Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Superman/Batman 9 Film Set

Superman/Batman 9 Film Set

Läjä vanhempia DC Comicsin elokuvia yhdessä julkaisussa. Siinä kaikki.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

DC Comicsin elokuvia on tuotu isolla rahalla elokuvateattereihin kuluvana vuonna, joten nyt on kai aika pakata ne vanhemman polven leffat yhdeksi mittavaksi Blu-ray-julkaisuksi. Peltiseen lootaan pakattu boksi vie mukavan vähän tilaa. Tämä ehkä onkin se merkittävin motivaatio kokoelman hankkimiseksi niille, joiden hyllyssä mukaan sisällytetyt yhdeksän elokuvaa jo ovat.

HQ

Aivan ensimmäiseksi on syytä tietää, ettei kokoelman elokuville ole tehty yhtään mitään edes lisämateriaalien osalta. Kyseessä ovat ihan ne samat levyt, jotka julkaistiin DVD:lle tai Blu-raylle silloin joskus 10-15 vuotta sitten. Joitakin kummallisuuksia on kuitenkin jäänyt mukaan.

Superman The Movie (1978) on monella tavalla supersankarielokuvien kantaisä. Kuva on harmillisen rakeinen, ja jonkinlainen klassikkoa kunnioittava kirkastaminen alkaisi olla paikallaan. Monelle vanhemman polven nörtille Christopher Reeve on edelleen se Ainoa Oikea Teräsmies. Elokuvan aloittava John Williamsin tunnusmusiikki on edelleen Star Warsin ja Indian Jonesin tunnussävelten kaltainen klassikko, jonka tosinörtit tunnistavat heti jo muutaman ensimmäisen nuotin perusteella.

Jatko-osa Superman II onkin sitten se kummajainen. Kokoelmassa ei nimittäin ole mukana sitä niin sanottua alkuperäistä Richard Lesterin ohjaamaa versiota vuodelta 1980, vaan ensimmäisen elokuvan ohjanneen Richard Donnerin vuonna 2006 päivänvaloon päässyt versio. Donner oli saanut 1970-luvun lopulla jatko-osan jo noin 80% kuvatuksi, kun hän riitaantui tuottajien kanssa saaden potkut. Hänen tilalleen pestattiin lähinnä komedioissa kunnostautunut Richard Lester, jonka uusiksi kuvaama versio on se, jonka maailma tunsi melkein 30 vuoden ajan elokuvana Superman II. Vuonna 2006 Donnerin kuvaama materiaali nousi jälleen otsikoihin, ja mies leikkasi lopultakin sen oman elokuvansa loppuun alanimellä Richard Donner Cut. Tätä poikkeuksellista draamaa ei millään tavalla mainita kokoelmassa, joka on erittäin suuri puute. Oikea ratkaisu olisi ollut sisällyttää mukaan sekä Lesterin että Donnerin versiot.

Superman III (1983) on joukosta se kaikkein komediallisin osa, jossa myös Christopher Reeven näyttelijänkyvyt pääsevät ehkä parhaiten oikeuksiinsa. Tietokoneet olivat tuohon aikaan nouseva uusi trendi monin tavoin, ja se näkyy tarinassa vahvasti. Nelikon päättävä Superman IV: The Quest for Peace (1987) on niin luokattoman huono niin tehosteiltaan kuin tarinaltaankin, että se teki tyhjäksi toiveet uudesta Teräsmies-elokuvasta melkein 20 vuoden ajaksi. Lentokohtauksissa tarkempi Blu-ray-kuva paljastaa muun muassa käytetyt vaijerit.

Tämä on mainos:
Superman/Batman 9 Film SetSuperman/Batman 9 Film SetSuperman/Batman 9 Film SetSuperman/Batman 9 Film Set

Superman Returns (2006) on aiemmin X-Men-elokuvilla kunnostautuneen Bryan Singerin kumarrus 80-luvun alun elokuvien suuntaan. Ongelmana oli vain se, että maailma oli jo mennyt menojaan, ja sarjakuvafilmatisointeihin kohdistuvat odotukset suuresti muuttuneet. Parasta kokonaisuudessa olivat Brandon Routhin Teräsmies ja piinallisen älykäs Lex Luthor Kevin Spaceyn esittämänä. Teräsmiehen uuden tulemisen epäonnistuttua kesti jälleen melkein kymmenen vuotta, ennen kuin viimeinen kryptonilainen lensi jälleen, ja sillä kertaa Henry Cavillin tulkitsemana elokuvassa Man of Steel (2013).

Kokoelman Batmanit ovat Teräsmiehen lailla epätasainen kokonaisuus. Tim Burtonin ohjaama klassikkopari Batman (1989) ja Batman Returns (1992) ovat edelleen loistavia elokuvia, jotka sementoivat ainakin itselleni Michael Keatonin Ainoaksi Oikeaksi Batmaniksi. Miehen ura näyttelijänä on yllättäen lähtenyt aivan viime vuosina uuteen nousuun, ja hänet on nähty muun muassa Spider-Man: Homecoming (2017) -elokuvan pahiksena.

Joel Schumacherin ohjaama Batman-kaksikko Batman Forever (1995) ja Batman & Robin (1997) puolestaan ovat niin kamalia kumipukupelleilyjä, että ne tappoivat Superman IV: The Quest for Peacen lailla koko Batman-elokuvien sarjan miltei 20 vuodeksi. Vasta Christopher Nolanin Batman Begins (2005) nosti Lepakkomiehen taas arvoon arvaamattomaan, jossa se on pysynyt näihin päiviin asti.

Tämä on mainos:

Kokoelmaan on siis sisällytetty niin sanotut vanhan aallon DC Comicsin sarjakuvafilmatisoinnit, joskin Superman Returns ei oikein kuulu tähän joukkoon. Toisaalta se jäi ainokaiseksi sarjassaan, joten ehkä leffa menneisyyteen kuuluvana reliikkinä on mukana juuri siksi.

Superman/Batman 9 Film Set soveltuu parhaiten kahdenlaisille kuluttajille. Toisaalta niille, jotka haluavat sivistää itseään innostuttuaan nyt uudemman polven DC Comicsin elokuvista. Toisaalta taas tässä on oiva tapa tehdä vanhaan DVD-hyllyyn hieman tilaa päivittäen omaa leffakokoelmaa Blu-ray-aikaan. Kannattaa silti jättää vielä hyllyyn se Richard Lesterin Superman II:n DVD, koska sitä ei tässä uudessa setissä ole lainkaan.

Superman/Batman 9 Film SetSuperman/Batman 9 Film SetSuperman/Batman 9 Film SetSuperman/Batman 9 Film Set
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä