypilliset murhan selvittelyt ja takaa-ajot olisivat voineet olla minkä tahansa tusinarymistelyn pohjana. Kerronnallisesti elokuva on epätasapainossa hitaasti käynnistyvän, alun venytetyn draaman ja loppupuolen ammuskelun välillä. Vaikka kokonaisuus ei vielä tylsäksi käykään, kyllä ammuskelua alkaa jo ensimmäisen 20 minuutin hempeilyn ja vetistelyn jälkeen kaipaamaan. Toisaalta sysäys ryminöihin on varsin epälooginen eikä jokaista käännettä viitsitä edes selvittää. Täten sekään puoli ei anna odotettua tyydytystä. Tauotta soiva ja liian kovalle miksattu musiikki yrittää väkinäisen oloisesti kannatella tunnelmaa, mutta onnistuu vain peittämään toiminnan täysin alleen.

Alkuperäisnäyttelijöistä ja heidän välisistä kemioistaan paistaa läpi kyllästyminen sarjaa kohtaan. Teennäinen kanssakäyminen tiivistyy alun suhdeselvittelyissä. Liam Neesonin hahmo, joka ensimmäisessä elokuvassa oli vielä ammattisotilas, nousee nyt yli-inhimilliseksi supersankariksi. Mikään tilanne ei ole liian vaikea hänelle ja mahdottomasta tilanteesta selviäminen jätetään yksinkertaisesti vain selittämättä. Katsojana hahmon puolesta ei osaa enää jännittää, jonka johdosta mielenkiinto hiipuu. Oscar-voittaja Forest Whitaker nähdään jälleen tutussa vähäsanaisen poliisin roolissa, joka selvästi tietää enemmän kuin on valmis kertomaan. Hahmon unelias olemus ja ponneton ulosanti eivät juuri auta nostamaan elokuvan tunnelmaa.

Jo ensimmäisen Taken -elokuvan jatko-osan pilannut ohjaaja Olivier Megaton ei ole oppinut virheistään. Taken 3 jatkaa jatko-osien tyypillistä kaavaa, jossa pahvisten hahmojen jättämät aukot täytetään räjähdyksillä ja ampumakohtauksilla. Tarinaa viedään eteenpäin epäloogisten tapahtumien avulla. Toiminnassa näyttäisi olevan potentiaalia, mutta sitä on mahdotonta seurata mahdollista Parkinsonin tautia sairastavan kuvaajan ravistelujen vuoksi. Tällä kertaa toiminnan epäselvyyttä, kokonaisuuden ohella, pyritään vahvistamaan töksähtelevillä leikkauksilla. Toimintakohtauksissa pahimmillaan kolme erillistä kuvaa yhteen sekuntiin ahdettuna varmistaa, etteivät aivot yksinkertaisesti ehdi rekisteröidä kaikkea näkemäänsä. Tekijät tuntuvat itsekin olevan tietoisia elokuvan epäselvästä ulosannista, sillä samoja tapahtumia toistellaan elokuvan aikana. Varsinkin lopussa elokuvan käänteet selitetään läpi useamman kerran.

Blu-ray julkaisuna tuleva Unrated Extended Cut Version ei hulppeasta nimestään huolimatta juuri tuo elokuvaan lisää muutamaa veristä tursketta lukuun ottamatta. Levyltä löytyy myös oudosti elokuvan tyylistä poikkeavasti toteutettuja poistettuja kohtauksia, joissa kerrotaan pääpahiksen taustoista. Ihmetystä herättävät myös musiikkipainotteiset ja humoristiset Taken -lyhytelokuvakollaasit. Making of - dokumentit alkavat mielenkiintoisesti kertoen elokuvan tekovaiheista mutta lipsuvat kuitenkin lopulta perinteiseen tekijöiden kehuskeluun, sekä yläviitosten heittämiseen itsensä kanssa.

Tämä on mainos:

Imdb-sivusto mainitsee, että Liam Neeson lupautui elokuvan rooliin vain, jos ketään ei siepata tällä kertaa. Pelkästään tämän tiedon pohjalta olisi tekijöiden pitänyt ymmärtää, ettei kyseistä elokuvaa ole mitään järkeä tehdä ainakaan Taken -nimen alla. Yhtä oleellista olisi tehdä seuraava Transformers ilman muuntautuvia robotteja. Kaikesta huolimatta ei Taken 3 ole kuitenkaan täysin turha. Enemmänkin toimintaan kuin jännitykseen panostava elokuva avittaa lauantai-illan popcornien nielemisessä siinä missä mikä tahansa muu ison rahan tusinarymistely. Kuitenkaan omaperäisen ja energisen ensimmäisen elokuvan tasosta ei kannata edes haaveilla. Ei voi kuin toivoa, että elokuvan iskulause pitäisi paikkaansa; It ends here.

Taken 3
Tämä on mainos:
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Taken 3

Taken 3

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Taken -sarjan kolmannessa tulemisessa geneerisen toiminnan alla ei viedä enää mitään muuta kuin katsojan rahat.Ladataan seuraavaa sisältöä