Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Superman III

Superman III (4K) pohtii tietotekniikan uhkia ja mahdollisuuksia

Tietotekniikan uhkia ja mahdollisuuksia pohtiva supersankarointi on sanomaltaan pahasti vanhentunut.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Kolmas Christopher Reeven tähdittämä Teräsmies-elokuva Superman III vuodelta 1983 pohtii tietotekniikan uhkia ja mahdollisuuksia. Samalla mukaan sotketaan huomattava määrä kevyttä huumoria. Nyt 40 vuotta myöhemmin elokuvan teema on pahasti vanhentunut, eikä huumori toimi vieläkään.

HQ

Työtön Gus Gorman (Richard Pryor) ilmoittautuu tietotekniikan alkeiskurssille, ja osoittautuu alan synnynnäiseksi neroksi. Tämän jälkeen aukeaakin työpaikka isossa firmassa, jota johtaa loppumattoman ahne moguli Ross Webster (Robert Vaughn). Ja kun ahne miljardööri kohtaa tietokonealan neron, laitetaan koko maailma sekaisin tavalla, johon jopa Teräsmiehen on puututtava.

Nyt vuosikymmeniä myöhemmin kukaan ei muistele Superman III -elokuvan huumoria tai sen pääasiallista teemaa. Ihmiset muistavat elokuvasta kaksi asiaa. Näistä toinen on Clark Kentin paluu kotikaupunkinsa Smallvillen maisemiin, jossa hän kohtaa yksinhuoltajaksi päätyneen vanhan ihastuksensa Lana Langin (Annette O'Toole). Toinen muistoihin jäänyt osio on, miten teollisesti valmistettu kryptoniitti vaikuttaa Teräsmieheen arvaamattomalla tavalla.

Lähinnä koomikkona muistettava Richard Pryor tekee erittäin hyvää työtä, ja juuri Superman III on se elokuva, josta miehen muistan. Hän vain on tyystin väärässä elokuvassa, vaikka oman alansa rautainen ammattilainen onkin. Kaikki muutkin näyttelijät suoriutuvat odotetusti rooleistaan. Varsinkin Christopher Reeve on jo selvästi tullut sinuiksi roolinsa kanssa.

4K-julkaisu on luokkaa "toisaalta ja toisaalta". Toisaalta se paljastaa ajankohdalle ominaiset erikoistehosteet harmillisen tarkasti, ja samalla värimaailma ei ole ihan niin kirkas kuin olisi voinut toivoa. Ääniraidan kirkastaminen on sekin ilmeisesti jäänyt tekemättä, sillä puhe ja äänitehosteet tuntuvat kuuluvan jonkinlaisen pienen kohinan takaa.

Tämä on mainos:

Mukana on kourallinen lisämateriaaleja Blu-ray-levyllä. Merkittävin on 50 minuutin mittainen katsaus elokuvan tekemiseen. Dokumentti on jostain 1980-luvun alusta, joten katsaus itsessään on jo eräänlainen historiallinen monumentti.

Superman III on osoitus siitä, miten tämän aikakauden Teräsmies-elokuvien alamäki alkoi. Se varsinainen aallonpohja saavutettiin vuonna 1987 elokuvalla Superman IV: The Quest for Peace.

Superman III
Tämä on mainos:
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä