Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
1917

Taistelulähetit - 1917

Tärkeintä ei ole tarina vaan se, miten tarina kerrotaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

007 Skyfall -elokuvasta muistettavan Sam Mendesin Taistelulähetit - 1917 on teknisesti merkittävä teos. Se kertoo yksinkertaisen tarinan niin timanttisella ammattitaidolla, että leffan katsomisen voisi sanoa muodostuvan ajan kuluessa yleissivistykseksi. Joskus tärkeää ei ole niinkään tarina vaan se, kuinka tuo tarina kerrotaan.

Kaksi brittiläistä korpraalia saa huhtikuussa 1917 tärkeän tehtävän. 1600 miehen vahvuinen joukko on astumassa saksalaisten asettamaan ansaan ensimmäisen maailmansodan länsirintamalla. Viestiyhteydet ovat katkenneet, joten käsky hyökkäyksen peruuttamisesta on vietävä perille jalkapatikassa. Matkan aikana sattuu ja tapahtuu, kuten odottaa saattaa.

Elokuvan lopun perusteella tarina perustuu "korpraali Mendesin" kertomiin tarinoihin. Mieleen tietenkin tulee, onko kysymyksessä ohjaajan oma isoisä. Ilman parempaa tietoa oletan, että Taistelulähetit - 1917 koostuu tämän vanhemman Mendesin kertomista tarinoista, joiden ympärille rakennettuna kehyskertomuksena toimii lähetin reissu viestiä viemään.

Omaleimaisen elokuvasta tekee se, että se on tehty ikään kuin yhtenä ainoana otoksena. Muutamassa kohdassa huomaa kohtauksen vaihtumisen toiseen, mutta muuten koko kaksituntinen elokuva tuntuu katkeamattomasti etenevältä. Tämä luo yhtä aikaa reaaliajassa etenevän siellä olemisen tunnun, ja toisaalta saa elokuvan katsomisen tuntumaan teatteriesityksen seuraamiselta. Toivottavasti aikanaan julkaistava blu-ray-versio sisältää kattavan katsauksen kulissien taakse siitä, miten kuvaus on suoritettu. Kameramies on totisesti saanut liikuntaa työssään, kun kuvakulma kulkee pääasiassa miesten keskellä heidän mukanaan. Myös kuvakulmat ovat ilman poikkeusta erittäin onnistuneita. Katsellessa jää sellainen kuva, että jokainen ruudulla näkyvä pieni yksityiskohta on tarkasti mietitty aina ruokapussin päällä kiipeävää rottaa myöten.

Raha ei ole loppunut tekijöiltä kesken, ja panostus näkyy varsinkin lavasteissa. Lähetit liikkuvat milloin saksalaisten bunkkerissa, milloin ranskalaisella aukealla pellolla ja milloin rikki ammutussa palavassa kaupungissa. Kaikki näyttää juuri niin aidolta kuin pitääkin, eikä mistään jää sellaista mielikuvaa, että raha olisi loppunut kesken. Yhdessä tärkeässä osiossa ohjaaja osoittaa myös taitonsa valon ja pimeyden käytössä. Jakso on erittäin tehokas, ja siinä vallitsee aivan erilainen tunnelma kuin elokuvassa muuten.

Tämä on mainos:

Henkilöhahmoihin ei juurikaan syvennytä, mutta se ei jostain syystä tunnu tarpeelliseltakaan. Taistelulähetit - 1917 on välähdys suuresta sodasta. Se kertoo tarkasti rajatun tarinan omalla tavallaan, eikä yritäkään olla mitään sen enempää. Katsomista voi suositella kaikille elokuvien ystäville jo pelkästään teknisten ansioiden vuoksi, vaikka ajatus sotaelokuvasta sinänsä ei kiinnostaisikaan.

19171917
19171917
HQ
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä